Copper Chock

Min trädgård fortsätter blomma i sin nya heta stil. En liten rundvandring ger den ena eldiga - eller brända - upplevelsen efter den andra.

Vid entrén möts man av ett gäng stirrande penséer som vaktas av eldiga tulpaner. I morgonsolens sken blir det ett häftigt uppvaknande.


Nere vid det som i normala fall kallas den romantiska rabatten har havet av förgät-mig-ej fått en kruka med stjärnöga som sällskap. Den är nästan vackrast innan blomman slagit ut helt, tycker jag.


I alla rabatter och gångar växer mitt värsta ogräs; denna rödbladiga oxalis.
För många år sedan läste jag en artikel där denna helvetesväxt visades i en underbart vacker trappa - i motljus och allt. I texten nämndes att den spred sig villigt men vacker och lätt att rycka upp så gjorde detta ingenting. Så när jag lite senare fick med den i en köpt kruka med hosta, så lät jag den stå kvar och såg nöjt på hur den hoppade in i min trappa - i motljus och allt!
Nu kan jag bara förbanna min dumhet. Den är jättelätt att rycka upp när den är sådär 10-15 cm, men när jobbet är färdigt och man tittar lite närmare efter ser man att det finns ytterligare sådär 1 miljon plantor att ta bort - och dessa är bara 1 cm höga och betydligt värre att greppa. Evighetsarbete om något!


Den här chocken var helt oplanerad. Terracottakulorna låg där först och jag har för mig att heucheran jag grävde ner var mörkbladig. Men det var sent i höstas och höstfärgen var långt gången. Bakom detta står Prunus maackia och lyser med sin kopparfärgade stam vilket gör det hela riktigt fint.

Även detta var en liten oplanerad överraskning. Den lilla kopparödlan låg och tryckte i jordgubbslandet och höll på att stryka med när jag kom med hackan i högsta hugg. Nu fick han flytta till kryddgården i stället där det är nyhackat och fint och han kan få sola i fred.
Som en lugnande avslutning kan man slå sig ner på bänken och njuta av min senaste favorit-tulpan, Cayenne. Tanken var att den skulle matcha perukbuskens små nya blad tillsammans med vit akleja men de har hamnat i otakt och den får i stället sällskapa med den indiska damen.


I kväll, efter vi har varit och sett den senaste piratfilmen (eller rättare sagt; när jag har varit och tittat på Johnny Depp...i 3D!!!)  ska jag nog gå ut och leta upp mina svala, vita planteringar - det kan behövas.
Kommentarer

 1. Hej!
  Oj, så fint med den översta bilden i koppar, så snyggt - gillar!
  Vilken fin tid vi har och alla vackra blommor att njuta av!
  Ha en fin dag! /Bea

  SvaraRadera
 2. Vilka härliga kombinationer...penseerna med tulpanerna är superfina...gilar verkligen de färgerna.
  Tur du hann rädda kopparödlan.
  HA det bra ;)

  SvaraRadera
 3. Härliga eldiga färger! Så kul att se kopparödlan! Tur att du hann rädda den..
  Du är modig som ser Johnny Depp i 3D...
  Så bra att du har en sval vit plantering ;-))
  Jag har ingen än, så jag väntar.. ;-))

  Ha det gott
  Kram Lily

  SvaraRadera
 4. Jag förstår att du lät den söta lilla oxalisen stå kvar, den ser ju inte ut att vara besvärlig alls. Men vi har väl alla växter som vi ångrar att vi släppte in i trädgården, som såpnejlika och lysingar t ex.
  Härliga färgkombinationer du har skapat!
  Och Johnny Depp i 3D är säkert en bra kombination det också...
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 5. WOW! Så härliga växt- och färgkombos du har fått till! Älskar dem verkligen!!!

  Kramar Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 6. första bilden. så fint! ogräset... det har ju jag också. vet inte hur det hittat hit med mer och mer blir det....

  SvaraRadera
 7. Super, superfint! Jag är också inne i en orange/rost period och ääälskar alla växter med dessa färger. Blev tom sugen på din ostyrliga oxalis... Även om du varnar för den... ;)
  Kramar!

  SvaraRadera
 8. Oh vilken färgexplosion!Vad härligt piggar upp :-)Super fin din nya favorit tulpan!!!
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 9. Ja, efter så mycket hetta kan det vara skönt med lite vit svalka;)

  Ha en fin kväll,
  Rebecca

  SvaraRadera
 10. Verkligen hett som chili! Underbara små ansikten i den översta bilden och perfekt färg på tulpanerna därtill.
  Alla har vi våra hatobjekt och här är det maskrosor och kirskål som tar på krafterna eftersom de är outrotliga. Det går inte att hålla jämn takt med deras framfart och jag undrar vad som händer när jag inte längre orkar sticka femhundra maskrosor om dagen! Jag får väl omprogrammera hjärnan och lära mig att älska gula rabatter och gräsmattor...
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 11. Så bra att du skriver om oxalisens framfart..... vissa skönheter är mer framfusiga än andra och det är alltid bra att veta, synd om dig dock ;-)

  Kan tänka mig att perukbusken och tulpanen hade matchat varandra om de hade gått i samma takt!

  Ha det gott!
  Åsa

  SvaraRadera
 12. Hi there friend, long time no seeing.
  Men guuuuuuud sånt fint foto överst där med coppar tonerna, helt underbart. Så fint det kan bli i morgonsolen.
  Snacka om att vara snäll mot den lilla ormen, att plasera om den hade jag nog aldrig tänkt på att göra, jag hade sprungit min väg. En riktig naturvän är du ska du veta.
  Tack för tipset på den förbenade oxalisen, den ska jag inte plantera. Fast å andra sidan så kanske den beter sig bättre här, man vet aldrig.
  Här har allt växt något hejdundrande brakfort de senaste veckorna. Hua, plötsligt har den tunga ogräsrensnings-stenen hängts runt min hals. Det är ju bara maj, hade trott att jag inte behövde lägga till denna hemska uppgift förrän i mitten på juni, tidigast.
  Jasså, en Depp fans, ja, varför inte. På tal om ögongodis, tulpanen cayenne är verkligen fin.

  Kramar från andra sidan Atlanten

  SvaraRadera
 13. Vilken underbar färgexplosion med penséerna och tulpanerna. Tulpanen är också helt ljuvlig.

  Hihi...jag ser också fram emot Johnny Depp i 3D.

  Kram
  Maria

  SvaraRadera
 14. Många fina växter och ett litet blygt djur. Kopparorm, det måste väl vara ovanligt att ha i sin trädgård?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick