Min trädgårds historia del 3

Jag är ju en inbiten 'slow gardener' som njuter mer av arbetet än av det färdiga resultatet. Det färdiga resultatet varar ju inte heller någon längre tid eftersom det levande materialet ständigt förändras och kräver mer arbete.

Genom åren har det förekommit en hel del bakslag också som drastiskt har påverkat min trädgård.
Inget syns av den regniga sommaren då en tank skulle grävas ner, och inspektören nöjde sig inte förrän tre enorma hål var uppgrävda över halva trädgården. Tills slut körde grävmaskinen fast i leran längst ner bredvid rhododendronrabatten och blev stående några månader. Det var det absolut bästa och finaste mina grabbar hade sett i trädgården - de grät när man äntligen hämtade jättemaskinen.
En del år har jag varit så trött på allt vad trädgård heter så jag absolut inte gjort ett dugg i den. Naturligtvis har ogräsen blivit fler de åren, men i övrigt sköter sig trädgården utmärkt på egen hand - får en lite vildare karaktär vilket jag ibland kan tycka är enbart positivt. När min energi kommer tillbaka tuktas den igen.
Inte heller ser man förödelsen efter ett gäng älgar som tog sig in en natt och ringbarkade och slet sönder både buskar och träd, för att inte tala om alla höststormar som glesat ut beståndet ordentligt.
Men som man säger: 'ut med det gamla och in med nytt'  -  följande bilder visar lite av varje.


Till höger om rhododendronrabatten markeras tomtgränsen av grannens kompost och några stackars ekstammar som försöker överleva i stengärdet. Detta har varit trädgårdens skräphörn tills för några år sedan...
...då jag rensade upp och anlade en ormbunksrabatt med angränsande japansk mossmatta. Grannens kompost syns fortfarande till höger men några rhododendronbuskar ska förhoppningsvis dölja den snart.

 

En helt ny del i trädgården tillkom av min vision om en japansk rabatt. Man skulle gå från sittplatsen under linden genom en liten japansk del, med grus i vågmönster, lejonskrämmor och hela rasket, för att så småningom komma ner till ormbunkarna på bilden ovan. Nu blev det inte japanskt alls, men vem vet, processen pågår ju ständigt.


Slutligen hittade jag en gammal bild från -97 där man skymtar trädgårdssnutten framför huset. Plutten har hjälpt mig att plocka blommor och sitter och vaktar dem på det nya trappsteget. Bakom är en liten koreagran inringad och till höger om den så står en nyplanterad häck.

2010 är koreagranen är uppstammad, trappan har övergått i en stenlagd gång och häcken når över mitt huvud (liksom plutten). Detta året baxade vi också hit en gammal plog som en dekoration (alt. handräcke när knäna börjar svikta på ålderns höst).Mitt huvud och mina skissböcker är fortfarande sprängfyllda med idéer. Några har jag gått och funderat över i flera år och de kräver rätt omfattande arbete. Andra kan jag springa ut och göra på en eftermiddag.

Det sista får illustreras av en snabbritning jag gjorde i höstas när jag undrade vart min perovskia hade tagit vägen, och som jag visste skulle finnas någonstans i rabatten till vänster på bilden. Jag hittade till slut en svag liten pinne i denna röran och beslöt på stört att plantera om hela härligheten. Inventering, in och skissa och sen ut och gräva.

 

Resultatet kanske kan visas till sommaren - när jag köpt en ny perovskia eftersom den lilla pinnen av misstag hamnade på komposten!


Nu är jag grymt trött på att sitta och titta på gamla bilder, nu vill jag bara ut och sprätta i rabatterna....
måtte våren komma tidigt, jag har mycket att göra!

Jag måste också skicka ett stort tack till alla bloggare som berättar om och visar upp sina trädgårdar, sina växter, sina idéer, sina inspirationskällor, sina misslyckanden och sina stoltheter. Det är mycket troligt att en hel del av det jag läser och ser kommer att avspeglas i min trädgård i fortsättningen, ni är så otroligt duktiga och jag är bra på att härmas...

Kommentarer

 1. Du har verkligen en fantastisk trädgård! Man blir så inspirerad!

  SvaraRadera
 2. Vilken skön inställning till trädgården du har Lotta, trädgården är ju verkligen något levande och föränderligt. Hoppfullt att se din lilla häck som blivit stor, här är några av häckarna förtvivlat små..men jag tänker TÅLAMOD det blir fint...fast ibland blir jag otålig och jag känner precis som du att nu vill jag snart ut och gräva och göra allt det som finns i huvudet. kram Sophia

  SvaraRadera
 3. Kul att läsa om dina trädgårdstankar och projekt. Ormbunkspartiet gillar jag mycket för ormbunkar är riktigt häftiga växter, tycker jag.
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Tack för rundvandringen!Det ser så lummigt o härligt ut :-)Gillar formen på planteringen(stora bilden)Snyggt!Ser verkligen fram emot fler bilder från din trädgård!!!
  Kram från mig!

  SvaraRadera
 5. Din trädgård ser så härlig ut! Titta gärna in till mig för en liten överraskning :)
  Kram

  SvaraRadera
 6. Kul att läsa om vad som hänt. Idag läser jag med ett leende om den berömda grävskopan och gråtande grabbarna. Vilken energi texten utstrålar...
  Jobba på bara...
  Christina

  SvaraRadera
 7. Underbar trädgård du har! Jag gillar din inställning till den :)
  Ha en fin vecka
  Kram Lily

  SvaraRadera
 8. "Ut och sprätta i rabatterna", vilket härligt beskrivande uttryck. Det kommer jag att ta med mig och tänka på idag.
  Få se om jag sprätter till med snöspaden om en månad, jodå var snödropparna bidar sin tid, det vet bara jag.
  Mycket trevlig läsning!
  /Anette

  SvaraRadera
 9. Lotta!
  Du är för härlig! Skönt att läsa ditt inlägg och att du har en sådan skön inställning till din trädgård. När man står mitt i misslyckandena och eländen som händer har man lust att bara lägga er "skiten" och så in gräsmatta, men som tur så kommer man i andra tankar. Min största flopp denna sommar var då fåren hade kommit lösa och käkat upp ett antal plantor och blommor för mig.
  Tack för dina otroligt inspirerande bilder.
  Kram Pella

  SvaraRadera
 10. Lotta, det är såå kul, intressant och inspirerande att läsa din trädgårdshistoria. Tack för att du tagit dig tid att leta upp gamla biler och visa före och nu. Jag älskar det!!!

  Kram Maria

  SvaraRadera
 11. Glömde säga att din trädgård är underbar och din inställning till den är trösterik.

  kram kram

  SvaraRadera
 12. Underbar vandring i din trädgård//Britt

  SvaraRadera
 13. Hillo!
  jag var ju bara tvungen att kolla in om jag fann några mutanter här idag... Men, näääe, inga såna här inte, utan bara rejäla tankar och ideer! Härligt att följa, jag måste gräva fram lite gamla foton och digitalisera dem för mig själv, det är ju jätteroligt att ha.

  Ha det gött, kram H.

  SvaraRadera
 14. Härligt och vilken insats du gjort för din vackra trädgård!
  Kram/Bea

  SvaraRadera
 15. Du har verkligen en härlig trädgård och en skön inställning. Själv vill jag hela tiden se om det blir som jag tänkt och det kan jag inte vänta för länge på. Helst skall det växa ihop och upp samma dag som jag planterat :-)
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 16. Underbara bilder du bjuder på, det låter som du gör som jag flyttar runt växterna lite överallt där man tror de ska passa

  Kram Anna

  SvaraRadera
 17. Kära Lotta!!

  När jag läser hälsningarna ovanför så finns det ett omdöme som återkommer in nästan varje: *DU HAR EN SKÖN INSTÄLLNING TILL DIN TRÄDGÅRD*.... och jag håller helt och hållet med! Det är så roligt att läsa din historia.... fint att du har bilder också... (något jag inte har...). Har också haft massor av år då minimal tid ägnats till trädgården. Livet går verkligen i cykler gällande allt. Din japanska del är jättefin.. och visst är det det mossiga bilddäcket man ser där?! Härligt........

  Haha.... jaa du Lotta... en timme till Köpenhamn skulle jag också vilja ha.... Men faktiskt så har vi ett och annat här i min lilla stad..... :-) Sundsvalls externa handelsområde (Birsta) är ett av de större i Sverige och där finns typ alla större kedjor... ja, och en Ittala outlet då.... ;-) Och jag bor kanske 3 km därifrån, så jag hastar till IKEA fram och tillbaka på en halvtimme om jag behöver köpa värmeljus eller nåt.... Ganska bra.....
  Och ja, det är mina evighetscyklamen som blommar och blommar och vill aldrig sluta..... :-)))))

  Många kramar
  Charlotte

  SvaraRadera
 18. Så kul att läsa! Det är skönt att veta att det tagit tid att skapa trädgården och din inställning är superskön (som sagt av många andra)! När man, som jag, bara bott på stället i 3 år och man vill fixa allt överallt, ta hand om barnen och alla vardagssysslor (ja just det - sen ska man ju jobba också) är det lätt att bli stressad när man ser alla fantastiska trädgårdar och hus i tidningar och bloggar.... Då är det skönt att läsa att din fina trädgård faktiskt inte blev till över en dag... Det är ju också lite det som är tjusningen med trädgård - att det tar tid. Och den går ju som sagt vare sig man vill eller inte så då är det ju bara att hänga med!:)

  Kram,
  Stina

  SvaraRadera
 19. Det är riktigt riktigt kul att läsa om din trädgård.
  Den ser helmysig ut och verkar vara riktigt härligt lummig...
  Och så skönt att den förändras hela tiden...allteftersom kunskap, behov, drömmar och önskningar ökas och ändras...
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick