Projektplanering

För många år sedan beökte jag en privatträdgård med en helt fantastisk kryddgård. Doften var otrolig och luften fylld med fjärilar och insekter. Den såg mycket välkomponerad ut och rätt så svårskött, men när vi frågade ägaren beskrev han en mycket simpel metod.

Kryddgården var planterad efter hur växternas knoppar övervintrade.
Geofyter kallas de vars knoppar övervintrar under markytan (ex. pioner), hemikryptofyter har knopparna i själva markytan (ex. aubrietia) medan chamaefyternas övervintrande knoppar sitter ovan mark (ex. lavendel).
Eftersom trädgårdsägaren planterade övervägande geofyter tätt tillsammans kunde han på senhösten helt enkelt dra igång gräsklipparen och köra över området. Finfördelat ris som vintertäckning och blivande mull - klart!!

Visst låter det smart?

I min egen kryddgård finns det dock alltför många växter som jag inte ville vara utan och som inte klarar en gräsklippning, så med jämna mellanrum måste jag gräva upp allt och bringa ordning i oredan.
I år är det dags igen.

Kryddgården består av två delar, inramade av buxbom. I den högra (närmast på den första bilden) har jag planterat ett silverpäron vid kanten. Här ligger en stor sten mitt i buxbomshäcken och här försöker jag hålla mig till ganska låga växter. Olika timjansorter, helichrysum, citronmeliss, kryddsalvia och pimpinell är några befintliga. 


I den andra delen står en Rosa officinalis och här är det planterat lite frodigare, mer högväxta sorter.  Temyntor, björnrot, salvia är exempel på några befintliga växter, men även förvildade myntor och en illa omtyckt liten rosenmandel.
De aggresiva myntorna är jag svag för men jag har aldrig lyckats hitta något bra sätt att hålla dem instängda på. De nergrävda hinkarna utan botten har spruckit så småningom eller blivit myrbon och sorkhögar. I år ska jag försöka hitta plåtrör eller liknande och sätta ner i marken på olika höjd. Alla sätt är bra utom de dåliga, jag får se hur detta funkar.


En höstbild där man kanske ser stommen bättre men också vilken röra allt är. De eftertraktade 'stora sammanhängande sjoken' av en och samma växt lyser med sin frånvaro.


De finns däremot med i mitt huvud och till en viss del på min lilla planteringsskiss. Undrar hur länge jag kan hålla mig till den bara.




Nu kom jag på att jag måste peta in
mitt solur här någonstans också.
Det vore katastrof om inte det fick plats
- present från K!









Kommentarer

  1. Älskar sådana här inlägg!!! När man får se planer, befintliga växter och framför allt ritningar. Jättekul! Jag tycker att det ser jättefint ut redan nu. Men med den planen kommer det att bli ännu bättre tror jag. :) Silverpäron är en favorit för mig också. Har övervintrat den i förrådet men planen är att den ska sättas ut nu till våren. Vet bara inte var.. ;)
    Ska bli superkul att följa kryddlandet vidare! Du visar väl bilder?!
    Kramar!

    SvaraRadera
  2. Vilken trädgård! Så vackert! Du måste ha en stor trädgård. Och ritningen var jättefin.
    Ska du på mässan i Malmö?
    Kram Pella

    SvaraRadera
  3. Hallå igen. Vi var visst inne i varandras bloggar samtidigt :)) Kul att du är med på utlottningen.
    Skåpet är inte det som var med men det stod i möllan och jag flyttade in det i växthuset förra våren. Tycker att det är en vacker dekor.
    Kramen P.

    SvaraRadera
  4. Vilken fin trägård du har Lotta!
    Soluret kommer att bli pricken över i:et liksom.
    Kanske man får komma och titta när man är i Malmö? Fin ritning du har gjort man förstår precis liksom.
    Kommer att åka dit ett par gånger under säsongen.
    Hoppas vi ses på mässan.

    Annika

    SvaraRadera
  5. Så fint det är i din kryddgård - höstbilden är vacker... Lycka till med din renovering av krydderierna

    Kram Anna Vattenkanna

    SvaraRadera
  6. Ser mycket, mycket bra ut! Väldigt snygg form! Men sluttningen, ingår den inte i kryddgården, den ser ju ut att vara idealisk, om den ligger i rätt väderstreck, vill säga. Här är det mest maken som sköter kryddorna eftersom det är han som är matlagaren. Största problemet är lerjorden, den passar oftast inte speciellt bra för kryddor.
    Kram
    Katarina

    SvaraRadera
  7. Hej Lotta!
    Jag tänker på när jag först hittade din blogg o du visade bilder från början av trädgården.O se så fint du har det nu!Jag känner igen det du berättar om att ha en ritning i huvudet o så rätt som det är har man gått ifrån sin ursprungliga idé fniss hur det nu går till?!
    Tack för tipset ang.min nya buske jag skulle nog ha täckt den vi bor ju i zon 3 men har haft snö sen nov.så kanske den är tillräckligt skyddad får se till våren...
    Kram från mig!

    SvaraRadera
  8. Gillar detta inlägg kul att läsa//Britt

    SvaraRadera
  9. Låter bekvämt att bara köra över med gräsklipparen men samtidigt lite tråkigt...
    Skisserna i huvudet är nog oftast de frodigaste......
    Man skulle kanske rita dit lite kirskål på trädgårdsskisser för då kanske det inte blir så mycket av den i verkligheten ;)))
    Ha det;)

    SvaraRadera
  10. Håller med Anna-Karin - superbra inlägg! Din kryddträdgård ser fantastisk ut på de befointliga bilderna - men skisserna (vad bra du målar!) ser riktigt lovande ut!

    Kram,
    Stina

    SvaraRadera
  11. Hej!
    Så kul att läsa,se bilder och fina planer om örter. Älskar örter och vill flytta mitt kryddland i sommar. Eller egentligen göra ett riktigt, eftersom alla kryddorna tidigare bott i pallkragar. Vi får se hur det går. Kanske får jag bra tips från din blogg, det ser lovande ut... :)

    /maja på färgtrappan

    SvaraRadera
  12. Hallilå Lotta!

    Tycker det alldeles förträffligt vackert ut redan nu i din kryddträdgård. Men din plan ser super ut!!! Det kommer bli fantastiskt vackert. Gillar grusgångarna du ritat in.... och så är det så himla snyggt med buxbom som ramar in....

    Ser fram emot att få se bilder lite längre fram!!!!

    Ha en toppenvecka!
    Kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  13. Tack för alla snälla kommentarer, jag blir så glad.
    Pella: Vi ska på fest med övernattning i Köpenhamn på mässhelgen så det blir kanske tufft att få K att stanna till på mässan på hemvägen. Kanske om han får sitta och sova i bilen. ;).
    Annika: Klart man får hälsa på om man har vägarna förbi.

    SvaraRadera
  14. Ser himla fint ut och så imponerad jag blir av din ritning!

    SvaraRadera
  15. Försöker lista ut vad du menar med röra, och jag tror att du menar att du vill ha mellanrum mellan de olika kryddväxterna. Det är ju alltid lite svårt, när man inte vill undvara någon växt (ask me!). Kanske kan du odla några växter i kruka?
    Ha det gott!
    /Ruben

    SvaraRadera
  16. Nu har jag lärt mig något nytt, häftigt att kunna köra med gräsklipparen rakt av....något att fundera på men tror inte att det fungerar här hoss mig.

    Kram anna

    SvaraRadera
  17. jag tycker om din kryddgård :)

    SvaraRadera
  18. Härlig plan! Får sommarkänslor och ser fjärilarna fladdra:)

    Ha en fin onsdagkväll,
    Rebecca

    SvaraRadera
  19. Jag måste säga att jag ser inte röran - jag tycker det ser fantastiskt härligt ut! Jätteinspirerande inlägg - tack!

    SvaraRadera
  20. Snyggt! Ett mindre kryddland finns i min planering inför sommaren, nybörjare som jag är när det gäller kryddodling har du kanske några tips på sånt som är mer "lättodlat"?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Plötsligt i paradiset

Bågarna bågnar