Äntligen i rätt tid!

De senaste morgnarna har jag tagit Sune och kaffekoppen med mig ner till bänken i lövsalen.
Det är en fantastisk start på dagen att se de vita julrosorna lysa upp novembermörkret, och i morgon bitti blir det första gången som det finns blommande julrosor i trädgården under självaste julmånaden. Ren lycka!

Jag älskar de gamla sägner som ibland är förknippade med växter. Enligt en av dessa symboliserar julrosen tårarna från en herde som grät över att han inte hade någon gåva till det nyfödda Jesusbarnet. Där tårarna föll växte de underbara blommorna upp och herden kunde överlämna sin gåva.


 
fotograf: A

Det latinska namnet Helleborus betyder nysrot vilket syftar på de pulveriserade rötternas förmåga att framkalla nysningar (vilket var ett tecken på sanningssägande). Rötterna har använts flitigt i medicinskt syfte trots (eller kanske på grund av) att de är giftiga. De gamla grekerna tog till julrosens rötter då man ville bota sinnesförvirring och i häxornas värld drev de ut onda andar. Medan namnet Helleborus har grekiskt ursprung är namnet på den växt vi kallar nysrot, Veratrum, en låneöversättning av grekiskan.

Om detta kan man läsa i den förträffliga boken 'Växternas namn' av Jens Corneliuson - se där fick jag in ett julklappstips också!


Kommentarer

 1. Låter mysigt, men kallt, att dricka morgonkaffet vid julrosorna.
  Fina är dom, så jag kan förstå att det lockar, speciellt om det är första gången de blommar.
  Vänta nu, är Sune Katten, eller mannen, eller sonen, eller..
  Förresten, vilka håriga öron på kissen, fniss. Hela kissen är ju så där gosigt hårig. Ett riktigt fluff till katt!
  Ha det så gott och njut av de ljuvliga julrosorna!
  Oh, tack för all information också, faktist kul att läsa.

  Kramar,

  Annelie

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Underbara och älskade Julrosen! Lycka att den blommar :)
  Jag vågade inte lämna min ute i rabatten, utan grävde upp den helt enkelt och lade den ljust och svalt och nu blommar den, lagom till advent - underbart!
  Ha en fin dag! /Bea

  SvaraRadera
 3. Vilken lycka!!! Det är något så alldeles speciellt med julrosor. Och extra speciellt just nu när de är på g att börja blomma eller blommar så här i rätt tid som du säger. Förstår att du är exalterad över blommorna. Helt underbart. Hoppas mina knoppar hinner slå ut också. Nu när snön försvann så kanske..... Måste kolla läget i dag :-)) Så söt Sune är. Bästa sällskapet där vid morgonkaffet i lövsalen kan jag tro. Mysigt...... GILLAR dina mossiga stenar!!!

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 4. Det låter så otroligt mysig med morgonkaffe i lövsalen. Riktigt rofyllt. Och de vackra julrosorna på det. Vilken skön start på dagen...

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 5. Blommande julrosor är väl en värmekälla så god som någon.
  Ska kolla bolagret och lagerhaus...vill så gärna hitta en stor psykedelisk stjärna.
  Inez hälsar att hon tycker att Sune ser väldigt stilig ut :))
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 6. Det låter väldigt mysigt! Så skönt att kunna fika ute ihop med julrosorna och den söta katten. Vackra bilder i härlig miljö.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Underbart med blommande julrosor! :) Min enda som överlevde den blöta våren står full i knopp men jag vågar inte hoppas på att den ska hinna börja blomma...
  Kram, kram!

  SvaraRadera
 8. Vilken underbar bild på din SUNE!!!Det är väl fåglarna han tittar så intresserad på inte...julrosorna, eller hur?Alla har så fina julrosor...bara jag måste grubbla över om mina kommer att överleva efter min makes ...plågning/plogning :) med häcksaxen...han måste vara den enda människa på Jorden som inte känner igen en sån fin planta!
  Hälsningar,Karla.

  SvaraRadera
 9. Vad härligt det låter...Mmm, drömmer mig bort från kontorsstolen ;). Underbara bilder, och vilken fin bild på en gosig kisse! //Kram Marie

  SvaraRadera
 10. Vad fint!!! måste genast gå ut och se om mina blommar...
  Trevlig helg!
  Mia

  SvaraRadera
 11. Förstår att du och Sune njuter av morgnar i julrosornas sällskap, sämre frukostsällskap kan man ju ha:)

  Ha en finfin adventshelg,
  Rebecca

  SvaraRadera
 12. Åh vad härligt med julrosor! Och Sune är inte dum han heller!
  Ha en bra andra advent!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Överblick

Vy Tre