Lite som en skräckfilm!

 Jag vet inte hur vi kom att prata om det men i alla fall berättade jag för en 'fågelkunnig' vän att det bor ett rödhakepar i den stora holken i år.
-Nej, nej säger hon, dom bygger inte i holkar. Det måste vara någon annan fågel du menar.
Nu vet både hon och jag att när det gäller fåglar så är jag inte är den skarpaste hönan på gården, men rödhaken tror jag mig känna igen, så jag stod på mig.
Bevis utkrävdes, och således har jag de senaste morgnarna druckit mitt kaffe bakom en gardin i vardagsrummet med kameran framstickandes i en glipa. Attans, vad snabba de är, de små rackarna.
Till slut fick jag i alla fall en bild där man med lite god vilja kan se att det är en fågel som är på väg ut. På en annan bild sitter han på en gren och låtsas som han inte vet var holken är. Det är tydligen deras naturliga beteende när fotografen befinner sig i närheten.Nu när bilderna är tagna och uppvisade får jag väl erkänna mina usla fågelkunskaper och godta att det inte är en rödhake utan troligen en mindre flugsnappare som bor i holken. Men jag gillade tanken på en liten revoltör som inte följer instruktionsboken. Där står att rödhakens bo ska ligga på marken i ett hål bland rötter. Min teori var då att alla hålen hos oss är upptagna av sorkar så därför flyttade rödhaken upp ett snäpp. Det gick inte hem hos fågelvännen.
Dessutom finns det visst ett ledigt hål då en av underjordens invånare ligger på rygg vid syrenbersån.
Förskräckligt eller hur?  (Sune har fått klapp och extra godisbit, välförtjänt eller ej.)

Tillbaks till revoltörerna.
Mutation är tydligen vanligt bland sippor och vi har fått en med storhetsvansinne i rabatten. Inte nog med att den ska vara dubbelt så hög som de andra utan dessutom variegerad. Vacker eller bara konstigt?

Spännande men lite otäck tycker jag att blomman är hos den kanadensiska hasselörten - Asarum canadense. Ruggig om man är i myrstorlek i alla fall.
Även narrbusken - Decaisnea fargesii - satte fantasin i rörelse.
I ärlighetens namn mest för att jag förknippar den med 'död mans hand'-frukterna. Men små blå fingrar klättrar fram redan nu, (och vinkar med ett finger!).


Hur kunde det bli en så morbid dag? Måste skärpa mig till imorgon.


Ps! Ska smyga lite till på min 'rödhake'. Jag är inte riktigt överbevisad än.

Kommentarer

 1. Vilken underhållning du bjuder på :-) Vitsippan är verkligen skojsig där den står över alla 'vanliga' och vajar..... Usch sorkar.... Har varit förskonat från angrepp efter vad jag kan se. Fåglar kan jag inte mycket om...Men hos mig har jag problem med en hackspett som bestämt sig för att bo på gaveln av vårt hus. Ett hål är redan gjort.... Vet ärligt talat inte hur man motar bort en sådan hyresgäst. Har hört att de kan hacka många hål om lusten faller på. Deeet känns inge kul.

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Ja inte är det lätt att särskilja fågelarterna stundom, speciellt nu när ungfåglarna ännu inte har den egenliga färgteckningarna i fjäderdräkten.
  Kul iakttagelse i alla fall!
  Trevlig kväll! /Bea

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick