Lite hjälp på traven

Tänkte mig en härlig planteringsdag idag, sista dagen på semesterveckan och allt.

Det är hög tid att snygga upp min romantiska rabatt. Den har blivit väldigt rörig så det är dags att fösa ihop, ta bort, flytta hit och plantera nytt. Först och främst ska mitt nya alpvide ner och sen lite annat nyinköpt. Ritningen är klar och jag börjar gräva medan solen faktiskt syns mellan molnen!

Romantiken - före

Lite senare kommer en glömd doldis fram. Berget ligger precis 10-20 cm under markytan vid gången och rabattkanten, och sluttar sedan rätt så brant mitt i rabatten. Jag har grävt fram det vid minst två tillfällen tidigare men fyllt igen och planterat marktäckande och ställt krukor ovanpå.

Min noggranna ritning kan jag kasta direkt. Alpvidet hamnar 1 meter fel håll, och de uppgrävda stenbumlingarna får bli en rabattkant som kanske kan trolla bort nivåskillnaderna lite. Men vad gör jag med berget?

Min första tanke är att gräva fram det helt och ta bort grässvålen på gången bredvid. Men det går ju inte eftersom jag tjatade till mig en stödmur förra sommaren, och den ligger på en högre nivå än berget.
Jag vill inte riktigt fylla igen utan börjar fundera på om man kunde göra någon form av vattensamling där. Det vore kanske fint om man kunde få ett flöde dit också - som ser någorlunda naturligt ut.
Undrar hur vattnet skulle rinna dit naturligt?


Jag lovar, jag hinner knappt tänka tanken förrän det börjar regna. Efter ett tag övergår det till ösregn och jag flyr upp på altanen. Där kommer jag på den jordfyllda skottkärran och rusar runt huset för att gräva fram en presenning.


Det är faktiskt som om himlen tar ett djupt andetag innan det spottar ur sig årets hagelskur över mig där jag flyger fram över gräsmattan.


Men jag får i alla fall se det naturliga flödet. Det startar uppe vid trappan, följer buxbomshäcken för att i en bred flod rinna över gräsmattan till min nya stenkant - och berget.Vad tror ni? Visst kan det bli fint med en liten vattenspegel där - men jag skippar nog tillflödet.

Romantiken - mitt i

Och sen vet jag inte heller om jag har lust att gå ut och jobba med leran heller mer idag, nu när jag äntligen torkat upp lite.
Förhoppningsvis blir det lite efter-bilder så småningom...med eller utan vatten!Kommentarer

 1. En liden damm kan ju också vara väldigt romantiskt!!! Arbete med naturen lönar sig i längden! ;-)

  Ha det gott - och torrt!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Oj, nu blev det ju nästan danska, "liten" skall det vara!
  /R

  SvaraRadera
 3. Det där tycker jag verkar vara ett kul projekt.Kunde väl bli fint med en vattenspegel där i kanten av rabatten.Sådana berg har jag lite här och där i vår trädgård.Och under halva huset.Vi har bara halv källare,resten är ett stort berg i andra halvan.

  SvaraRadera
 4. Å vad bra skrivet, Lotta!
  Älskar att läsa hur du tänker och arbetar och följa dina trädgårdstimmar.
  Håller med om att det är svårt att gå ut igen efter att man torkat och kanske tvättat av sig. Man kommer av sig lite i energin.
  Håller med Ruben om att en liten damm kan vara romantiskt.
  Bra bilder, kul att se ditt arbete.

  Kramar

  SvaraRadera
 5. Oj vilket jobb men det blir säkert fint när du får det klart.
  Vatten i trädgården det är verkligen rogivande och fint.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 6. Hej Lotta!
  Vilken härlig bild uppifrån! Platsen ser då riktigt romantisk ut...
  Synd är det om oss alla som 'lider' under det myckna regnandets ok. Fyj, och fyj! Nu skiner solen hos oss, men dagens regn har tagit alla mina mentala krafter så jag slänger mig i tv-soffan och glor....
  Tack förresten för din fina poetiska kommentar!/Anja

  SvaraRadera
 7. Oj oj, vet inte om det kan var en tröst men jag känner igen det. Hur lätt man förtränger realiteter som berg i rabatter! Är själv skeptisk till det där med dammar i rabatter, skulle nog daska på lite mer jord och sätta torktåliga perenner ovanpå, eller ettåringar.
  Lycka till!/Laila

  SvaraRadera
 8. Spännande projekt, ska bli kl att se hur du gjorde till slut. Bilderna uppifrån är sagolika. Regnbilderna är jättefina, man kan nästan tro att det är ett tropiskt regn. Så nu är det sol och varmt igen...;)).
  Kram från Maria

  SvaraRadera
 9. När saker man laddat för och ser fram emot att göra kommer av sig - tex till följd av störtskurar och annat är det ju hur irriterande som helst tycker jag. Men du fick ju till riktigt fina bilder. Jag känner hur regnet skvalar ner ända hem till mig.

  Bättre gräv- och planteringslycka nästa gång!

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 10. Vatten är alltid fint,....men inte när det kommer ner som det gjorde idag.
  Lergubbbarna hittar du två inlägg bak hos mig. Blev inte riktigt som jag tänkt mig men de fick också en störtskur på sig och förmodligen en eller annan fågel också :)
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 11. Fin blogg! Och intressant läsning! Detdär med vatten på berget, som en liten damm, var ju en bra ide´. Ser framemot att följa med vad som händer näst : )
  /Cika

  SvaraRadera
 12. Spännande med nya grävprojekt. Och det kan nog bli riktigt romantiskt med ett vattenblänk. Ska bli kul att se hur det tar sig. Jag blev jättesugen på att rama in min ros och pionrabatt med något när jag ser din bild... buxbom vågar jag mig inte på efter alla sjukdomar som härjar... Hmm.. måste nog surfa lite häckplantor nu... ;)
  Massa kramar!

  SvaraRadera
 13. Det var ju en hel liten kortnovell MED illustrationer. Kul att läsa men inte så kul för dig idag...

  Men det där lilla vattenblänket UTAN tillflöde är ju allt en bra idé. Ska bli roligt att få se hur det blir framöver.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 14. Det är nästan att man tror att nån 'däruppe'ville hjälpa dig att komma fram till ett beslut :-)
  Det blir hur som helst kul att få följa projektet!
  Camelior doftar inte tråkigt nog...
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 15. Hej Lotta.
  Fint projekt du er igang med ... Ja det er ikke altid vejr-guderne er helt enige i hvornår det skal være tør-vejr. Ha' en skøn weekend.
  Kh Lone

  SvaraRadera
 16. Stackare! ja denna sommaren behöver vi inte oroa oss för att växterna ska ha nån torka i alla fall...men lite trött på regnet blir man ju mitt i rabattombyggnad och allt. Men du kommer säkert att fixa så det blir kanonfint! ser fram emot nya bilder när du är klar.
  trevlig helg/ Mia

  SvaraRadera
 17. Oj oj oj oj oj.. den sortens markarbeten känner jag så väl igen! Sten på sten på sten. Och så några fler stenar.
  Längtan efter en vattenspegel är stor här också, men jag drar mig för arbetet eftersom jag aldrig vet hur stora bumlingar jag ska råka på vid grävningen. Dessutom funderar jag fortfarande på var jag vill ha spegeln. Din plats ser ju vacker och naturlig ut, det kommer säkert att bli jättefint om du väljer ha ha ett vatten där.
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 18. Ja du vilket regn...
  Vilken fin vy uppifrån.
  Regnbilden var bra fångad.
  Ha en skön helg utan regn
  Annika

  SvaraRadera
 19. Det kommer bli snyggt när det blir färdigt, du har ju redan så snyggt. Förstår att man inte har så stor att gå ut och fortsätta efter en sån regnskur Kram Suss

  SvaraRadera
 20. Du får mig ofta att skratta.
  Var precis på landet krokus och läste din kommentar.
  Hoppas du lyckats torka av tangent bordet innan det pajjade.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 21. Låter spännande :) Underbara bilder!
  Ha en skön söndag
  Kram Lily

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick