Mest liv... och lite död

Idag ven det en isande vind genom trädgården. Jag skulle bara ta en snabb runda för att stampa till sork- och mullvadshögar.
Stövlarna står på altanen och det är när jag ska dra på den andra som jag ser att årets första och största spindel sitter på skaftet. Just stora, tjocka spindlar har jag väldigt svårt för så rent instinktivt hivar jag stöveln över altanräcket ner bland krokuslökar och små späda plantor. Småsvärande får jag sen hoppa nerför trappan för att fiska upp stöveln.... och upptäcker att den har landat på något stort, svart, ludet... och väldigt dött! För en halv sekund får jag för mig att jag fått in en fullträff men sedan ser jag blodet och avsaknaden av vissa kroppsdelar. Sune eller någon i hans gäng har jobbat i natt!
Eftersom jag i veckan upptäckte att min lilla tvååriga Nyssa sylvatica är fullständigt ringbarkad nere vid marken kunde jag inte låta bli att jubla lite stillsamt medan jag bar iväg med liket.

 R.I.P. - både sork och Nyssa.

På väg ner mot skogen får jag syn på hur långt kaprifolen har kommit.... och hur vackert lyser inte den vita julrosens blomställningar i motljuset. 


Den rosa nunneörten, Corydalis 'Beth Evans' skulle jag inte vilja vara utan. Jag som inte alls tyckte om rosa blommor har gjort ett litet mentalt lappkast här.
Spirea japonica 'Goldflame' - guldspireans, rosa blommor står fortfarande långt ner på min skönhetslista men bladutspringet är riktigt läckert. Jag får lust att ta in några grenar och pynta med grå och turkos påskfjädrar... men nej, den är absolut vackrast ute.

  
  Geranium 'Jesters Jacket' och Paeonia delavayi

 Domherre och persikoblom

 Medan jag trampar runt i trädgården och närstuderar små knoppar och blad kommer jag plötsligt på vad som har hänt sen sist - vitsipporna har ju börjat slå ut...

 ...  och lövsalen börjar vakna till liv...


Kommentarer

 1. Så underbart de är :) vilka vackra bilder med sippor o vad söt den domherren är kram Suss

  SvaraRadera
 2. fin spirean var! ibland behöver man se den på bild för att se det vackra. har ju en hel del som jag såklart måste ta in till påsk nu!

  SvaraRadera
 3. Härliga vårbilder och döda sorkar är mycket bättre än levande:)
  Ha en fin helg!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Om vi bortser från de två första bilderna som andas svärta och DÖD så är det fantastiskt vackert. Din persika ser ut som en fin japansk tuschteckning... allt annat är också så vackert.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Tack Sune och gänget för en mullvad mindre på jorden! För visst är det en mullvad?
  Ta nu några sorkar också, för det är de som gör största skadan på växterna!

  Det måste vara sorkar, som gnagt av din Nyssa Silvatica, för mullvadar äter väl maskar och sånt.
  Härliga vårbilder! Tänk att det redan finns en matta av vitsippor...vad är det som grasserar i mig, avundsjuka?! Vitsippan är en av mina absoluta favoriter, men här i vår närhet har jag aldrig sett till en enda!

  SvaraRadera
 6. Spindlar är inte mitt favoritdjur heller.Så jag förstår din reaktion.Som tur är så har jag aldrig haft sork i trädgården.Peppar peppar.Sune verkar vara en duktig vakt och jägare.Så långt våren har kommit hos dig.Så mycket vackra blommor och blad redan.
  Trevlig söndag.

  SvaraRadera
 7. Fina vårbilder, med blommor och blad, domherren är jag avis på, saknar dem hos oss.
  Trevlig fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
 8. UNDERBART! Ja, inte mullvaden och den stora feta spindeln då men resten... Hoppas du får en fortsatt fin helg / gittan

  SvaraRadera
 9. Så fint i din lund! Men mullvaden var kanske inte så fin precis, jag hittade två döda sorkar häromdagen, lite konstigt för våra katter brukar bara lämna magtarmpaketet annars. Ganska bra med jägare i trädgården!
  Fortsatt trevlig helg!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 10. Åh så fina bilder! Härligt att se nu när våren verkar ha dragit sig tillbaka lite... Men förhoppningsvis kommer den snart igen!
  Ha en trevlig söndag!

  SvaraRadera
 11. Hej Lotta!
  Oj, oj, vad du skulle behöva gå i min skola;))))! - på min oprofessionella nivå;)!
  I den 'skolan' lär man sig ÄLSKA sina medarbetare Spindlar;)!
  Att inte tala om FÄRGER! Numera hör jag oftare och oftare folk hata rosa. För inte så länge sedan spred Tasha Tudor sin indignation för gult och vips! - 'alla' hatade gult.
  I min 'skola' får man lära sig att den vidrigaste grisskära kan bli en exklusiv nyans i rätt sammanhang ;)!
  Men, vad jag njuter av dina välskrivna rader! Det är så roligt att få läsa fin 'prosa' så här i bloggen!
  /Anja

  SvaraRadera
 12. Din lund andas frid och lugn eller hade gjort det om du inte berättat vilken våldsam plats det är, med kastade stövlar och mördade sorkar/mullvadar. Men jag har full förståelse över din indignation, åtminstone vad gäller de underjordiska. Men vet du inte, att de bör förpassas tillbaka till underjorden efter döden? Ner i gången med dem igen! Då håller sig artfränderna på avstånd. Påstås det...
  När jag läste om dina blommande sippor hade våra ännu inte synts till men idag såg jag de första. Det verkar som om våren kommit betydligt längre hos dig.
  Kram

  SvaraRadera
 13. Ah, så många fina bilder! Och så bra att du blev av med åtminstone en marodör:)

  SvaraRadera
 14. Vilka härliga vårbilder.
  Jag blir nästan lite avis på dig för här snöar det idag så allt ligger under snön:o)

  Men mullvadar det är vi förskonade från ännu men man vet ju aldrig.


  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 15. Ja nu är det bara härligt allt se hur allt växer och är vackert!
  Lite SOL till och det kommer igång riktigt!!
  Kram mia

  SvaraRadera
 16. Vitsippor.....jag måste nog ut i skogen....trist att bo i stan när vitsipporna blommar :))
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 17. Som alltid fina inspirerande bilder Lotta!Du skriver så bra.
  Jag kan riktigt se dig hiva iväg stöveln ha ha det kunde varit jag :-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 18. Vilka underbara vårbilder!
  Vitsippor i skogsbacken, ååhhhhhh, sååå ljuvligt!

  SvaraRadera
 19. Underbara vårbilder för en som har fullt med snö än. Jättefint utspring på spirean.
  ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 20. Härliga vårbilder och inspirerande läsning!
  Ha det gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 21. Det är verkligen vår hos dig!! Och så fint du visar det i bild! Vitsippsbacken är fantastisk!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 22. Jisses, har du inte fått någon vintersläng alls? Så himla många sötnosar som frodas hos dig. Men den där ludna saken, usch för sådana. Har ätit upp alla tulpaner i en rabatt plus två rosor och tre Molinia-gräsruggar i vinter för mig. Men inte får mina katter tag på marodören, inte.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 23. Underbart med vår och nog tycker jag att den tagit ett större kliv hos dig än hos oss. men det är ju det där med att det ska snöa tre gånger på lärkan innan det är vår på riktigt...
  En glad påsk önskar Eva

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick