Här har jag visst tänkt till!

Tänk så lyckat det kan bli med lite planering!!!


När jag planterade Rosa helenea mellan Prunus maackii'n och min lilla träbänk, såg jag framför mig hur jag sitter på bänken en vacker höstdag, dricker en kopp varm sparrissoppa och ser hur de orange nyponen speglar sig i trädstammen...


...och när jag sen går längs med rabatten slås jag av hur de tunga klasarna med ullungrönnens bär plockar upp den mustigt röda färgen på Prunus serrula's stammar.... precis som jag planerade när jag skissade upp rabatten!

Nej, nu ljuger jag så näsan nuddar datorskärmen. Jag blev glatt överraskad när jag satt på bänken med en soppkopp och upptäckte hur fint det stämde överens i rabatten...

...så jag kollade runt efter fler 'lyckade distansäktenskap'.

Lite fler bär på pärlrönnen och lite tjockare stam på himalayabjörken (det vita strecket i bakgrunden på bilden), så är detta giftermålet hemma.


Här gick det egentligen lite snett eftersom jag köpte fel målarfärg. Planket ska vara mörkare rött (som huset), men se så fint den klatchigt orange färgen matchar carmencita-rönnens bär. Ommålningen kan vänta lite till.


Det här var faktiskt så inspirerande att jag flyttade min lilla, lilla Acer griseum så att den (så småningom) grova flagnande stammen kan harmoniera med bären hos Malus 'Eleyii'. Det kommer att bli kanonfint.... någon gång... för den lilla, lilla Acer griseum är än så länge bara 40 cm hög.

Det är väl planering inför framtiden om något!!

Någonstans till vänster i bild kan man väl föreställa sig en magnifik kanelbrun kopparlönn.


Kom igen lille vän, jag väntar på dig!
Acer griseum - kopparlönn

2-5 meter hög med "flagande papperstunn bark,
som rullar undan och avslöjar den kanelbruna stammen."
Starka höstfärger i rött och orangerött.  z3.

(ur Träd & buskar av Palmstierna & Johanson)


Mycket långsamväxande
- enligt 'Havens Planteleksikon'

                    !!!!


Kommentarer

 1. Hej Lotta!
  Här är länken till Cedregrens där du kan köpa Clematis aromatica:
  http://www.cedergrens.com/
  /Anja

  SvaraRadera
 2. Vi får verkligen hoppas att kopparlönnen sätter fart! Det kommer bli kanon och passa väldigt bra mot din apel!
  Ibland har man tur! Tänker på ditt plank. ;-)

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 3. Ibland får man till det utan att veta om det ;P

  SvaraRadera
 4. Spelar ingen roll om det är planerat eller inte - dina möten och äktenskap är ju verkligen fina. Jag är också glad i trädstammar och grenverk liksom du och min A griseum har blivit stor och fin och ser ut som jag hade trott. När solstrålarna lyser genom flagorna så är det magiskt! Värt att vänta på..

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 5. Så bra det kan bli utan planering...kanske det var ditt undermedvetna.....
  Kopparlönnen kommer att bli så fin. Medans du väntar får du se de inre bilderna...de som dyker upp när man står på plantskolan med nåt pyttigt i en kruka och ser fantastiska bilder inom sig...
  Ha det bra )

  SvaraRadera
 6. Kul när man får till det utan att man vet om det :)
  Så vackra stammar, en fröjd för ögat..
  Ha det gott
  Kram Lily

  SvaraRadera
 7. Ursnyggt!!!!!

  Men nu blev jag jättevelig...din carmencita är ju hur fin som helst och "försvinner" inte alls...tät och fin i bladverket och har en jättefin form.

  Jag har just reserverat en ullungrönn på Flyinge plantskola...

  Tack för dina värdefulla råd!

  Du som har båda.....vilken är din favorit?

  Kram, kram
  Maria

  SvaraRadera
 8. Alltid lika glädjande med dessa oplanerade möten. Möten, som ibland dessutom blir utgångspunkt för tidigare helt nya idéer. Det är bara att tacka och ta emot. Och dubbelt upp när det gäller träd, som man ju inte flyttar hur som helst. Alldeles väldigt vackra blev dina möten. Och vackra stammar är jag svag för. Tyvärr har jag bara näverlönnen men den är jag mycket glad för. Kanske skulle jag ändå köpa några vackra stammar istället för de träd som dött i sommar....
  Kram
  Eva

  SvaraRadera
 9. Supersnygga möten, såna matchningar gillar jag! Och en kopparlönn vill jag ju också ha... den står definitivt på önskelistan... men där är det ju nästan lika trångt som i trädgården... oj oj oj...
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 10. Hihi! Superbra matchat! Tänk vilken lycka att få plats med så många vackra stammar. Det kan jag bara drömma om...
  Hoppas du mår bättre från din förkylning!
  Kramar!

  SvaraRadera
 11. Jätteläckra färg-kombos och jaaaa, så vackra trädstammar det finns! :o)
  Ha en finfin helg,
  Lydia

  SvaraRadera
 12. Vackert och visst blir man glad när det lyckas!
  Jag som har upptäckt ett bekymmer just nu i min rabatt...en prydnadsbuske i lönn som blir mycket större än vad jag trodde och växer ut över alla bredder, hmmm...får lov att flytta den men kanske aningen sent nu!?
  Kram /bea

  SvaraRadera
 13. Ha! Jag föredrar att tro att du har planlagt de tjusiga mätena väldigt väl. Men hur går det om du inte har sparrissoppa i din tallrik/mugg? Går allt åt pipsvängen då?
  Jag bara älskar Prunus maackii och när jag väl får råd att köpa ett sådant träd ska jag definitivt plantera en ros som sätter nypon framför! Jag kan till och med tänka mig att sleva i mig vanlig simpel kålsoppa framför en så ursnygg kombination.
  Kram från Eva

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Överblick

Vy Tre