En första känning av......höst???

Idag, efter två dagar av efterlängtat regn fick jag helt plötsligt en höstaning.
Luften, dofterna och, på något vis, färgerna förändras i trädgården. De blir mustigare på något sätt.
Här får de representeras av kransveronican och temyntorna.

En annan växt som dominerar min trädgård just nu är hosta. Hosta har jag varit en ganska entusiastisk samlare av. Detta intresse delades av en tysk, mycket generös, granne vi hade för ett antal år sedan. Han frågade mig vid något tillfälle om jag ville ha plantor som han fick över och naturligtvis tackade jag ja till ett sånt erbjudande. Sen kan ni tro det kom seglande saker över staketet.
I bland kom jag hem från jobbet och hittade ett litet berg med rotplantor. Det var bara att skjuta upp middagen och ge sig ut och jordslå. Några namn brydde sig inte grannen om så de flesta heter 'Okänd' men de är vackra ändå.
Ett litet axplock av bilder tagna under året:
(Med reservation: Halcyon, okänd, Sum & Substance, Whirlwind, Samuraj, okänd, Frances Williams)

En riktig skönhet som blommar nu är sammetshortensian, Hydrangea sargentiana. Härdig till zon II brukar det uppges i litteraturen och jag har väl haft tur då alla tre buskarna hos mig har överlevt ett antal år och tycks trivas ypperligt.
 

Trädet bakom den ena hortensian är en himalajabjörk, Betula jaquemontii. Det är drottningen bland mina träd. Hon börjar rulla av sig de yttre lagren så smått och visar en skymt av hur vacker hon kommer att bli så  småningom.
Kungen har jag visat upp innan men han tål att ses igen. Prunus maackii, eller gulbarkig hägg på svenska.
Jag har några små prinsar också men de får vara med en annan gång.

Kommentarer

 1. Vackra hostor och trädstammar du visar. har ett par Betula jaquemontii som skall planteras ut. Just nu står de på tillväxt i grönsakslandet.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Nä, nu blir jag paff..... Har du en Himalaja-björk....... DET skulle jag vilja ha..... Står absolut på min listan över 'vill-ha'...... Du har sannerligen en hel del ovanliga träd.....

  Men vilken granne..... Kan ju inte bli bättre... och hostor som ju är så fina och bra att ha lite överallt.... fiiiin hortensia......

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder på dina hostor - superfina!

  Så ortoligt vackra stammar! Himalayabjörkar är ju nästan overkliga. Jag blev riktigt kär i den gulbladiga häggen - fantastiskt vacker stam. Tror aldrig att jag sett någon i verkligheten.

  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Såna grannar är guld värda ;)
  Har du själv planterat träden?
  Verkar finnas en hel del fina hos dig ;)

  SvaraRadera
 5. Mycket fint du visar! Häggens stam är jättevacker! Så många härliga Hoyor du har, många av dem har blad som ser ut som konstverk, så vackra! Inte så dumt med en så generös granne :o)) Härligt att Hortensian klarat sig hos dig, den är väldigt vacker!
  Ha det gott!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 6. Hej Lotta!

  Här i vårt kvarter är det jag som är den där grannen som delar med mig av mina "barn":-)

  Lotta, jag skrattar alltid så gott när jag läser dina kommentarer hos mig, alltid lika härliga och ofta komiska. Tack ska du ha, de förgyller dagen här:-)
  Du bor i Skåne,va? Nästa år skulle jag vilja komma förbi om det går:-)
  Ha det fint! H.

  SvaraRadera
 7. Vilka fina hostor, och vilken bra granne du har!
  Himalayabjörk är ju ett drömmträd..vilken lycka att ha en i egen trädgård.
  Sammetshortensian, vacker, vacker och fin för att den blommar så sent.
  kram Sophia

  SvaraRadera
 8. Tack Lotta för din gulliga välkomstkommentar. Sådant värmer.
  Vilken härlig och generös granne du haft. Ja det är bara att tacka och ta emot, eller hur? Jag har en Koreansk granne som emellanåt också delar med sig av växter till min glädje.
  Hosta gillar jag också. De är så vackra i sin enkelhet, och jag gillar variationerna i grönt.
  Din kung och drottning är verkligen värdiga sina titlar. De är ju fantastiska. Barken tål att beundras grundligt. Väldigt fascinerande och vackra.

  Kram

  SvaraRadera
 9. Här har också hösten börjat att göra sig påmind om att den är påväg. Mina hostor har nästan blommat över helt men är vackert grön och gula.
  Härlig björk.
  // Rosa

  SvaraRadera
 10. Vackert, det är ett par månader kvar av sommaren..

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick