I stället för tippen

Det finns de som, innan de åker till skroten, tippen, återvinningscentralen eller vad de nu kallar det, ringer till oss. Några tycker kanske det låter lite fattigt och pinsamt: 'vill ni verkligen ha andras skräp??' - men jag tycker det är väldigt bra. När vi var yngre var vi glada för varje insparad slant, senare började vi tänka mer i miljö och återvinning och nu tycker jag dessutom att det är roligt när saker har en plats eller person förknippad med sig.
Således får t.ex. plattgångarna mig att tänka på svägerskan och hennes familj, stenrundeln har grannen bidragit med, en god vän skänkte slipersen och den lilla parkbänken stod tidigare under svärmors gran.

Nu kan jag tacka chefen för det nya växthusskåpet.
-Tack chefen, jag är mycket nöjd och alla krukorna fick plats. Den ena luckan fick jag offra för att kunna komma åt hyllorna men den tänker jag måla med griffelfärg på baksidan och hänga upp som kom-ihåg-tavla.Metallhyllan med alla sådderna är från ikea och hade ett tidigare liv i P's garage. Hyllorna har jag monterat upp och ner för att vattnet ska bli stående på botten där jag har lagt underbevattningsduk. Risken att små plantor på avhärdning ska torka ut under soliga dagar har minskat betydligt.
Hyllan längst in är provisoriskt uppbyggd av två trallbrädor samt galler från en garderob. Bara att plocka isär och stuva undan när gurkorna ska ta över platsen. Vidare kommer metallkorgarna inne i chefens skåp från en kasserad jättefrysbox (B's gamla) och är perfekta till förvaring av fiberduk, bubbelplast och liknande.

Kan man bortse från att allt kanske inte är så snyggt eller blir precis som man tänkt, så har det faktiskt blivit lite beroendeframkallande att spana efter prylar att återvinna. Just nu bygger vi golv i japanhörnet med material som skulle till tippen - men i stället hamnade hos oss i 'den återvunna trädgården'.


Det kanske ser lite fattigt ut men jag känner mig rik. Bakom 'Accolade' kan man se 'skräp' från M, J, KB, L&R och B. Tack alla för att ni inte åker till tippen direkt!!Kommentarer

 1. Vilken tur att ni får så mycket återvunnet matrial att göra fint med i trädgården.Och det har ju blivit bra med allt som kommit i er väg.Sånt gillar jag.MVH

  SvaraRadera
 2. Varken skräp eller fattigmansstämpel i er trädgård. Tvärtom! Helt enkelt toppen på ALLA sätt att återanvända prylar. Skåpet blev ju jättefint - typ 5000:- på fina-gatan-stuk och alla fiffiga lösningar med hyllor och korgar... Just att använda gamla saker på ett nytt sätt gillar jag. På engelska har de ett bra ord upcykle, men vi har inget motsvarande på svenska... Har du något bra ord för detta för det är ju inte återvinning och inte återbruk?

  Kram

  SvaraRadera
 3. Vilket härligt inlägg. Det är ju superbra det där med att skicka vidare saker som den ena har tröttnat på men som den andre kan ge nytt liv. Så bra att ni "uppfostrat" era omgivning med att höra av sig till er först innan de slänger. Och så får de ju dessutom lite extra tankar när sakerna finns där hemma hos er sen.

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 4. Sista bilden är vacker så att det gör ont!!! Så vacker hon är Accolade! Hon står högt, högt upp på min lista kan jag lova. Jag tycker precis som du att det är helt underbart att kunna återanvända det andra inte vill ha. Finns ingen som helst anledning att skeppa fullt användbara grejjer. Och som du säger - ett extra plus är ju alla personliga kopplingar som man får till dem som har bidragit. Vi gör precis som du - tar emot det som skänks - till stor glädje för både oss och dem som skänker.
  Kramar, vännen!

  SvaraRadera
 5. Verkligen fiffigt att ta tillvara på saker på det sättet :) tänk om fler gjorde det, fast då skulle ju inte de bli så mycket över Kram Suss

  SvaraRadera
 6. Det är ju perfekt att kunna ge saker ett andra liv, alla vinner på det. Inte fattigt på något sätt tycker jag, vi har renoverat stora delar av både hus och trädgård med hjälp av "gåvor" från familj, vänner och grannar. Man slipper slösa med både pengar och jordens resurser.

  Anna-Karin

  SvaraRadera
 7. Det är ett jättebra initiativ, att be vännerna höra av sig, innan de kastar användbara saker!
  Tycker att det känns väldigt bra både miljömässigt och för plånboken, när saker kan återanvändas. Det är säkert många som tycker likadant, eftersom loppisar blivit så populära.

  SvaraRadera
 8. Heja! Precis så borde fler göra!! Att återanvända saker är inte bara bra för miljön, plånboken och själen. Det ger en annan känsla också med saker och material som levt ett tag och har minnen och en historia med sig. Och för att inte att glömma en oköpbar patina oftast :-)). Gillar golvet ni håller på att bygga i den japanska delen. Kommer bli jättesnyggt.

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 9. Perfekt ju att kunna ta vara på sånt som andra tröttnat på. Oftast ångrar de sig ju när de ser vad man gjort med det de skänkt...men då är det för sent. Tji för dem:)//helen

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick