Experiment i lövsalen

I den delen vi kallar lövsalen pågår just nu ett experiment. Det började förra sensommaren då vi röjde undan en massa gamla döda träd och grenar och använde fliset till att täcka hela området med. Det hade varit väldigt torrt under en lång period och marken låg i stort sett bar. Så vår tanke var att tillföra lite förna och låta det som klarade av att växa igenom flislagret klara sig själv. Undantagen var kirskål och maskrosor, som ska dras upp direkt. Jag var lite orolig att vitsipporna skulle duka under men det var inga problem. Nu har vi klippt en gång genom vitsippslunden och inväntar med spänning vad som kommer att invadera marken.

mitten av mars

mitten av april

                       mitten av juni:                                        Jag önskar mig en invasion av liljekonvaljer...


...men misstänker att ramslöken kommer att gå segrande ur den striden...

... och troligen även ormbunkarna och rodgersian.

Och nu börjar trädgårdsmänniskan i mig göra sig hörd. Ska jag kanske inte plantera in någon liten ...blåsippa kanske.... eller en liten ..... inte vet jag.... skogsväxt av något slag.

Att det ska vara så himla svårt att bara låta naturen sköta sig själv ett tag.Kommentarer

 1. Åh, det är så härligt det där stället du har... Som en dröm faktiskt med de stora stenarna och den mysiga lundmiljön. Jag som inte har någon erfarenhet av ramslök tycker den verkar fin, eller?! Förstår att du vill ha liljekonvaljerna för doftens skull förstås. Jag skulle gärna ha ramslök hos mig.... är så lyckligt lottad att jag har ett hav av liljekonvaljer dock.

  Hhihi... visst har man svårt ibland att bara låta naturen vara. Man vill vara där och peta lite.... Din 'natur' är då så fin att det verkligen inte behövs :-)

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 2. En dröm är det ni har där med lundväxter, stenar och den slingrande stigen...Förstår att det är svårt att låta härligheten sköta sig själv!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Det är alltid så inspirerande att titta in till dig!Härliga bilder från 'lövsalen'.
  Kan tro att frestelsen är stor att till föra något:-)Jag brukar titta i Nordens Flora för att få ideér till min lund el.äng.
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 4. Så vackert med träd och mossiga stenar. Vitsipporna är ljuvliga. Förtår att du är sugen på liljekonvaljer men jag håller med Charlotte att ramslökern är vacker den med.

  Visst kan man låta vara....men en liten blåsippa kan ju inte skada..

  Ha en skön helg!
  Kram
  Maria

  SvaraRadera
 5. Så härligt.De stora stenarna med mossa är ju bara så fina.Något litet kan du nog sätta där.Ha en trevlig helg.

  SvaraRadera
 6. Godmorgen Lotta.
  Hvor er det er fint sted I har. Smukt med de store sten med mos på... Har du set Claus Dalby's blog de sidste par dage, hvor han viser video fra en helt fantastisk skov-have ? Måske du kan finde lidt ideer dér.
  Rigtig god weekend.
  Kh Lone

  SvaraRadera
 7. Jag tycker det ser helt underbart ut med ramslök, ormbunkar och rodgersia.....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 8. Härlig del av "trädgården" du visar, nästan krispiga bilder! Ramslöken är ju jättefin, liksom rodgersia och ormbunkarna - jättefina kombinationer.

  Jag vet inte om du har liljekonvalj på annat håll i trädgården? Den fanns här när vi flyttade hit och den är snudd på omöjlig att bli av med..... den invaderar och tar över och när man vill begränsa dess framfart är det nästan omöjligt! Fast det beror ju på hur stort du har ;-)

  Ha det gott!
  Åsa

  SvaraRadera
 9. Sååååå vackert! VArför bor man inte sådär???

  SvaraRadera
 10. Vilken härlig lövsal du har, Lotta, och inspirerande.
  Kan du inte plantera lite liljekonvaljer då, de sprider sig ju så villigt.
  Jo, gör det. Ibland behöver naturen in liten hjälp på traven.
  Mossbumlingarna är ju bara för häftiga. Älskar dem och vill ha dem i min trädgård... NUUUUU!
  Kul att du gillade de perforerade tunnorna. Vet fortfarande inte exakt vad jag skulle använt dem till. Ibland blir jag så fylld av habegär utan att veta vad jag ska göra av dem om jag köper dem.

  Kramar på mors dag.

  Annelie

  SvaraRadera
 11. Vilken underbar plats, med de mossiga stenarna! Det ser helt perfekt ut, så ta inte med spaden när du går dit!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 12. Ja, varför blir man aldrig nöjd!? Jo, för att man har en liten trädgårdmästare inne i sig, som vill utmana hela tiden, vill pröva nytt, chansa lite...osv. Härligt att man fortfarande har den förmågan att vilja testa! Eller hur?
  kram Lenas trädgård

  SvaraRadera
 13. Oooj, vad jag gillade allt det fina i din blogg, så underbart härligt att se och läsa!!! Och bondepraktikan var helt outstanding!!! Jag har lagt till Dig på min blogglista så jag kan följa dig för varje inlägg :))

  Önskar Dig en Skön dag!!!
  Kram Tina

  SvaraRadera
 14. Åhh...så vackert! Jag vill också ha en lund av naturlig grönska.
  Kram /bea

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Överblick

Vy Tre