Skarp, vass, bitande - det är lönnen det

Nu är det lönntid hos mig. De har stått ganska anonyma under hela växtsäsongen men nu är det deras tur.

Om man bortser från ullungrönnens sprakande uppenbarelse kan man framför den se ginnalalönnens (Acer ginnala) vackra vingade näsor. Höstfärgen är fantastiskt fin, men den både börjar och slutar tidigt. I övrigt är ginnalalönnen en liten fin buske, blir ca 5 meter hög och gör inget direkt väsen av sig. Hos mig har den i år fått sällskap av en Clematis 'Black Prince'.



Som en stor smörklick ser den amerikanska strimlönnen (Acer pensylvanicum) ut just nu. Även den har en ullungrönn nära inpå sig men en betydligt diskretare variant... än så länge. Min strimlönn kom hit som en liten halvmetersplanta och har först på senare år fått lite fart på tillväxten. Bakom sig har den rhododendronbuskaget vilket jag tycker utgör en perfekt fond till lite höstfärger. Det finns väl inget så dystert som stora mörkgröna rhododendronbuskar så här på höstkanten.


Inne bland de dystra rhododendronbuskarna står en experimentlönn. Jag hade förmånen att få besöka Alnarps-parken för några år sedan, och i en utav försöksplanteringarna stod en stor lönn med en fantastisk höstfärg och massor av fröställningar. Vår föreläsare berättade att det ansågs vara en lovande planta, men det var ännu inte bestämt om den skulle behållas för vidare förädling. Men han uppmanade oss att ta hem och så fröer, och höra av oss om vi lyckades driva upp en extraordinär lönnplanta. Nu tycker jag nog att min lilla lönn blev ganska så ordinär men jag är väldigt glad för den ändå, ibland betyder ju historien bakom växten mer än utseendet som ni vet.



En annan som egentligen inte håller måttet är den lilla Acer shirasawanum, Den är uppdragen av frön från A. shirasawanum 'Aureum', den gulbladiga solfjäderslönnen, vilket är den lönnen som man egentligen vill ha. Min blev ljust grön men är jättefin ändå.




Sen radar de upp sig - mina små japanska ögonstenar.

Acer palmatum 'Orange Dream'. Ska vara lite mer snabbväxande än övriga, men hos mig jämförs den med piprankan och kommer på efterkälken direkt. Liknar katsura står det i beskrivningen, jag vet inte riktigt vad som menas, inte doften i alla fall. 4-6 m hög så småningom. Zon III.


Acer palmatum 'Tsuma Beni'. Otroligt vackra ljusgröna blad med röda bladspetsar. Den får lite extra omsorg av mig. Blir ca 2 m hög och bred, härdig i zon II(III). Uppges vara svårförökad och därmed exklusiv - det är inte för inte den står i min raritetsrabatt tillsammans med hakonegräset.


Acer palmatum 'Osakazuki'.  En utav de första växterna på min långa önskelista. Riktigt glödande höstfärger Kameran blev så förvirrad så jag fick fokusera på lite bergormrot (Bistorta affinis 'Superbum') i förgrunden. Osakazuki kan enligt uppgifter bli ett stort träd på upp till 6-8 m, zon III.


Acer palmatum 'Dissectum'. En låg, bred buske med svampformigt växtsätt. Min 20 cm höga stickling har ännu ingen svampform men massor med potential. Zon III.


Acer palmatum 'Atropurpureum'. Röd japanlönn eller blodlönn. Blir en rätt stor buske eller ett litet träd med mörkt vinrött bladverk. I skuggiga lägen kan den gröna färgen ta överhand vilket sker här hos mig. Höstfärgerna är dock lika härligt glödande. Härdig i zon III.


Bredvid har jag planterat en nyinköpt perenn. Persicaria amplexicaule 'Alba' - vit blodpilört. Vacker och lite suddig i den skånska blåsten.



Skarp, vass och bitande då?
Ja, det är vad acer betyder översatt till svenska. Syftar på träslagets hårdhet vilket mäts i brinell, och där lönn ligger på samma värde som ek. Lite 'onödigt vetande' är väl alltid kul.
Så varför heter det 'i lönndom' och 'lönnmord'? Just nu känns det som lönnarna inte är det minsta hemliga.


Kommentarer

  1. Oj, sååå många vackra Lönnar du har i din trädgård.
    Det är lite extra kul med egna frösådda växter :=)
    Fina höstbilder!
    Trevlig kväll!

    SvaraRadera
  2. Men oj vilken massa fina lönnar du har. Det är verkligen super vackert på hösten med alla dessa vackra färger. Jag ahr ett par stycken men ser att det måste bli fler.

    Kram Anna
    http://godastunder-tokigaideer.blogspot.com/

    SvaraRadera
  3. Så många fina lönnar...kuligt med experiment.
    Det är alltid något extra med växter som har en historia.
    Ha det bra :)

    SvaraRadera
  4. Hej Lotta.
    Jeg holder osse utrolig meget af løn, men har kun 2 selv. De er ekstra fine nu om efteråret.
    Ha' en dejlig uge.
    Kh Lone

    SvaraRadera
  5. Jättefina lönnar du har.Dom är så roliga att ha den här tiden då många får så där fina färger.Ska nog köpa några till och sätta här hos mej.Ha det gott

    SvaraRadera
  6. Vilken fin och lärorikt inlägg om lönnar! Jag har bara ginnalalönn och vanlig skogslönn på tomten, men jag borde skaffa någon av dina fina lönnar. Fn Persicaria med de blå ståndarknapparna!

    Ha det gott!
    /Ruben

    SvaraRadera
  7. Vilken lönnsnobb du är! Massa viktiga namn och information som min hjärna redan glömt.
    Men jag har inte glömt fotona, jättefina.
    Tycker nog att din experimentlönn lyser upp väldigt fint vid de tråkiga Rhododendrons som du kallar dem.
    Blodrönnen är annars en favorit. Älskar deras blad.

    Kram,

    annelie

    SvaraRadera
  8. Men kära du! Vilken fantastisk färgprakt du har på hösten med alla de lönnarna! Det var flera av dem som du har som jag också är lite sugen på. Åter igen blir jag inte så lite avis på din trädgård! Någon gång måste jag få komma och hälsa på!? Kanske på hösten för att få se alla lönnarna glöda?
    Kramar!

    SvaraRadera
  9. Mmm... ögongodis av bästa sorten!!! Ett par av lönnarna finns även här hos mig och ett par av dem har funnits här(frös bort de senaste vintrarna de små liven) Jag älskar de Japanska lönnarna och tror inte man kan få förmånga av dem? Höstfärgen är en bonus som inte gör dem sämre på något sätt ;P
    Kram gittan

    SvaraRadera
  10. Vilket skönt inlägg! Jag har scrollat upp och ner och tittat flera gånger. Tack snälla du för så lugna harmoniska bilder som gör att min förkylning känns lite bättre!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  11. Jisses så många lönnar du har och vilka underbara bilder du visar på dom.
    kram

    SvaraRadera
  12. Hej igen, Snobben!

    Vi har faktist inte avverkat ett enda husdjur. Det är (föredetta) grannar.
    En liten fråga som jag skulle behöva hjälp med. Du sa att du saknar möjligheten att gå tillbaka till tidigare inlägg. Var det annorlunda tidigare innan jag ändrade kommentarsfältet till att inte ha kod?
    Eller menar du bara att jag tagit bort tidigare inlägg (som dateras till första inlägget ever) från högerkolumnen? Jag tänkte att det är väl ingen som använder sig av det, utan använder sökord istället.
    Men jag kanske ska lägga tillbaka det?

    Annars kan man ju bara klicka på blogtiteln så kommer man ju till senaste inlägget med de äldre under.

    Tack för att du påpekar dessa saker. Uppskattat må du tro.
    Har precis varit ute och fotat i en vind som ingen har bra frilla i.

    Kram,

    Annelie

    SvaraRadera
  13. Vilket fantastiskt inlägg om lönnar! Hit måste jag återkomma. Mina lönnar har spelat över för säsongen.
    Din header är alldeles fantastisk!Vilken prakt du har fångat så perfekt med kameran!/Anja

    SvaraRadera
  14. Åh vad jag vill ha mer höstfärger! Och gärna i form av lönnar förstår jag nu... hmmm... men vad ska jag ta bort...det tål att tänka på!
    Kram
    Katarina

    SvaraRadera
  15. Oj, hösten är verkligen vacker hos dig! Här är det mest grått och brunt. Jag måste skaffa lite mer växter med fin höstfärg!
    Ha det gott!
    Kram
    Christina

    SvaraRadera
  16. Vilken underbar lund du har Lotta! Jag är precis i startgroparna för att börja planera för min lund men måste fälla lite höga granar innan jag ens kan börja... Har du några bra tips om vad man bör tänka på såhär innan man ens har hunnit börja. Det finns björkar och någon ek och lönn i skogsbacken jag tänkte göra om...

    Kram/ Anna

    SvaraRadera
  17. ¨Så fint de är med dessa höstfärger och vad fint de är med träd på tomten, jag har så liten tomt så några träd mer än 2 äppleträd kommer knappt plats Kram Suss

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Plötsligt i paradiset

Bågarna bågnar