onsdag 29 juni 2011

Tidigt en onsdagsmorgon....

Vissa morgnar....

Idag vaknade jag långt innan klockan ringde och gick för att hämta en kopp kaffe. Genom ett fönster på väg mot köket ser jag ett rådjur precis innan för vår tomtgräns. Jag kastar på mig min illblå morgonrock, och med en av sönernas jättestora flipfloppar på fötterna och en kvast i högsta hugg slänger jag upp altandörren och skriker 'din jävel, jag ser dig nog' och galopperar iväg över gräset. Jag såg aldrig var djuret tog sig ut men på min patrullrunda längs gränsen fick jag en pratstund med en brett leende granne.
-Du är uppe och i farten tidigt, ser jag!
Jag viftade lite med kvasten och mumlade något om skyddsjakt.

Sen fick jag lugna nerverna med en fotorunda.

Vissa mornar...
...är vackrare än andra...

...och nu är det dags att köra till jobbet. Jag lovar, vågar sig besten ut framför Volvon....söndag 26 juni 2011

Jag finner tröst i ormbunkarna

Liljor, nävor, luktärter, dagliljor, astilbe, sallat, rädisor, rosknoppar och broccoli.

Nej, det är inte något jag har haft under huvudkudden eller i en krans runt huvudet i helgen.

Detta är vad som stod på rådjursmenyn på midommarafton då vi inte var hemma och kunde bjuda motstånd. När jag gick runt igår och svor över deras skövlingar så råkade jag titta över grannens häck och där står dom och stampar otåligt .. antagligen i väntan på att jag ska åka iväg så de kan skutta över och fortsätta kalaset. Eller skutta över förresten... ingen av oss som begriper hur de bär sig åt för att komma över våra 2-2,5 m höga barrikader. Yngsta sonen A tror att de strålas ner från yttre rymden, D den äldre tror de har ett sinne som inte längre vi människor kan utnyttja vilket gör att de kan 'gå genom väggar', medan K tror att de lägger sig platta på marken och ålar sig in. Själv fortsätter jag att spinna mitt nät runt trädgården som en girig spindel och hoppas på fångst en vacker dag.


Det bästa sättet att komma över sådana besvikelser är ju att börja titta på vad som faktiskt är kvar och glädjas åt detta. Så för att glömma de sorgliga pinnarna i resten av trädgården har jag utökat min ormbunksrabatt. Till hösten ska det planteras om och kanske tillföras någon liten nykomling.


Rabatten är ju bara inne på andra året men jag blir alltmer fascinerad av ormbunkar. De är ju otroligt varierade, lämnas ifred av djur och sjukdomar och de flesta är vackra hela säsongen. Jag har inte hittat någon riktigt bra bok om ormbunkar och en hel del av plantorna har jag fyndat på rea .... betyder det att det är en växtgrupp som inte är speciellt populär?Tissel och tassel vid mossmattan

Det är ju väldigt roligt att släpa sten och karva i torvblock när man skapar något nytt, men det finns ett litet problem - myggen. Ett tag funderade vi allvarligt på att skaffa en myggmaskin men sen började vi tänka ett varv till. Vad händer då med alla fåglar som bor överallt omkring oss? ...och fladdermössen som sveper förbi i skymningen?  Det skulle bli bra mycket tråkigare i trädgården om dessa försvann. Då tar jag hellre några (en sådär 100) bett varje gång jag går söder om rosrabatten.

Till slut var jag tvungen att fly fältet innan blodsugarna tömt mig på de sista dropparna, men jag fick ett kort på en av dem, och se vad jag fick syn på när jag tankat in bilden i datorn. Myggan har ett kastmärke i pannan! Såå exotiskt!

Lite efterforskning på nätet och jag lärde mig att det är kvalster! Blodsugarna har egna blodsugare!

Helt plötsligt känner jag mig väldigt långt ner i näringskedjan. Vad finns under mig egentligen? Sallatsbladen??

Nej, just det... de finns ju inte alls längre!

växtlista ormbunksrabatten enligt bilderna:

frilandsadiantum -Adiantum pedatum 'Imbricatum'
flikbladigt träjon -Dryopteris filis-mas 'Linearis poldactyla'
blodbräken -Dryopteris erythrosora 'Prolifera'

okänd
japansk mahoniabräken -Cyrtomium fortunei
hjorttunga -Asplenium scolopendrium 'Angustifolia'

svartbräken -Asplenium trichomanes
svansbräken -Dryopteris wallichiana
safsa -Osmunda regalis

raggträjon -Dryopteris affinis 'Cristata'
det nytillkomna området
Shortia 'Magna' planterad direkt i torvblocket

måndag 20 juni 2011

Klippning, katt och klipp

Buxbom ska klippas vid midsommar har jag hört från kloka förstå-sig-påare. Jag lyder och plockar fram verktygen för att ge mina små buskar en frisering. Första klotet går bra. Vid det andra råkar jag trampa runt bland de få bladen kattmynta som finns kvar och Sune kommer som ett skott och breder ut sig med den yviga svansen rakt in i klotet jag ska klippa. Han skulle också behöva en omgång med saxen men det är det värsta han vet. När tovorna ska redas ut är vi tre stycken som samlas runt den stackars katten. A håller fast, jag klipper och D matar honom med godisbitar.
Idag får han dock vara ifred och eftersom det alltid är lika fascinerande att studera en mästare i aktion slår jag mig ner bredvid honom för en lektion i konsten att njuta av växter.                                     Nån som fyller på min matskål?                                                                                 Nähä - falsklarm igen!

På andra sidan gången finns min buxbomshöna. Det är en ganska gammal dam som startade sitt liv här som en 10 cm hög tuss. Hon ser lite annorlunda ut varje år för det är alltid någon del jag råkar klippa för mycket på. Denna gång råkade hon bli lite platt i näbben.
Bakom står fler klot som egentligen var tänkta att bli likadana hönor som tittade åt olika håll, men de blev aldrig riktigt bra så projektet lades ner ganska snabbt.
Mitt rea-'klipp' förra året. En buxbomsspiral som var alldeles gul-orange och väldigt tanig. Den är inte mycket bättre nu men färgen går i alla fall åt det gröna hållet.För några år sedan gav jag mig även på en cypress som en gång i tiden stod i en julgrupp. Det var denna som i vintras förvandlades till en yeti. Det var bara att trycka dit två torra prydnadsäpple från trädet bredvid så fick han liv. Tyvärr gillade inte växten denna vinter, mellanklotet är alldeles dött på baksidan och det minsta har många döda grenar inne i bollen. Vi får se om den får stå kvar nästa vår.
Klipp på loppis har jag också gjort i helgen. Dricka-hållare är perfekta stöd till mina vingliga pelargoner. Nu ska jag bara hitta en åtta, tio till så är alla räddade.
onsdag 15 juni 2011

På upptäcksfärd

Min dröm är att det ska finnas lite mer svårupptäckta växter i min trädgård. En del ska man behöva jobba lite för att få syn på. Om man är beredd att böja på sig lite eller titta upp då och då så kanske man får syn på en vacker blomma eller något extra fint bladverk. I kväll var jag på jakt efter vitt.

Vill man se närmare på rosen Polstjärnan får man snällt lägga sig ner på altangolvet, eller gå ner från altanen och klättra in i katsuran för det är där denna rosen klättrar.


Hukar man sig bakom grannens häck får man uppleva rosen 'Blanc Double de Coubert'. Vilken doft!!! Den konkurrerar om utrymmet med två gigantiska schersminer och en enorm Rosa multiflora. Jag litar på att 'Blanca' kan hålla dem stången för jag vill inte gärna flytta den taggiga madamen.
Ännu mer besvärligt är det att få syn på Podophyllum hexandrum, fotbladens blomma. Den hänger under de ganska så stora bladen och ofta nickar de också så man får riktigt böja knäna här... men det är det värt!


När man ändå är där nere under rhododendronbuskarna kan man titta på de nya bladen på Rhododendron yakushimanum. Enligt mig är de vackrare än blommorna.
Magnolia sieboldii, busk- eller sommarmagnolia har nästan overkligt perfekta blommor. Pålitlig är den också. Det var en utav de buskar i min trädgård som tog stryk av nattfrosten i våras och jag trodde blomknopparna blev förstörda. Nu kan man inte se ett spår av katastrofen och det finns säkert 50 blommor på busken. Zon III (-IV) enligt litteraturen och en av de bättre buskarna enligt mig trots det något spretiga växtsättet.


Sen finns det ju växter som verkligen sticker fram hakan och tar för sig. Geranium phaeum, brunnävan är en sådan. I år har den vitblommande formen dykt upp helt spontant hos mig. Är den det minsta lik den lilablommande kommer den snart att finnas överallt. Välkommen, säger jag bara.
Clematis recta, styvklematis däremot har små, ganska oansenliga blommor med svag doft. Stjälkarna är å andra sidan långa och vingliga och behöver något att luta sig mot.


Nästan lika oansenliga är min storfavorit nere i den mörkaste lunden. Man får böja gigantiska hostablad åt sidan och krypa under stora buskar för att se den. Men den finns där, och den blommar ljuvligt i mörkret; Vancouveria hexandra. Varför inte den finns i varje plantskola är en gåta för mig. Sirliga blad som snällt täcker in sitt tilldelade område, vackra blommor på ca 30 cm höga stänglar och som sagt, blomning i trädgårdens mörkaste hörn. En sann pärla!!
Ser man honungslöken, Nectaroscordum siculum, med sina hängande blommor, är det bara att gå ner på knäna igen. Verkligen söt som honung och sprider sig snällt under himalayabjörken.


Ett träd som får en att titta upp nu är Cornus alternifolia, den amerikanska pagodgornellen. Blomningen lockar tusentals insekter och det surrar nåt kopiöst.


Sen, sorry, men man får inte lämna min trädgård vid den här tiden utan att ha tittat till kobrakallorna.

De kräver det faktiskt - och de börjar bli många - 12 tappra står där nu.

Jag blir yr av lycka!
tisdag 14 juni 2011

Svårmatchat

Jag sliter mitt hår!!!

Underplanteringen till detta lilla fina träd, en Acer palmatum 'Simon Louis Fréres', ger mig huvudbry. Det är en liten kameleont som skiftar färg hej vilt hela säsongen och hittills har alla växter jag försökt använda som marktäckare skärt sig vid ett eller annat tillfälle.
Mörkt grön hosta hade fel grön färg och mörkbladig alunrot var för röd. 
I år har jag försökt med grå hosta vilket har varit väldigt fult hittills och jag blir bara sååå trött på att gräva upp allt runt det lilla trädet IGEN!!!
Kanske är det dags för stensättning... det kan väl aldrig bli fel?

Trädets skiftningar från ovan vänster:  april, maj, juni,
juli, augusti, september.

Även denna hosta är en utmaning. Jag har inget i trädgården som kan plocka upp denna ...vaniljpuddingfärg??!!!!


Den gör sig nog bäst helt ensam i ett avlägset hörn.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...