torsdag 27 maj 2010

Acer och vita skönheter

Å, vad jag är nöjd med mina små lönnar.
Acer palm. 'Tsuma Beni' med sina röda bladkanter.Acer jap. 'Atropurpureum' blir underbart vacker genomlyst av solen. Tyvärr syns det inte på bilden men bredvid står en svepehortensia - Hydrangea involvucrata - vars bladkanter perfekt plockar upp lönnens färg.


Nykomlingen Acer palm. 'Orange Dream' verkar trivas bra.Acer palm. 'Osakazuki' ser nästan grågrön ut i jämförelse, men det tar den igen på hösten då den startar sitt eget lilla fyrverkeri i rabatten.


Acer palm. 'Dissectum' är svår att fotografera när det blåser lite ute - ständigt i rörelse. Ska bli en stor buske är det tänkt med grå Heuchera runt fötterna och en Clematis integrifolia bredvid sig som lutar sig mot en rostig spalje.
 

Det finns annat vackert att titta på också, vitt är ju vackert, men det blir nästan finast på kvällsrundan när skymningen lagt sig. Tyvärr går den rundan i en rasande fart eftersom myggen vaknat och är på hugget - bokstavligen!

Dicentra spectabilis 'Alba', Trillium erectum 'Albiflorum',
Exochorda x macrantha 'The Bride', Phalaris arundinacea samt hosta och ormbunke
torsdag 20 maj 2010

Grönt är skönt

Nu har den stora boken slagit ut - det gröna, sköna livet kan börja på allvar.Jag har en tendens att få med mig lite gulbrokiga plantor hem från inköpsrundor.
Syringa vulg.'Aureus' / Pulmonaria officinalis
okänd Hosta, Euphorbia griffithii 'Fireglow', Spirea x bumalda 'Goldflame' / Humulus lupulus 'Aureus'
 Lonicera jap. 'Aureoreticulata' / Polygonatum multiflorum


Lite silver är heller aldrig fel.

Pyrus salicifoliasöndag 16 maj 2010

Snö - igen?

Det är kallt som bara den för att vara mitt i sköna maj, så när man går under 'Accolade'-körsbäret får man en riktig flash-back just nu - rakt in i vintern igen.

Och mitt i allt det vita tittar en liten rosavit tulpan upp. Hur rart är inte det?

Jag sätter alltid ut mina överblommade julhyacinter. Då jag inte är så förtjust i rosa julhyacinter har jag aldrig köpt någon och således ej planterat någon sådan.


Så hur kommer det sig att de dyker upp i min rabatt nu? Har försökt beskylla en semestervakt för smygplantering men hon erkände inget sådant.  

Vi har minsann jobbat lite också i helgen, både K och jag. Hela hösten har jag gått och skissat på nya rosenbågar då de nuvarande (billiga i metall) hänger i bitar åt alla omöjliga håll. Till slut blev det så enkelt som möjligt av armeringsnät och stolpar. Ska så småningom döljas av rik växtlighet är det tänkt. Vid den närmaste på bilden står det två kaprifoler, en guldhumle, en murgröna och en klematis. Minst två ska bort, men vilka?? På den längst bort växer en ensam pipranka som troligen kommer att behöva det mesta utrymmet själv.Två klara (de enklaste) - fem kvar. Vi vet bara inte hur vi ska tackla den vilda rosen 'Valdemar' och ett tio år gammalt blåregn  (K tjafsar nånting om vinkelslip och yxa).
Den karamellen får vi suga på ett tag till.


måndag 10 maj 2010

Sten & mossbygge

-Vad har du gjort idag då, frågar K. när han kommer hem.
-Jo, idag har jag byggt en liten stenmur! svarar jag.
(Vissa saker tror man aldrig att man kommer att säga.)
Nu ska bara mossan komma och bädda in stenarna så är jag nöjd. 


Mossan ska också klä in barnens gamla traktordäck är det tänkt. Jag ser framför mig hur mönstret kan anas under ett vackert smaragdgrönt täcke, och kandelabervivor och blå bergsvallmo frodas i den perfekta miljön. Men icke, däcket ser fortfarande nytt ut och varken torv eller mossa ligger kvar någon längre tid. I höstas klädde jag in hela härligheten i tunna torvskivor och täckte med hönsnät. Gissa om sorkarna trivdes!

Ormunkarna nedanför är däremot helt fantastiska.
Vår lilla rödhake i holken visade sig vara: just det; en rödhake. Fågelpaparazzin (jag bakom gardinen) har tagit en liten filmsnutt som visar detta ovanliga fenomen. På Sveriges Ornitologiska Förenings hemsida kan man läsa att vid sorkår kan rödhaken lämna marken och bosätta sig i holkar. Man bara häpnar! Vårt skämt visade sig vara på fullaste allvar. 

 Nu kan jag i alla fall lämna dem ifred och fortsätta med mer angenäma sysslor. Som att ligga i gräset och se hur våren brassar på.

 


onsdag 5 maj 2010

Röd romantik

Romantiken spirar!
Klok som jag var (lite ironi) så planterade jag det lilla Prunus 'Accolade' så att kronan hamnade i höjd med vår upphöjda altan. Så nu kan man luta sig över räcket och stoppa huvudet rakt in i allt det rosa fluffiga och höra humlesurr på nära håll. Jag lovar, det är rena terapin för stressade själar.


Små röda pärlor sticker upp här och var i rabatterna och ökar på den romantiska känslan.Epimedium x rubrum, Salix , Trillium erectum och Dicentra eximia.

Till slut en liten zonknäckare.
Skenhassel, Corylopsis pauciflora,  zon I enligt 'Våra Trädgårdsväxter'.Tredje året och lever fortfarande här på gränsen till zon 3! Det är nästan så jag börjar fundera på var aprikosträdet ska stå. Med en bänk under där jag och K. kan sitta och smaska på aprikoser mellan pussarna. (Då menar jag naturligtvis den dagen då soffan gått sönder och TV-sporten har sändningsuppehåll.)
Oj förlåt, där blev jag visst lite elak.


lördag 1 maj 2010

Lite som en skräckfilm!

 Jag vet inte hur vi kom att prata om det men i alla fall berättade jag för en 'fågelkunnig' vän att det bor ett rödhakepar i den stora holken i år.
-Nej, nej säger hon, dom bygger inte i holkar. Det måste vara någon annan fågel du menar.
Nu vet både hon och jag att när det gäller fåglar så är jag inte är den skarpaste hönan på gården, men rödhaken tror jag mig känna igen, så jag stod på mig.
Bevis utkrävdes, och således har jag de senaste morgnarna druckit mitt kaffe bakom en gardin i vardagsrummet med kameran framstickandes i en glipa. Attans, vad snabba de är, de små rackarna.
Till slut fick jag i alla fall en bild där man med lite god vilja kan se att det är en fågel som är på väg ut. På en annan bild sitter han på en gren och låtsas som han inte vet var holken är. Det är tydligen deras naturliga beteende när fotografen befinner sig i närheten.Nu när bilderna är tagna och uppvisade får jag väl erkänna mina usla fågelkunskaper och godta att det inte är en rödhake utan troligen en mindre flugsnappare som bor i holken. Men jag gillade tanken på en liten revoltör som inte följer instruktionsboken. Där står att rödhakens bo ska ligga på marken i ett hål bland rötter. Min teori var då att alla hålen hos oss är upptagna av sorkar så därför flyttade rödhaken upp ett snäpp. Det gick inte hem hos fågelvännen.
Dessutom finns det visst ett ledigt hål då en av underjordens invånare ligger på rygg vid syrenbersån.
Förskräckligt eller hur?  (Sune har fått klapp och extra godisbit, välförtjänt eller ej.)

Tillbaks till revoltörerna.
Mutation är tydligen vanligt bland sippor och vi har fått en med storhetsvansinne i rabatten. Inte nog med att den ska vara dubbelt så hög som de andra utan dessutom variegerad. Vacker eller bara konstigt?

Spännande men lite otäck tycker jag att blomman är hos den kanadensiska hasselörten - Asarum canadense. Ruggig om man är i myrstorlek i alla fall.
Även narrbusken - Decaisnea fargesii - satte fantasin i rörelse.
I ärlighetens namn mest för att jag förknippar den med 'död mans hand'-frukterna. Men små blå fingrar klättrar fram redan nu, (och vinkar med ett finger!).


Hur kunde det bli en så morbid dag? Måste skärpa mig till imorgon.


Ps! Ska smyga lite till på min 'rödhake'. Jag är inte riktigt överbevisad än.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...