Entrérabatten - eller min 'vinterträdgård'

Entrérabatten löper längs med husets norrsida. Det är en ren transportsträcka och rabatten rensas kanske vartannat år - men då hugger jag mig in med spade och yxa!
Växtligheten skyddas från vindar av en ca 2 m hög thujahäck samt en del större barrträd och buskar. På andra sidan gången har jag anlagt min fågelrabatt med fågelrestaurang under vinterhalvåret, så det flaxar ordentligt runt öronen under den perioden. Känslan jag får när jag går längs gången är att platsen är något förvildad och faktiskt lite ogästvänlig. Något som bekräftades då en av sönernas kompisar som kom på besök härom veckan. Mörkret hade lagt sig och en av våra utelampor hade gått sönder. Då slets ytterdörren upp och den tuffa sjuttonåringen ramlade in med orden:
- Fan, vad läskigt det är här ute, och det rör sig överallt i buskarna också!
Han hade från vår garageuppfart hört och skrämt iväg rådjur från ödetomten bredvid, ugglorna hoade i skogen och några koltrastar som brukar övernatta i syrenhäcken hade flaxat oroligt när han kom gående. Till och med Sune lyckades skrämmas genom att hoppa ner från altanräcket där han brukar ligga och sen rusa längs med husväggen för att hinna först till ytterdörren.

Jag vill gärna förstärka den känslan! Helst vill jag att man ska skynda sig längs gången (och inte titta för länge på den 'naturligt skötta rabatten') för att sen bli, om inte lättad så i alla fall glatt överraskad, när man rundar hörnet och ser en välkomnande, vacker och väl upplyst entrétrappa (ombyggnad planeras till nästa år).

Men eftersom det är den enda delen av trädgården som vi och våra besökare ser under sen höst, hela långa vintern och tidig vår så bör den vara någorlunda presentabel i dagsljus under denna period.

Vår


trollhassel (Hamamelis x intermedia 'Diane') / Corylopsis pauciflora - en underbar zonknäckare (z.II) / hitvandrat ormöga som är omöjlig att få bort /
fågelsådd tibast (Daphne mezereum) / sockblomma (Epimedium) i gult och orange

 Malus 'John Downie' bakom sockertoppsgran som vintern delat, med blommande storfryle som marktäckare 


 julrosor av olika slag och sorter - jag väntar med spänning på egna korsningar

+ doftolvon som inte trivs - ska flyttas så småningom

Sommar 
- grönt och åter grönt, med några vita inslag för att lätta upp lite


 'Finlands vita ros' klättrar i katsuran / brokbladig buxbom

+ klätterhortensia, vitbrokig hosta, silver- och storfryle (Luzula nivea och L. sylvatica), brokbladig vintergröna (Vinca), skuggröna (Paschysandra terminalis) och en Hydrangea 'Annabell' som blivit kvar efter en flytt för många år sedan

 Höst
- nu börjar de vintergröna växterna bli viktiga: coloradogran, koreagran, silvergran och rakt fram en thuja, i det lägre skiktet finns klotthuja, sockertoppsgran, en hel del små barrväxter från gamla julgrupper samt en mahonia på tillväxt




 Malus 'John Downie's frukter / aronia och aster / katsura /
tibast bär / luzula sylvatica / hedera helix 'Erecta' /
rosenplister / kejsarolvon (Viburnum farreri) som vanligtvis blommar tidig vår / Skimmia japonica

 Vinter

- inte mycket att göra åt! Är det en mild vinter är de vintergröna växterna guld värda men de senaste årens snörika vintrar har de tagit mycket stryk och det börjar synas - jag får se hur de klarar sig denna vinter


Det är här jag nu ska höja mysfaktorn genom att gå ut och drapera julslingor och placera ut lyktor. På den vänstra bilden ovan kan man faktiskt skymta en ljusglimt - under 30 cm snö!

I år ser det mer lovande ut, fortsätter det så här så kan jag snart belysa blommande julrosor!

Kommentarer

  1. Hihi, vilket effektfullt sätt att få gäster att känna sig varmt välkomna in. För oss är det nog baksidan av huset som kanske har den effekten, men framför allt på mig själv... men planen är att den ska jobbas med under nästa säsong. Plan i alla fall ;). // Ha det gott. Marie

    SvaraRadera
  2. Oj, glömde....jag får massor av inspiration till vår baksida av just din blogg! Härliga bilder och växtförslag.Blir så glad!

    SvaraRadera
  3. Åhhh, vilken vacker entrérabatt du/ni har.
    Många fina träd, buskar och perenner.
    Skrattade då jag läste om killen som stormade in genom dörren pga. det skrämmande mörkret :=)

    Här har det snöat i gårkväll så det ligger ett tunt, tunt lager över gräsmattan. Lite ljusare blev det.

    Ha en fin start på veckan!

    SvaraRadera
  4. Jeg kom tilfældigt forbi din fine blog.
    Gode billeder.
    Hvor har du en smuk have med mange fine stauder, buske og træer.
    Tak for kigget.

    SvaraRadera
  5. Jättefina bilder du visar från alla årstiderna! Härlig rabatt!
    Har själv grävt kanaler i gräsmattan i helgen för att min pappa ska lägga ner kabel till mig så jag kan få belysning till advent.
    kram mia

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig rabatt och så mycket bra bilder på växterna där. Jätteroligt och informativt att läsa!
    Ojdå, inte lätt med skrämda 17-åringar:)).
    Ha det gott.

    SvaraRadera
  7. Kul att se din fina rabatt under hela året. Du har så himla många spännande och intressanta växter, Lotta! Lika fascinerande, och inspirerande, att läsa om dina anläggningar. Först fick jag en väldig vårlängtan. Och sen började jag drömma om sommaren för att sen inse att hösten är en härlig tid! :) Vinterbilderna gick jag inte riktigt igång på på samma sätt.. ;)
    Kramar!

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Underbart vackert hos dig, sommar som vinter, men visst föredrar vi (jag) sommarrabatternas blomning och dito grönska.
    Hi, hi...känner igen den mörka tiden på året, när de bevingade vännerna flaxar i skymningen :)
    Kram /Bea

    SvaraRadera
  9. Så fint du har det. Och koll på allt och när det blommar...
    Det är mysigt nu när man kan börja tända ljusslingor.....och praktiskt. Våran ute hos kaninen har varit tänd ett tag redan.
    Ha det bra :)

    SvaraRadera
  10. Oj vilken snygg entre´du har. Fint på hela bloggen förresten, har tittat runt en del nu. Förstår inte att jag inte hittat dig förut, men nu lägger jag till dig på länklistan så jag hittar hit igen :-) Ha en fin vecka !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  11. Hej Lotta.
    Dejlige billeder du viser ... Hvor ser det godt ud at dine grantræer er opstammet så højt.
    Nyd din dag.
    Kh Lone

    SvaraRadera
  12. Det ser ju jättefint ut, inte alls skrämmande, men mörker och alla dina kreatur kan ju förstås göra det annorlunda... Tur att inte valnötsspöket visade sig för den stackaren!
    Julrosorna framkallar enorm vårlängtan hos mig, och den gulbrokiga buxbomen stort ha-begär!
    Kram
    Katarina

    SvaraRadera
  13. Vilket underbart inlägg! Och så vackert det är i sin gröna trollskhet. Du beskriver det så att jag sitter och tänker att det är som att ha en del av trädgården i ständig halloweenkänsla. Det är bara några fler giftiga växter och en tam korp som saknas. :-)
    Och den vitgröna hostan sommartid lyser verkligen upp... Jag letar inspiration till min mörka hörna utanför köksfönstret, funderar på om jag ändå inte ska slå till på en hosta eller två.
    /iet

    SvaraRadera
  14. Så mycket fint ni får plats med i rabatten. Vilka ovanliga och fina sorter du visar och som vanligt väcks mitt habegär när jag är här inne och tittar! Tänk att skrämma en tuff 17-åring, det måste ha varit mycket läskigt där ute hihi!

    Trevlig helg
    Åsa

    SvaraRadera
  15. Så himla snyggt du har det vilkan årstid de än är Kram Suss

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Plötsligt i paradiset

Bågarna bågnar