Lunden har vaknat

Det tycks mig som om min trädgård är ett stycke eget väsen med mycket bestämda åsikter, och min uppgift är endast att behaga den efter bästa förmåga. Ödmjukt planterar jag min nyinköpta lilla växt och får efter en passande tid besked på om den mottagits med öppna armar, lite styvmoderligt eller befunnits vedervärdig och spottats ut direkt. I raritetsrabatten sätts de lite dyrare inköpen och jag blir extra glad om de får vara kvar och visa upp sig. I år ser det riktigt lovande ut.
Trillium luteum, utan blomma visserligen men bladen räcker långt. Den gulbrokiga aklejan planterades i en annan rabatt från början men tog själv språnget hit och är så läcker så den får bli kvar.
Gaffelolvonet är en present från min egna plantjägare och den är helt underbar nu när knopparna spricker ut!  Ljusgul tandrot, Cardamine kitaibelii har bara stått här två säsonger men är en riktig hit. Perfekt i denna miljö och blommorna är i mitt tycke väldigt vackra och har precis den svårfotograferade färgen då alla detaljer försvinner.


I lövsalen vill Trädgården sköta sig själv vid den här årstiden. Här finns planteringar men det är inte lönt att försöka rensa eller plantera nytt förrän vitsippsblomningen är över. Det blir absolut vackrast så.I rhododendronrabatten har jag dock planterat in både nysrot (Veratrum nigrum), kungsängsliljor och fotblad (Podophyllum hexandrum) bland vitsipporna. Den sistnämnda blev en storfavorit direkt, efter några få år växer det fotblad på nästan två kvadratmeter. Kungsängsliljan är efter mer än 10 år uppe i ca 10 plantor! ... och det trots att jag årligen fyller på med nya lökarEn som jag ska börja sprida ut är den lilla ljust vitgula primulan som också är planterad här nere. Det har blivit rejäla ruggar trots att mullvaden gräver upp den varje vårvinter. Eller det är kanske orsaken..... han sköter delandet åt mig!


Något som Trädgården älskar är ormbunkar. Deras spiraler fullkomligt rullar sig upp överallt just nu. Den lilla pärlbräken (Onothea sensibilis) längst ner har till och med rymt från sin plats och klättrar runt i torvblocken.
Så egentligen gör det inte så mycket att rosor, iris och amerikanskt hönsbär (Cornus canadensis) inte finner nåd hos min Trädgård. Dessutom kan jag inte låta bli att försöka bara några gånger till. Det finns väl något som heter sjunde gången gillt......?


Kommentarer

 1. Oj, så mycket fint! Som inte finns alls här i min trädgård, förutom Vitsippor och Kungsängsliljor.
  Roligt att se dina rariteter!
  Ha det gott! Kram Lena

  SvaraRadera
 2. Så vackert! Jag har scrollat upp och ner flera gånger nu. Så naturligt och jättefint. Många spännande växter du har där.
  Ha det fint.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Så många spännande och vackra saker.
  Man ska inte ge upp. Sju gånger är inga gånger :))
  Trilliumbladen är så fina.
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 4. Det är så fint, och ser naturligt ut, lugnt och harmoniskt.
  hälsningar Marika

  SvaraRadera
 5. Vackert som i paradiset... rariteter bredvid hederliga inhemska växter. Så intressant och spännande du och växterna har samarbetat i din trädgårdslund.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Åh, den som finge en stund i din lund:)

  SvaraRadera
 7. Vilka härligt våriga bilder! Jag vill också ha en lövsal med vitsippor! Och trillium och andra snyggingar! Tur att jag har min kungsängsliljeskog i alla fall...
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 8. Åh. Din lund är så inbjudande!
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Så jättefint!
  Hälsn. Åsa

  SvaraRadera
 10. Jag är helt förälskad i ormbunkar de är ju så vackra. Din lund är också väldigt vacker!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 11. Åååå så vackert.Din lund ser helt underbar ut.Måste kännas så fint att ströva runt där och bara njuta av alla växter.MVH

  SvaraRadera
 12. Vilken underbar 'äkta' lund! Så tjusigt! En annan får ju skapa lunden så gott det går;)!
  Lunden är en av mina favoritmiljöer och blomningen före lövsprickning är bland det vackraste man kan uppleva i naturen - och så har DU en riktig sådan!/Anja

  SvaraRadera
 13. Du har så fint och mysigt :) så skulle jag verkligen vilja ha det Kram Suss

  SvaraRadera
 14. Kan bara skriva under på alla uppskattande kommentarer du redan fått! Helt fantastiskt!

  SvaraRadera
 15. Underbar beskrivning av en tydligen mycket älskad lund. Och det kan jag förstå... Hos oss är det dessvärre ingen perfekt lundmark så många av de växter du beskriver platsar inte riktigt här. Men din trädgårds vurm för ormbunkar delar både jag och min trädgård! Min trädgård har försett sig något hundratal och varhelst det uppstår ett hål i en rabatt eller ett hörn sträcker den ut sina armar och välkomnar ytterligare en eller flera. Gudskelov uppstår det ständigt och jämnt nya platser där ormbunkar kan stoppas ner - en tacksammare växt får man leta efter.
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 16. Åh.. suck så fint du har det! Precis så som jag drömmer om :) en alldeles egen lund. Det måste vara jättevackert där, nu i vårtid med det skira gröna och solen som silar sig in *suck*

  Ibland tittar jag och maken på nytt hus, på landet och inte mitt i stan, i går såg vi drömhuset vid en sjö, vid en förort och där hade det varit perfekt med en Lund!!! Men vi skall inte flytta nu, vi bara drömmer... :)
  Ha en bra vecka :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick