söndag 27 februari 2011

Projektplanering

För många år sedan beökte jag en privatträdgård med en helt fantastisk kryddgård. Doften var otrolig och luften fylld med fjärilar och insekter. Den såg mycket välkomponerad ut och rätt så svårskött, men när vi frågade ägaren beskrev han en mycket simpel metod.

Kryddgården var planterad efter hur växternas knoppar övervintrade.
Geofyter kallas de vars knoppar övervintrar under markytan (ex. pioner), hemikryptofyter har knopparna i själva markytan (ex. aubrietia) medan chamaefyternas övervintrande knoppar sitter ovan mark (ex. lavendel).
Eftersom trädgårdsägaren planterade övervägande geofyter tätt tillsammans kunde han på senhösten helt enkelt dra igång gräsklipparen och köra över området. Finfördelat ris som vintertäckning och blivande mull - klart!!

Visst låter det smart?

I min egen kryddgård finns det dock alltför många växter som jag inte ville vara utan och som inte klarar en gräsklippning, så med jämna mellanrum måste jag gräva upp allt och bringa ordning i oredan.
I år är det dags igen.

Kryddgården består av två delar, inramade av buxbom. I den högra (närmast på den första bilden) har jag planterat ett silverpäron vid kanten. Här ligger en stor sten mitt i buxbomshäcken och här försöker jag hålla mig till ganska låga växter. Olika timjansorter, helichrysum, citronmeliss, kryddsalvia och pimpinell är några befintliga. 


I den andra delen står en Rosa officinalis och här är det planterat lite frodigare, mer högväxta sorter.  Temyntor, björnrot, salvia är exempel på några befintliga växter, men även förvildade myntor och en illa omtyckt liten rosenmandel.
De aggresiva myntorna är jag svag för men jag har aldrig lyckats hitta något bra sätt att hålla dem instängda på. De nergrävda hinkarna utan botten har spruckit så småningom eller blivit myrbon och sorkhögar. I år ska jag försöka hitta plåtrör eller liknande och sätta ner i marken på olika höjd. Alla sätt är bra utom de dåliga, jag får se hur detta funkar.


En höstbild där man kanske ser stommen bättre men också vilken röra allt är. De eftertraktade 'stora sammanhängande sjoken' av en och samma växt lyser med sin frånvaro.


De finns däremot med i mitt huvud och till en viss del på min lilla planteringsskiss. Undrar hur länge jag kan hålla mig till den bara.
Nu kom jag på att jag måste peta in
mitt solur här någonstans också.
Det vore katastrof om inte det fick plats
- present från K!

onsdag 23 februari 2011

Pärlor åt svin

Igår morse när jag skuttar ur sängen så utbrister jag
-Nää, va´ f..n,  snöar det!!.

Några minuter senare står jag på altanen i flanellpyjamasen (-13 grader!!!) och försöker fotografera glitter.
Det var som om jag befann mig på värsta melodifestivalgalan där de bara öser glitter över vinnaren.
Naturligtvis lyckades jag inte fotografera fenomenet men den euforiska känslan satt i hela dagen.


Det var efter det jag började känna mig som ett litet svin som någon  (Fader Vår, Moder Jord eller fysikens lagar, vad vet jag), kastar pärlor över. Det kan vara hur vackert som helst men klagar på vädret gör jag ändå.

Men icke ett ont ord kom över mina läppar igår och jag bestämde mig för att så ska det förbli.


Så i morse vaknar jag av att plogbilen dundrar runt utanför fönstret, världen är åter isande vit och jag ser att rådjuren lyckats krypa igenom syrenhäcken igen.
- Nää, va´ f...!!!

Så var det med den goda föresatsen.

Men jag  pulsade runt lite och hittade en liten frukt på den japanska träddödaren - som ett litet tröstpris.
måndag 21 februari 2011

2 x award

Så glad jag blir!!!

Först får jag en award av Anna-Karin
med den härligt inspirerande bloggen

och sen en till från

Sophia med den ljuvliga bloggen
Sophias Trädgård där man kan njuta av
helt otroligt vackra fotografier.


Awarden delas ut till bloggar som har mindre än 100 följare och som man tycker borde upptäckas av fler. Reglerna är enkla och enligt följande:
  • Det är en blogg-award som du har möjligheten att dela ut till dina 3-5 favoritbloggar som har mindre än 100 följare.
  • Du meddelar bloggaren genom att skriva en kommentar i deras blogg. Du berättar att deras blogg är en av dina favoriter och att den har blivit utnämnd till en Liebster Blog Award.
  • Den som mottager utmärkelsen/awarden skickar länken till personen som delade ut den och till fem av hans/hennes favoritbloggar med mindre än 100 följare.


Nu vill jag i min tur dela ut den här utmärkelsen till några av mina favoriter


Sommar året runt   - händiga Scilla (som har det vackraste kökskaklet jag sett på länge) bjuder ofta på personliga tips och ger fantastisk inspiration som är lätt att gå igång på. Scilla har en egen sida i min 'Saker att härma'-bok.


Nature as I see it   - när Annelie bjuder på nytt inlägg skyndar jag mig dit och blir aldrig besviken. Allt från Clint Eastwoods eventuella sjukdom, fotografering i glasburk till fantastiska julgranar har jag fått läsa om ...och detta med en humor som jag bara älskar.


Bakom häcken   - där man får hälsa på i en helt fantastisk trädgård, som påminner mig om filmen 'Den hemliga trädgården'. Prästgårdseva berättar om arbetet som ligger bakom de läckra bilderna och man får ta del av hennes tankar och funderingar omkring trädgården och dess växter. Underbart!!


The mill on the hill   - Pella skriver personliga inlägg, alltid läsvärda och ofta väldigt tänkvärda. Dessutom är hon en fantastiskt duktig fotograf och visar ofta bilder som få mig att bli sittande länge och bara njuta. Ibland bjuder hon på bilder från sitt helt makalösa växthus och då skiftar jag i grönt  (av avund - inget annat).


Rosor och magnolia   - AnnCharlotte har två trädgårdar (och en otroligt cool katt) att sköta om så där händer massor av spännande och intressanta saker. Alla inläggen är kryddade med fotografier som tagna ur en konstbok vilket gör detta till en av mina favoritbloggar.


Spirande grönt   - Rebecca har koll på läget och ger kanonbra tips om aktuella saker och tycks veta precis vad jag vill ha (fast jag inte ens själv visste det ibland). Så en liten varning för upprepade 'vill ha, ska ha, måste ha'!!!Det stod att man fick utmärka 3-5 stycken men räknar man som jag, 2x3, så blir det faktiskt 6, eller hur?söndag 20 februari 2011

Tre överaskningar...

...på en gång idag.

I botten på min frölåda hittade jag en kvarglömd, två år gammal, påse aklej-frö - 'Nora Barlow Mix'.
Jag trodde absolut att de var för gamla och skulle gro dåligt eller inte alls, men detta måste ju testas.
Nu, tre veckor efter sådd fullkomligt spränger sig upp ur krukorna. 


När trollhasseln,  Hamamelis x intermedia 'Diane', började tina fram ur snöhögen låg grenarna i stort sett horisontalt längs marken, och jag var övertygad om att de flesta var brutna vid basen. Men till min stora glädje ser jag att så inte var fallet utan de börjar svikta tillbaka upp, sprängfyllda med de lustiga knopparna. 


På väg till förrådet ser jag ett rådjur i skogsdungen. Han ser mig också, vilket brukar resultera i att de brakar iväg med en väldig fart. Men vi står och tittar på varandra ett tag och till slut får jag upp kameran ur fickan för att ta ett kort av tuffingen.
Då ställer han sig och kissar!!!


Så himla överraskande att jag bara gapar....
...för att inte tala om så respektlöst. (Det måste vara samma typ som bara sparkade på mina morötter innan.) 


lördag 19 februari 2011

February blues

Februaris höjdpunkt  -  kruktulpanens liv och död!


Det är hög tid att jag kliver ur februariledan och hittar på något vettigare än att stirra på en döende tulpan.
Alltså masar jag mig iväg till blomsteraffären för att hitta något att pigga upp mig med.


Kommer hem med - en Saint Paulia!!!  Visserligen med liten fin vågig, vit kant men ändå - en Saint Paulia!!!

Ber sonen visa mig lite bildredigerings-trix - helst remejka mig till Modesty Blaise.


'' Om du använder 'smudge stick' och 'diffuse glow' så syns inte rynkorna, morsan. ''

Tack och godnatt!


(och låt mig vakna upp till en mild och mysig mars månad)

söndag 13 februari 2011

Björk och brevlåda - bägge flagnar

Så kom snön och gömde alla vårtecken igen. Jag vill inte längre titta ner på marken utan går och ser upp i stället.

Jag fastnar gärna vid starka kontraster som himalajabjörkens ljusa grenverk mot den knallblå himlen. Snart är stammen tjock nog att tåla en liten mesholk. Jag inbillar mig att insektsangreppen blir betydligt färre med fåglar boende direkt i middagen, så att säga. Just det här trädet brukar bli starkt angripet av en enorm mängd larver som snabbt tuggar i sig bladen och lämnar endast nerverna kvar. Bara några meter ifrån står den 'vanliga' björken helt oantastad. Vad skiljer ut just denna arten i insekternas ögon?...och vad hade de ätit om jag inte planterat himalajabjörken?


           Parus caeruleus                                                                           Betula utilis v jaquemontii


Problemet med himalajabjörken just nu är att jag känner ett starkt sug efter att få klättra upp och pilla av de lösa barkflagorna.
I stället får jag gå in och försöka få bort lite mer färg från sommarens loppisfynd - min knallröda amerikanska brevlåda. Snart är jag nöjd. Frågan är om jag ska sätta upp den i hallen till vantförvaring eller på uppfarten halvt dold av slingrande krasse....kanske bägge. Kanske ska jag fylla den med pinnar och sätta den i rabatten som insektsbo.

I morgon kan jag ju inviga den genom att lägga i ett valentinkort och fälla upp den lilla pinnen. Romantiskt!

Vilket förresten påminner mig...mina mossfigurer har suttit och tisslat under snön hela vintern och kom upp helt oskadda....fortfarande viskande sina hemligheter.


Sssschhh,  inte störa...

torsdag 10 februari 2011

En hundring blommor och smulpaj

En liten shoppingtur till Köpenhamn livar upp så här års,
och där är ett besök hos blomsterhandlaren utanför Magasin du Nord ett måste.
Vad får man nu för en dansk hundring i dag?

En liten campanula att sätta på pallen i vardagsrummet...  ett gäng pärlhyacinter till den gamla såsskålen....


...tre stora knippen med pyntegrönt till glaskrukan på bänken i köket....
 
 (håller kvistarna tillräckligt länge ska jag använda dem till kransar när det blir lite varmare igen)

...och tre buntar med tulpaner.


 Det är faktiskt bara den egna bärförmågan som bestämmer var gränsen går.

Väl hemkommen väntar ett paket från Margot med den fina bloggen Mammas blommor. Hennes son har gjort det alldeles utmärkta jobbet att dra mitt namn som vinnare i en utlottning, så vid middagsbordet igår kväll sitter jag och bläddrar i boken 'Smulpajer' av Maria Öhrn. Otroligt frestande recept!
 
Nu är jag den första att erkänna att jag tyvärr är så gott som talanglös i köket. Så när jag säger att 'i morgon ska jag baka såna här pajer' och visar upp en sida ur boken för familjen, blir det alldeles tyst en lång stund. Sen säger yngste sonen ett tyst 'oj då!' med allvarlig röst och stirrar ner i sin tallrik. 
När K. har slutat att skratta läser han receptet (han är tack och lov en fena i köket) och förkunnar att 'den ska du nog inte kunna misslyckas med, älskling'.


                                                                                                                                       (Den lilla skissen på vajern har min äldsta son gjort.)

Misslyckas!! Ha, det var lätt som en plätt ... och gott ... 'hurtbullens blåbärspajer' är det passande namnet.
Yngste sonen tog två!

 Till helgen tror jag att jag ska utmana ödet och ge mig på 'Äppelbullar med havreströssel'.


söndag 6 februari 2011

Till alla besvikna besökare

Min besöksräknare på den här bloggen har plötsligt börjat snurra på som bara den.
Lite väl mycket tyckte jag efter ett tag, så jag började undersöka hur man hade hittat hit till min lilla blogg.

Det visar sig att man kan hamna här efter att besökt en sida med mycket lättklädda tjejer som vill ha kontakt med en viss typ av kunder. Kanske heter alla tjejerna Lotta och bor i Lund för här i min trädgårdslund hamnar i alla fall dessa presumtiva kunder verkar det som.
Jag undrar om de blir besvikna???   ;-).

För många år sedan lyssnade jag till en välkänd trädgårdsprofil som använde uttrycket trädgårdsporr i samband med några riktigt vackra bilder han visade. Så nu när jag har dessa speciella kunder på besök här hela tiden tänkte jag bjuda dem på lite trädgårdsporr á la moi.
...nu slår väl besöksräknaren i taket....tror ni inte?
(Kanske nöjer sig 'kunderna' med mina sensuella bilder och låter den andra branschen dö ut,
det vore väl suveränt!!)

I alla fall...efter att ha letat runt bland mina bilder upptäcker jag hur svårt det var att hitta något som jag faktiskt kan peka på och säga 'detta kallar jag trädgårdsporr'. Alltför vackert, alltför romantiskt eller alltför oskyldigt blev min hjärnas dom över de flesta vackra bilderna, vilket visar hur enkelspårig jag är.

Försök själva så får ni se!


fredag 4 februari 2011

Med barkögonen öppna..

Jag tror jag har barkögon. Överdådiga blommor i alla dess färger påverkar mig inte alls så som en vacker gren eller stam. Ute i snön föll jag i trans vid denna risiga vingbenved, Euonymus alatus.


Titta närmare på den grova stammen:Eller på de nyare skotten:
Visst är den vacker?

tisdag 1 februari 2011

Min trädgårds historia del 3

Jag är ju en inbiten 'slow gardener' som njuter mer av arbetet än av det färdiga resultatet. Det färdiga resultatet varar ju inte heller någon längre tid eftersom det levande materialet ständigt förändras och kräver mer arbete.

Genom åren har det förekommit en hel del bakslag också som drastiskt har påverkat min trädgård.
Inget syns av den regniga sommaren då en tank skulle grävas ner, och inspektören nöjde sig inte förrän tre enorma hål var uppgrävda över halva trädgården. Tills slut körde grävmaskinen fast i leran längst ner bredvid rhododendronrabatten och blev stående några månader. Det var det absolut bästa och finaste mina grabbar hade sett i trädgården - de grät när man äntligen hämtade jättemaskinen.
En del år har jag varit så trött på allt vad trädgård heter så jag absolut inte gjort ett dugg i den. Naturligtvis har ogräsen blivit fler de åren, men i övrigt sköter sig trädgården utmärkt på egen hand - får en lite vildare karaktär vilket jag ibland kan tycka är enbart positivt. När min energi kommer tillbaka tuktas den igen.
Inte heller ser man förödelsen efter ett gäng älgar som tog sig in en natt och ringbarkade och slet sönder både buskar och träd, för att inte tala om alla höststormar som glesat ut beståndet ordentligt.
Men som man säger: 'ut med det gamla och in med nytt'  -  följande bilder visar lite av varje.


Till höger om rhododendronrabatten markeras tomtgränsen av grannens kompost och några stackars ekstammar som försöker överleva i stengärdet. Detta har varit trädgårdens skräphörn tills för några år sedan...
...då jag rensade upp och anlade en ormbunksrabatt med angränsande japansk mossmatta. Grannens kompost syns fortfarande till höger men några rhododendronbuskar ska förhoppningsvis dölja den snart.

 

En helt ny del i trädgården tillkom av min vision om en japansk rabatt. Man skulle gå från sittplatsen under linden genom en liten japansk del, med grus i vågmönster, lejonskrämmor och hela rasket, för att så småningom komma ner till ormbunkarna på bilden ovan. Nu blev det inte japanskt alls, men vem vet, processen pågår ju ständigt.


Slutligen hittade jag en gammal bild från -97 där man skymtar trädgårdssnutten framför huset. Plutten har hjälpt mig att plocka blommor och sitter och vaktar dem på det nya trappsteget. Bakom är en liten koreagran inringad och till höger om den så står en nyplanterad häck.

2010 är koreagranen är uppstammad, trappan har övergått i en stenlagd gång och häcken når över mitt huvud (liksom plutten). Detta året baxade vi också hit en gammal plog som en dekoration (alt. handräcke när knäna börjar svikta på ålderns höst).Mitt huvud och mina skissböcker är fortfarande sprängfyllda med idéer. Några har jag gått och funderat över i flera år och de kräver rätt omfattande arbete. Andra kan jag springa ut och göra på en eftermiddag.

Det sista får illustreras av en snabbritning jag gjorde i höstas när jag undrade vart min perovskia hade tagit vägen, och som jag visste skulle finnas någonstans i rabatten till vänster på bilden. Jag hittade till slut en svag liten pinne i denna röran och beslöt på stört att plantera om hela härligheten. Inventering, in och skissa och sen ut och gräva.

 

Resultatet kanske kan visas till sommaren - när jag köpt en ny perovskia eftersom den lilla pinnen av misstag hamnade på komposten!


Nu är jag grymt trött på att sitta och titta på gamla bilder, nu vill jag bara ut och sprätta i rabatterna....
måtte våren komma tidigt, jag har mycket att göra!

Jag måste också skicka ett stort tack till alla bloggare som berättar om och visar upp sina trädgårdar, sina växter, sina idéer, sina inspirationskällor, sina misslyckanden och sina stoltheter. Det är mycket troligt att en hel del av det jag läser och ser kommer att avspeglas i min trädgård i fortsättningen, ni är så otroligt duktiga och jag är bra på att härmas...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...