Trist rabatt men trevliga träd

Jag röjer vidare i längs med skogen och har kommit till rhododendronrabatten. Här trivs de små ludna grävarna som allra bäst och mycket har gått förlorat med både dem och torkan i år. Här är planterat bl.a. fotblad, sköldpaddsört, rodgersia, spetsmössa, trolldruva och astilbe, men i år är det verkligen glest mellan plantorna. Det är en typisk vår/försommarrabatt som blir otroligt trist nu. Något jag planerar att åtgärda snarast.  












 
Stengränsen mot skogen är i också röjd från nässlor,sly och vildhallon. När jobbet var gjort och jag satt på en sten och pustade ut kom det en mård springande förbi bara några meter från där jag satt.
Egentligen skulle man ju aldrig släppa ifrån sig kameran.

Under röjningen hittade jag en bortglömd pinne som enligt etiketten ska vara en klöveralm, Ptelea trifoliata, frösådd av mig för 10-12 år sedan. Tydligen var det en lyckad sådd för jag har redan en klöveralm även om denna har varit påtänkt till komposten många gånger. Jättetråkigt träd under många år! Bara en tanig pinne som dessutom frös sönder i toppen och fick ett nytt skevt toppskott. Men helt plötsligt började det leva upp. Stammen blev fin, kronan började rätta till sig och i våras kom små söta blommor för att nu visa upp jättefina glänsande små frön. Jag tror jag ska dra fram den glömda pinnen och fixa ett träd till.















Mitt emot rhododendronrabatten ligger 'den stora halvmånen'. Det är en stor, halvcirkelformad rabatt där allt som petas ner verkar trivas.
Här finns ett annat träd som de senaste året har börjat bli intressant.
En amerikansk strimlönn, Acer pensylvanicum, inköpt som spö på Balsgård för ett antal år sedan och som långsamt, långsamt växt till sig.
Stammen är fortfarande som en tjock grillkorv men tänk när den blir som en falukorv eller ännu större!!



På trädets plussida:
knopparna - helt fantastiska, blommorna och bladen - jättefina, stammen - ni ser själva.
Ett minus:
tydligen uppskattar den inte att man klappar stammen och det är väldigt svårt att låta bli för en trädnörd som jag.


 



Kommentarer

  1. Ditt skuggiga parti är ju helt underbart.... viiiiiilka fina mossiga stenar.... Det är ju som i en dröm...... att ha en sån del i trädgården...... Å du imponerar igen med dina träd, ovanliga sådana..... Har aldrig hört talas om de du visar nu.... Jag kan björk, rönn, alm, asp..... :-) och några till förstås ;-) men känner att jag måste läsa på om träd.....

    Kraaaam Charlotte

    SvaraRadera
  2. Fotot med mossiga stenar är helmysigt.
    Är själv lite halvmes när det kommer till vissa träd. Min björks stam kan jag inte hålla mig borta från. Drar ofta bort en liten bit näver bara för att få känna.
    Älskar hur du skriver. Du får mig att dra på munnen när jag läser om stammens storlek som jämförs med korvar.
    Strimlönnen ser verkligen läcker ut - försiktig med klapparna!

    SvaraRadera
  3. Vad kul med ovanliga träd!! Klöveralm var verkligen en snygging som jag föll för... Har aldrig sett eller hört talas om den förut men blev klart nyfiken, så den ska jag kolla upp. Undrar om den kan klara zon två här hos oss, vilken zon har du där du bor och hur stor är klöveralmen nu när den är 10-12 år gammal?
    Hälsn. Åsa

    SvaraRadera
  4. Hej Åsa! Roligt att du gillade den lilla klöveralmen. Tror säkert den skulle klara sig hos dig, jag räknar mig till zon 3. Mitt lilla träd har nått ca 2 m, men då har den stått på mina sämsta platser utan omvårdnad, blivit flyttad några gånger och fått toppskottet förstört en gång. Så den verkar tåla en hel del.
    Ha det bra! Lotta

    SvaraRadera
  5. Lotta, så vackert! vilka inlägg du har gjort! Älskar sådana små dungar och lundar. Du måste ju bo helt underbart! Uppenbarligen så lyckas du gräva bra hål till dina krukor.
    Ha det bäst!
    kram Pella

    SvaraRadera
  6. Hej Lotta! Tack för snabbt svar! Om du bor i zon 3 och den har överlevt denna hårda vintern vågar jag i zon 2 nog prova den, återstår "bara" att hitta den i någon plantskola vilket inte är så lätt alla gånger man vill ha något ovanligt (vilket jag oftast vill... men det ska nog gå).
    Ha det bra. Åsa

    SvaraRadera
  7. Underbara bilder du visar. Strimlönnen har jag också sått och nu står den i grönsakslandet på tillväxt. Snygg stam den får.
    I våras sådde jag mest träd och buskar och nu har 2 magnolior grott. Hoppas de klarar vintern i kruka.
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera
  8. Underbart stenfoto! (Dom andra också förstås!) Har själv helt snöat in på klätterhortensia och planterat vid ett gammalt körsbärsträd som inte vill vara med längre - men nu när jag ser dina stammar och läser om dessa funderar jag på att gå ut och dra upp skotten igen...

    Ha det!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Plötsligt i paradiset

Bågarna bågnar