onsdag 31 augusti 2011

'Narrens jacka'Den här nävan har fullständigt fått mig på fall. Geranium thunbergii 'Jester's Jacket'.

Frösådd våren-10, och har i år hunnit bli en rejäl planta med lila små blommor och väldigt vackra vitbrokiga blad som nu börjar skifta i rosa.

Bakom sig har den stöd av rosablommande astilbe.... eller rättare sagt, den skulle blommat i rosa om inte rådjuren hade tuggat i sig alla blomstänglar. Men nu...ta i trä.... tror jag att vi hittat och täppt igen alla kryphål. Så nästa år... då blommar det!söndag 28 augusti 2011

Under himalayabjörken...

...ville jag ha en äng av spiror, inspirerad av Piet Oudolf's bok 'Drömplantor' som jag lusläste och nästintill memorerade när den kom ut.
Min vision var alltså en äng av kungsljus, riddarsporrar, digitalis, kransveronica och axmalva. Detta skulle mjukas upp av vajande gräs och kontrasten skulle röllika och allium stå för. Låter det inte fint?

Om jag sen säger att rabatten där detta skulle odlas är ca 5 kvm?

Det gick käpprätt åt skogen och efter några år beslöt jag att där skulle bli en svensk sommaräng istället.
In planterades nävor, prästkragar och olika klockor.
En liten sammetshortensia och min lilla frösådda klöveralm hittade jag ingen annan plats till - de fick också klämma sig in här. Självsådder fick flytta in som de behagade.

Under några år så var faktiskt björkängen ganska så fin, i alla fall under högsommaren.
Nu finns björkängen inte mer! Jag fick nog av röran och grävde upp alla perennerna förra veckan.

Inventering pågår och en ny vision och en ny skiss är framtagen. Den innehåller även viss framtidsplanering (!kors i taket!), varpå jag gräver upp och flyttar hit växter lite varstans ifrån.
Detta i sin tur har startat en kedjereaktion, och mitt lilla huvud kan inte hålla reda på alla visioner och omplanteringar längre. Så nu börjar jag så smått att överföra mina rabattskisser (med befintligt och planerat innehåll) från min skissbok till fotodokument.
Om inte annat så är det rätt roligt för mig att se hur länge en planering håller.

Först ut är


UNDER HIMALAYABJÖRKEN - (största delen)

Himalayabjörken (Betula utilis var. jacquemontii) är naturligtvis dominerande hela året.
Vårvita bollvivor (Primula denticulata) // strimmigt jättegröe (Glyceria maxima 'Variegata') -startar i rosa, kan bli för kraftigväxande så småningom // tovsippa (Anemone sylvestris) -sprider sig! //
olika pingstliljor: t.ex. 'Lemon Glow'

+ vitsippor
ev plantera in: blåsippor


Sommar
geranium cinereum 'Ballerina' // vit axmalva (Sidalcea candida) // geranium pratense 'Summer Skies' -hög, kan behöva stöd // honungslök (Nectaroscordum siculum) // muskatellsalvia (Salvia sclarea) -frösår sig på torrare plats, hämta tillbaka nya plantor varje år // geranium himalayense 'Birch Double'

 + vitbrokiga funkior, t.ex 'Patriot', 'Striptease' och 'Fire and Ice', gråbladig 'Hadspen Blue', vit murklocka, salvia 'Purple Rain, allium
ev plantera in: något blekt svavelgult

Höst

Echinacea alba // sammetshortensia (Hydrangea aspera ssp. sargentiana) -blir stor och kan behöva beskäras rejält // skär spetsmössa (Tiarella wherryi) och regnbågsgräs (Anemanthele lessoniana) -som troligtvis inte är härdigt // klöveralm (Ptelea trifoliata) // flicköga (Coreopsis grandiflora 'Moonbeam') och strimmigt jättegröe // liten formklippt Stephanandra incisa 'Crispa' //
gammal trälåda -med t.ex. lobelia // Molinia caerulea 'Variegata' // Hosta 'Hadspen Blue'

+ indiangräs, diamantrör (Calamangrostis brachytricha)
ev plantera in: något mörkt vinröttOm det är någon som helt spontant tänker att 'här skulle jag planterat .......' eller ' hur tänkte människan när hon satte ...... här' så tar jag alltid tacksamt emot kommentarer och tips

tisdag 23 augusti 2011

En ledig dag - bara för att komma ihåg hur det är

Väcks av sonen som undrar om jag kan köra honom till stationen.

Går en sväng i trädgården medan jag väntar på att han ska bli klar och blir som vanligt imponerad av hur mycket en liten spindel hinner med över en natt.


När jag kommer tillbaka hem känner jag mig fylld av energi och
beslutar mig för att släpa upp de där sista stenbumlingarna som jag tänkt terrassera min sluttande björkrabatt med. Himmel vad tunga de är!


Flyttar alla mina frösådda Salvia verticillata 'Purple Rain' och sätter längs med den nya stenkanten. Ångar mig nästan genast, så bråttom var det ju faktiskt inte och de var väldigt vackra där de stod. Vattnar och hoppas att kanske, kanske....Skördar en del potatis till middagen. Röd 'Cherie' låter väl gott till tisdagens pannbiff. Det får nog bli rödvinssås till.

Upptäcker att min favorit luktärt har slagit ut massor med blommor. Dags för en bukett kanske??
Men.... den har ju fått löss! In och blanda såpvatten och ut och spruta. Ingen bukett här inte.

Hämtar en kopp kaffe och slår mig ner på bänken. Tio minuter senare kastar jag mig in i bilen. Till affären för att köpa något jag länge gått och sagt att jag måste skaffa.
Hemma igen slår jag mig åter ner på bänken med en ny kopp kaffe och en portabel myggmaskin. Sitter länge och myser bredvid mitt köp. Den är verkligen effektiv!

Där jag sitter och filosoferar ser jag att K har kört över alla rudbeckiorna med gräsklipparen. Jag vet att jag lovat binda upp men de knäcks ju bara och hänger sorgligt i sina små snören. Bestämmer mig för att plantera en kant av Hosta som stöttar dem nästa år.

När jag ändå håller på att dela hostor kan jag lika gärna ge mig på jätteruggen nere vid glanskörsbäret. Upptäcker då att sorken har massor av gångar där och jag gräver upp allt, förstör hans gångar, fyller på med kompost och planterar ner igen. Får idén att hämta ännu en stenbumling för att markera den lilla genvägen som ligger där. Den stenen var tung!!! Säckakärran knakar!

Den lilla stenen kom med av bara farten...orkar inte flytta den än.


När jag är och rör om i komposten märker jag att det finns massor av fin jord att hämta där. Äntligen ska jag fylla den gamla symaskinslådan som jag har haft stående utan att riktigt veta vad jag ska ha i den. Randgräs var tanken från början men gamla lobelior och andra sommarblommor går väl lika bra.Nu ringer sonen och undrar var jag är. Jäklar, jag har glömt honom, och jag har glömt att handla mat. Jag har helt enkelt glömt av tiden!
Kör ner och hämtar grabben, släpper av honom en bit hemifrån och fortsätter till affären.
När jag kommer hem igen öppnar K altandörren och frågar om jag behöver hjälp med att bära in matpåsarna.
'Inga problem', svarar jag, 'jag har skaffat mig lite muskler idag.'
Att jag sen inte orkar lyfta armarna för att visa dem behöver vi ju inte nämna.

Nu vet jag hur spindeln känner sig efter ett spinning-pass.

lördag 20 augusti 2011

Nyplanterat

En förväxt rabatt och lite nya växter på rea. Finns det något roligare än att ge sig på en rabattrenovering? Ja, det skulle väl vara att plantera en helt ny rabatt då....

Min torraste rabatt nedanför altantrappan behövde ett lyft och några höstfärgade Sedum 'Matrona' kunde jag inte gå förbi i plantshopens reahörna.
Resultatet blev en trapprabatt med höstkänsla - med små luckor för att kunna fylla på med vårfägring om det skulle visa sig behövas.  
Vit buddleja, ulleternell, sedum 'Matrona', blåsvingel och vitpytta tillför lite höstfärg i rabatten.

Stommen i rabatten är en uppstammad blodhägg, pärlbuske (Exochorda 'The Bride'), buddleja, buxbomsklot och två små dvärsyrener (Syringa meyeri 'Palibin'). I pärlbusken, och förhoppningsvis snart även i häggen, klänger Clematis 'Etoile Violette'.
I ena änden av rabatten står en rosenbåge med 'Valdemar' och där klättrar även en Clematis 'Piilu' och en nyplanterad C.montana. I rosväg finns austinrosen 'English Garden' och ett litet skott av min favoritros 'Agnes'.
Av perenner hittar man ljuslila iris, lavendel, kattmynta, olika taklök och sedum, rosenplister, ulleternell, vitpytta och några olika prydnadsgräs planterade. Egen invandring står silvermalört, purpurklätt, nunneört och vitblommande geranium för.
I våras planterade jag också 7 st svarta stockrosor.... och jag hoppas verkligen att de är, och kanske också förblir, svarta ett tag. Förra gången tog det en säsong och sen var alla svarta borta och det blommade i gult, rött och ljusrosa. ...inte som jag tänkt mig.
Vidare är hela rabatten full med krokus (ej gula) och snödroppar (fyllda). Svarta tulpaner är också planterade här, men liksom stockrosorna tycks de vara engångsföreteelser. 
Längst in i hörnet står en present från min alldeles egna plantjägare (- jo, jag har faktiskt en sådan). En vinterbuske (Abeliophyllum distichum), ibland kallad vit forsythia efter engelsk översättning. Den ska endast vara härdig i zon I(-II) men i denna varma vrå har den klarat 3 vintrar hittills och faktiskt växt ca 10 cm också. Jag hoppas på en vit blomning på bar kvist en tidig vår framöver.

Tycker ni det känns som alltför många växter på en så liten yta  så har jag full förståelse för detta, men jag brukar ha svårt att begränsa mig och är fullt beredd att gräva upp hälften så småningom.

Sen har jag de senaste dagarna fått en ny liten kompis.

Jag misstänker att han är både blind, döv och dum. Han dyker upp överallt. När jag klippte rosorna satt han tyst och tittade på och när jag planterade den nya rabatten sprang han runt på gången och på gräsmattan och fnös. Han dök upp bakom komposten när jag tömde den och satt bredvid och åt fallfrukt medan jag beskar plommonträdet. Söt som en karamell men nu har jag varit nära att trampa på honom några gånger och det känns inte riktigt som man ska behöva akta sig för en igelkott på det viset.Kardborren!


Sune är måttligt road!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...