Entusiastiskt besök

Trädgårdsintresset hos de allra flesta som besöker vår trädgård är i nivå med:
- Den gula busken känner jag igen, en sån´ hade min mamma, det är en forsythia, eller hur?
eller som förra veckans besök:
- Så mycket blommor ni har, har ni röda eller svarta vinbär?

Så att det skulle komma en riktig entusiast på besök gladde jag mig åt. Här skulle rariteterna betraktas och fascinerat begrundas under en lång stund med en likasinnad.
Vi började rundturen med lite godbitar som klarat frostnätterna.

Acer pseudopl. 'Simon Louise Frères' som är trädgårdens kameleont. Den börjar i rostbrunt för att sedan övergå till rosa och slutligen gräddvita schatteringar. En riktig läckerbit!  
Corylopsis pauciflora ska egentligen inte vara härdig hos mig och därför blir jag lite extra glad när den blomma så fint på bar kvist på vårkanten.Sen tog vi en sväng ner till ormbunkshörnet.

Av min före detta granne som genom sitt arbete bl.a. studerade ormbunkar världen över fick jag en del spännande plantor.
 Namnlösa tyvärr men inte desto mindre intressanta, tycker jag.Vid raritetsrabatten stod jag och pratade om några favoriter...

Trillium albidum som är mitt första treblad, inköpt för ca 12 år sedan och lika vacker än idag och
Acer jap. 'Orange Dream'  som bara bott här i ett år men flitigt beundrad, speciellt i motljus.


...när jag upptäckte att jag tappat bort entusiasten på vägen. Hon låg på knä under körsbärsträdet och plattade till mina Vancouveria hexandra som är på väg upp.


"Vilken fantastisk vitsippa!" ropade entusiasten där nerifrån, (äntligen entusiastisk).
"Vitsippa????"  svarade jag. "Hela gräsmattan är ju full av vitsippor! Kom nu ska du få se på det röda purpurtrebladet och en väldigt läcker liten lönn."

Den röda Trillium erectum är underbart vacker och gör sig perfekt bredvid Acer jap. 'Tsuma Beni'.


Men icke att jag lyckades locka iväg entusiasten från vitsippan. Det skulle byggas ett litet staket av pinnar och sättas dit en liten flagga och jag fick lova att hålla koll på den och föröka den om möjligt.Nåja, visst är den fin med sina extra många kronblad, men så himla ovanligt är det väl ändå inte. Vitsippor är väl kända för att variera sig mycket?


Nästa besökare ska få titta på min samling med jordgubbsplantor. Jag tror jag har 6 eller 7 olika!


Kommentarer

 1. Ha ha det där var ju kul.Brukar det vara så när ni visar trädgårdar.Själv skulle jag dammsuga alla rabatter med blicken för att se alla lite ovanliga växter,Trodde det var därför man gick på trädgårdsvisningar och för att se och träffa andra som älskar växter.

  SvaraRadera
 2. När jag är i nån spännande trädgård, dvs alla utom min egen, har jag svårt för att föra en normal konversation eftersom jag försöker titta på allt som finns för att inte missa något spännande....så jag kan nog tas för en konstig typ som flackar med blicken och som pratar osammanhängande.......

  SvaraRadera
 3. Förstår att besöket hos dig uppskattdes med så många ovanliga växter att titta på..även lilla sippan trots sin vanlighet.
  Purpurtrebladet var ju urläckert!
  mia

  SvaraRadera
 4. hihi...... så det kan bli :-) Men vitsippan ÄR fin...... å alla dina andra fantastiska växter också såklart :-) Vi ser olika saker helt enkelt hihi.....

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 5. Ja du, vi faller för olika saker! Men visst är det riktigt roligt när man kan få diskutera sina gröna skyddslingar med någon som är (helst!) både kunnig och intresserad. Och det blir inte för ofta ;-)

  Dina trillium och lönnar är mycket fina! Fast vitsippan är inte heller dum!!

  Ha det gott!
  Åsa

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick