Helt otippad trädgårdsupplevelse!

Ett besök på fängelseön Alcatraz utanför San Francisco.


Jag har tidigare besökt ön, men det var så länge sen som 1989 så när vi nu landsteg var jag beredd på att återse den rätt så dystra plats jag mindes från den rundturen. 
På väg uppför backen fick jag så, lite förvånad, se en 'Gardens'-skylt och lämnade familjen och den guidade turen och fick mig på det viset en helt otippad, otroligt fantastisk trädgårdsupplevelse.

Lite historisk bakgrund

I mitten av1800-talet dyker de första bofasta upp på Alcatraz då det upprättas ett militärt fort, som efter bara några år börjar användas som fängelse. För att göra den karga ön mer bebolig importeras jord från närbelägna öar och så småningom börjar trädgårdsanläggandet ta fart.
1920 startas ett projekt med syfte att försköna ön och fångarna planterar hundratals träd, buskar och sår mängder av fröer.
1934 övergår Alcatraz till att bli ett federalt fängelse och föreståndarens sekreterare, en man vid namn Reichel, börjar intressera sig för de gamla trädgårdarna. Han får föreståndarens tillåtelse att låta en del fångar arbeta i trädgårdarna och en rad nya trädgårdar anläggs längs med den västra sidan under uppsikt från vakttornet. 
1963 stängs fängelset Alcatraz och trädgårdarna överges. Under en period av 40 år tillåts naturen sköta sig själv och ömtåligare växter försvinner medan övriga sprider sig över ön. Murar, räcken och stigar försvinner under grönskan, och så småningom glömmer man nästan bort att trädgårdar en gång var en viktig del av den ökända fängelseön Alcatraz.
2003 påbörjas ett samarbete mellan the Garden Conservancy, Golden Gate National Parks Conservancy, och National Park Service för att restaurera trädgårdarna och idag arbetar the Garden Conservancy’s anställda tillsammans med frivilliga för att bevara de historiska trädgårdarna.

Officers' Row

I slutet av 1800-talet byggdes här hus till kommendanten och hans officerare. 1941 revs två av husen och det anlades trädgårdar i ruinerna. 
Stora fuchsior i full blom var ett dominerande inslag under
vårt besök.


Persian carpet

Som en del av försköningsarbetet under 1920-talet och för att förhindra erosion planterades Drosanthemum floribundum över hela denna sluttning.
 

Går man igenom fängelset med alla de små dystra cellerna, över den platta och blåsiga rastgården, genom en liten dörr i slutet av den fula muren och nerför en trappa så står man inför en fantastisk utsikt över bukten.


 

West Side Gardens

Detta område kallas West Side Gardens och var den enda av trädgårdarna som de flesta fångarna såg. Längs med denna inhägnade och hårdbevakade väg gick de varje dag på väg till arbetet i industribyggnaderna. En fånge vid namn Elliot Michener (dömd för förfalskning) beskrivs i broschyrerna som en av dem som utförde arbetet med att anlägga trädgårdarna och citeras:
"The hillside provided a refuge from disturbances of the prison, the work a release, and it became an obsession. This one thing I would do well." 

Ni förstår att jag tappade hakan när jag helt plötsligt stod framför denna plantering......och den bara fortsatte och fortsatte...


...och fortsatte...för att sluta under ett stort träd:

...en Metrosideros excelsa, maorimyrten (eller New Zealand Christmas Tree) som stod i full blom längs med fängelsemuren.
(Ok, smudge stick och diffuse glow
 har använts - för rynkornas skull.)
Enligt den mötande familjen såg jag opassande glad, om än något vindpinad, ut i skuggan av det dystra fängelset men jag blev otroligt fascinerad och berörd av denna trädgård, anlagd på en så ogästvänlig plats av män med, förmodar jag, en ofta våldsam bakgrund.

Men det sägs ju att skönheten finns inom oss alla och jag hoppas att jag kan förmedla lite av skönheten och den känsla av livsglädje under ganska så vidriga förhållande, som jag upplevde där.

Mer info finns att finna på
http://www.alcatrazgardens.org/index.php


Kommentarer

 1. Vilken helt fantastig trädgård du fick se där.

  SvaraRadera
 2. Vilken spännande resa, och vilka fina bilder du visar!!
  /Maria

  SvaraRadera
 3. Wow! Vilken överraskning! Kul att du delar med dig för det var mycket intressant läsning:)

  Och du, vilken GRYM header du har!!! Den är sååå ljuvligt vacker:)

  Sommarkram!

  SvaraRadera
 4. Mycket intressant läsning om en plats jag visste så otroligt lite om - tack för den lektionen och för fina bilder! Och tänk att det finns en trädgårs- och odlingspärla på en så udda plats med så mörk bakgrund. Kanske gav den några av fångarna lite glädje och och en smula tillfredsställelse i en för övrigt säkert förfärlig tillvaro.
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 5. Wow, så vackert! Det är väl det man minst förväntar sig inte på en sådan plats. Men jag tror som Eva att fångarna kanske mådde lite bättre av att få odla - "en lisa för själen"

  SvaraRadera
 6. Ja det var verkligen oväntat! Mycket intressant skrivet och vilka fina bilder du visar, tack för rundturen.

  Ha det gott
  Åsa

  SvaraRadera
 7. hej vännen! vilken underbar semester ni verkar ha. vem kunde tro att det var så prunkande vackert på alcatras. kramar!!!hej vännen! vilken underbar semester ni verkar ha. vem kunde tro att det var så prunkande vackert på alcatras. kramar!!!

  SvaraRadera
 8. Vilken upplevelse! Och vilka kontraster! Härligt :)
  Ha det gott
  Kram Lily

  SvaraRadera
 9. Men åh så intressant, tänk att hitta något så vackert på den ön! Måste ha varit en spännande och fascinerande upplevelse! Härligt att få se alla dina fina bilder!
  Ha det gott!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 10. Förstår att du blev paff :-)) Vilken överraskning. Mycket intressant att få läsa om historien bakom också. Vilken guldterapi att få ha en trädgård att jobba i som fånge där...... VIlken trevlig resa du är på då... Låååångt borta.... :-)))

  Är ingen klematisexpert direkt. Å detta var första gången jag köpt 'rötter'. Jag lät dom växa till sig i växthuset i några veckor först. De började växa på en gång och hade rankor på kanske 70 cm när jag planterade ut dom.

  Ha det så bra på resan!! Vem vet du kanske ramlar över fler trädgårdsöverraskingar :-)))

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 11. Så spännande och intressant!

  Fortsatt finfin semester,
  Rebecca

  SvaraRadera
 12. Förstår att ditt trädgårdshjärta slog kullerbyttor inför dessa syner! Intressant inlägg!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 13. Vad häftigt och vilken tur du hade som kom dit utan att ha behövt övertala familjen!
  Ha det bra!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 14. Så spännande och samtidigt gripande det måste vara att besöka en sådan plats :) Tack för att vi fick se denna vackra trädgård annars hade man ju trott att de bara var sten och fängelse där Kram Suss

  SvaraRadera
 15. Vilken spännande trädgård och spännande resa du varit på! Oväntade trädgårdsupplevelser är nästan de bästa, annars kan höga förväntningar göra en besviken..kram Sophia

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Överblick

Vy Tre