Björk och brevlåda - bägge flagnar

Så kom snön och gömde alla vårtecken igen. Jag vill inte längre titta ner på marken utan går och ser upp i stället.

Jag fastnar gärna vid starka kontraster som himalajabjörkens ljusa grenverk mot den knallblå himlen. Snart är stammen tjock nog att tåla en liten mesholk. Jag inbillar mig att insektsangreppen blir betydligt färre med fåglar boende direkt i middagen, så att säga. Just det här trädet brukar bli starkt angripet av en enorm mängd larver som snabbt tuggar i sig bladen och lämnar endast nerverna kvar. Bara några meter ifrån står den 'vanliga' björken helt oantastad. Vad skiljer ut just denna arten i insekternas ögon?...och vad hade de ätit om jag inte planterat himalajabjörken?


           Parus caeruleus                                                                           Betula utilis v jaquemontii


Problemet med himalajabjörken just nu är att jag känner ett starkt sug efter att få klättra upp och pilla av de lösa barkflagorna.
I stället får jag gå in och försöka få bort lite mer färg från sommarens loppisfynd - min knallröda amerikanska brevlåda. Snart är jag nöjd. Frågan är om jag ska sätta upp den i hallen till vantförvaring eller på uppfarten halvt dold av slingrande krasse....kanske bägge. Kanske ska jag fylla den med pinnar och sätta den i rabatten som insektsbo.

I morgon kan jag ju inviga den genom att lägga i ett valentinkort och fälla upp den lilla pinnen. Romantiskt!

Vilket förresten påminner mig...mina mossfigurer har suttit och tisslat under snön hela vintern och kom upp helt oskadda....fortfarande viskande sina hemligheter.


Sssschhh,  inte störa...

Kommentarer

 1. Himalayabjörk fattas min trädgård. Behöver åtgärdas. Bäst är att jag redan vet var den passar bäst1
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Vilken mysig brevlåda, klart du ska ha den till det den är avsedd för! Tycker jag...
  Nej- inte alls roligt med mera snö!
  Men solens strålar är undebara idag!
  Hälsn Lenas trädgård

  SvaraRadera
 3. Hej Lotta.
  Smukke smukke billeder og en fin postkasse.
  God søndag.
  Kh Lone

  SvaraRadera
 4. Härlig kontrast på björken. Brevlådan är så läcker och jag hade nog valt att ha den som en installation på sommaren och förvaring på vintern. Skönt att de tu har klarat sig.
  Ha en fin söndag.
  Kram Pella

  SvaraRadera
 5. Fin header!Underbart med färger...
  O du har en himalayabjörk...dom är ju såå fina!
  Den där brevlådan är ju hur läcker som helst!Finns ju massor av användnings områden :-)Man skulle kunna ha en gästbok med en fin penna ligga i kanske.Eller nått helt oväntat hm...ett fågelbo i gräs några ägg kanske eller en uppstoppad fågel fasst det är ju inte alla som gillar...men man skulle hoppa till när man öppnade lådan :-)
  Söta små figurer i mossa nog undrar jag vad de viskar om....schss jag hör inte ;-)en gång till..aha vi vill bo i lådan säger dom :-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 6. Gillar din postlåda. Fin björk och så vacker mot den blåa himmelen//Britt

  SvaraRadera
 7. Fin postlåda, den gör sig säkert bra vilken roll den än får! Mossväsena är helt underbara, kram Sophia

  SvaraRadera
 8. Åh, jag gillar björkar, så vackert! Vilken sort är det?
  Söt liten blåmes också. Man får nog fortsätta en tid med att mata de små, med tanke på vilket vinterväder som råder.
  Hejsningar//Kristina

  SvaraRadera
 9. Det är så himla synd att himalyabjörken inte går i min zon vad jag förstår..... Den är så himla läcker.... Förstår att du vill klättra upp och pilla bort lite bark ;-) Märkligt att larverna väljer den och inte den vanliga björken.... Eller så är det så att dom väljer den bästa helt enkelt :-) Åh, vad trolska dina mossfigurer är... superfräcka!!!

  Jag överlevde skidskyttet nätt och jämt... Kände mig mest som Bambi med sina stapplande steg. Tävlingsvallade skateskidor är inte att leka med kan jag lova. Det är inget fäste och man känner sig extremt 'fladdrig' på foten... Men jag lyckades slutföra mitt uppdrag i alla fall....

  Många kramar på alla hjärtans dag!!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 10. så häftiga mossfigurer! Och brevlådan var jättefin! :)

  SvaraRadera
 11. Ja så fräckt att vintern kan komma tillbaka sådär.
  Sånt gillar vi inte.
  Men, vi gillar himalaya björken, mycket.
  Så tråkigt att larverna larvar sig. Smart ide med en holk, hade jag nog aldrig tänkt på.
  Vi har en betula nigra som blir attackerad av larver som äter bladen till bara skelettet är kvar. Vi köpte något som vi behandlade med, jag tror det var något vi la i vattnet som vi vattnade med som hjälpte. Det måste varit något någorlunda okay för naturen för vi har egen brunn. Om jag kommer på vad det var så kan jag informera.

  Den där ser ut som min brevlåda, fast min är vit, och det var inte så bra färg för den blev svår att hitta i all snön.

  Många kramar

  SvaraRadera
 12. Himalajabjörken är så snygg! Vill ha... som vanligt... Roligt att mossfigurerna lever än, de hör ju till! Men hur är det med valnötsspöket nuförtiden?!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 13. Snygga bilder!!! Blåmesen är så kaxig! Brevlådan är ju ett helt fantastiskt fynd!!! Förvaring i hallen röstar nog jag på......

  Kram!
  Stina

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick