Nyplanterat

En förväxt rabatt och lite nya växter på rea. Finns det något roligare än att ge sig på en rabattrenovering? Ja, det skulle väl vara att plantera en helt ny rabatt då....

Min torraste rabatt nedanför altantrappan behövde ett lyft och några höstfärgade Sedum 'Matrona' kunde jag inte gå förbi i plantshopens reahörna.
Resultatet blev en trapprabatt med höstkänsla - med små luckor för att kunna fylla på med vårfägring om det skulle visa sig behövas.  
Vit buddleja, ulleternell, sedum 'Matrona', blåsvingel och vitpytta tillför lite höstfärg i rabatten.

Stommen i rabatten är en uppstammad blodhägg, pärlbuske (Exochorda 'The Bride'), buddleja, buxbomsklot och två små dvärsyrener (Syringa meyeri 'Palibin'). I pärlbusken, och förhoppningsvis snart även i häggen, klänger Clematis 'Etoile Violette'.
I ena änden av rabatten står en rosenbåge med 'Valdemar' och där klättrar även en Clematis 'Piilu' och en nyplanterad C.montana. I rosväg finns austinrosen 'English Garden' och ett litet skott av min favoritros 'Agnes'.
Av perenner hittar man ljuslila iris, lavendel, kattmynta, olika taklök och sedum, rosenplister, ulleternell, vitpytta och några olika prydnadsgräs planterade. Egen invandring står silvermalört, purpurklätt, nunneört och vitblommande geranium för.
I våras planterade jag också 7 st svarta stockrosor.... och jag hoppas verkligen att de är, och kanske också förblir, svarta ett tag. Förra gången tog det en säsong och sen var alla svarta borta och det blommade i gult, rött och ljusrosa. ...inte som jag tänkt mig.
Vidare är hela rabatten full med krokus (ej gula) och snödroppar (fyllda). Svarta tulpaner är också planterade här, men liksom stockrosorna tycks de vara engångsföreteelser. 
Längst in i hörnet står en present från min alldeles egna plantjägare (- jo, jag har faktiskt en sådan). En vinterbuske (Abeliophyllum distichum), ibland kallad vit forsythia efter engelsk översättning. Den ska endast vara härdig i zon I(-II) men i denna varma vrå har den klarat 3 vintrar hittills och faktiskt växt ca 10 cm också. Jag hoppas på en vit blomning på bar kvist en tidig vår framöver.

Tycker ni det känns som alltför många växter på en så liten yta  så har jag full förståelse för detta, men jag brukar ha svårt att begränsa mig och är fullt beredd att gräva upp hälften så småningom.

Sen har jag de senaste dagarna fått en ny liten kompis.

Jag misstänker att han är både blind, döv och dum. Han dyker upp överallt. När jag klippte rosorna satt han tyst och tittade på och när jag planterade den nya rabatten sprang han runt på gången och på gräsmattan och fnös. Han dök upp bakom komposten när jag tömde den och satt bredvid och åt fallfrukt medan jag beskar plommonträdet. Söt som en karamell men nu har jag varit nära att trampa på honom några gånger och det känns inte riktigt som man ska behöva akta sig för en igelkott på det viset.Kardborren!


Sune är måttligt road!

Kommentarer

 1. En sådan snuttegullis! Här hos oss finns inga igelkottar så jag avundas dig din lille medhjälpare i trädgården.
  Säkert en helt underbar rabatt -där finns ju vit nunneört, en klar favorit!
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 2. viken söt igelkotte :) vist är de kul med lite nytt i rabatten Kram Suss

  SvaraRadera
 3. Oj vad du grejar inte konstigt att igelkotten kollar in dig.Vad charmig han är då han kliar sig :-)Kan tro att Sune undrar om han ska behöva dela revir med den dära taggiga saken ;-))
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 4. Åh vad roligt med en igelkottskompis! Jag blir så glad när jag ser såna här, tyvärr alldeles för sällan. Vilka fina bilder du fick!
  Din rabatt verkar bli fin, men bergklematisen är kanske lite svår? Den frös ner nästan helt här i vintras... men kommande vintern blir säkert mycket bättre!
  Ha det bra!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 5. Åhh.. så flitig du är och många fina växter finns hos dig!
  Jag håller på att få mitt projekt klart i dagarna och det känns oerhört bra att ta emot hösten när det är under kontroll och inte det första man får ta tag i nästa våren.
  Ha det gott! /Bea

  SvaraRadera
 6. Det är såkul när man går igång och börjar fixa med en rabatt, ny eller gammal är lika kul....
  Söt kotte...
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 7. Ah, fixeri med rabatt. De bästa av sysslor :-)) Man blir så full av energi när man får göra nytt... Sån söt igelkotte då. Kul med såna besök även om Sune inte uppskatter det kanske lika mycket :-))

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 8. Jag bara njuter av all din rabattfäging, en fröjd för ögat. Visst är det kul när man hittar lite nytt att förgylla rabatterna med, i synnerhet när de är på rea.. :)
  Vilken söt liten krabat, gulligt namn du gett honom. Vad gillar Sune honom?
  Ha en fin söndag
  Kram Lily

  SvaraRadera
 9. Jättemycket fint i din rabatt!! och fina bilder, jag gillar också att ta närbilder på blommor m.m.
  Lilla kotten är ju för söööt!!!
  kram mia

  SvaraRadera
 10. Vilken mysig kompis du fått :-)
  Känner igen det där med att plantera tätt. Hade en trädgårdsvän hos mig för några dagar sedan och hon undrade vilket slags skohorn jag använder när jag planterar.
  Snygg blev din rabatt. Blir nyfiken på vinterbusken - den skall jag titta efter.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 11. Hörrödu, var skaffar man sig en sådan där alldeles egen plantjägare?
  Skulle behöva en sådan.

  Att göra om i rabatter är kul, riktigt kul faktist, speciellt mot hösten när det ofta känns som om det behövs lite förnyelse.

  Guuuuuuud vad jag älskar din lilla kotte. Tänk att ha en som håller en sällskap så där i trädgården. Den känner väl sig trygg och glad i ditt sällskap antar jag. Gillar nog hur du påtar och gör det fint i hans trädgård.

  Kraaaamar

  Annelie

  SvaraRadera
 12. Vilken söt liten kardborrekompis du fått! Skoj med lite trädgårdssällskap:)

  Go´kväll,
  Rebecca

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Överblick

Vy Tre