söndag 29 april 2012

Lunden har vaknat

Det tycks mig som om min trädgård är ett stycke eget väsen med mycket bestämda åsikter, och min uppgift är endast att behaga den efter bästa förmåga. Ödmjukt planterar jag min nyinköpta lilla växt och får efter en passande tid besked på om den mottagits med öppna armar, lite styvmoderligt eller befunnits vedervärdig och spottats ut direkt. I raritetsrabatten sätts de lite dyrare inköpen och jag blir extra glad om de får vara kvar och visa upp sig. I år ser det riktigt lovande ut.
Trillium luteum, utan blomma visserligen men bladen räcker långt. Den gulbrokiga aklejan planterades i en annan rabatt från början men tog själv språnget hit och är så läcker så den får bli kvar.
Gaffelolvonet är en present från min egna plantjägare och den är helt underbar nu när knopparna spricker ut!  Ljusgul tandrot, Cardamine kitaibelii har bara stått här två säsonger men är en riktig hit. Perfekt i denna miljö och blommorna är i mitt tycke väldigt vackra och har precis den svårfotograferade färgen då alla detaljer försvinner.


I lövsalen vill Trädgården sköta sig själv vid den här årstiden. Här finns planteringar men det är inte lönt att försöka rensa eller plantera nytt förrän vitsippsblomningen är över. Det blir absolut vackrast så.I rhododendronrabatten har jag dock planterat in både nysrot (Veratrum nigrum), kungsängsliljor och fotblad (Podophyllum hexandrum) bland vitsipporna. Den sistnämnda blev en storfavorit direkt, efter några få år växer det fotblad på nästan två kvadratmeter. Kungsängsliljan är efter mer än 10 år uppe i ca 10 plantor! ... och det trots att jag årligen fyller på med nya lökarEn som jag ska börja sprida ut är den lilla ljust vitgula primulan som också är planterad här nere. Det har blivit rejäla ruggar trots att mullvaden gräver upp den varje vårvinter. Eller det är kanske orsaken..... han sköter delandet åt mig!


Något som Trädgården älskar är ormbunkar. Deras spiraler fullkomligt rullar sig upp överallt just nu. Den lilla pärlbräken (Onothea sensibilis) längst ner har till och med rymt från sin plats och klättrar runt i torvblocken.
Så egentligen gör det inte så mycket att rosor, iris och amerikanskt hönsbär (Cornus canadensis) inte finner nåd hos min Trädgård. Dessutom kan jag inte låta bli att försöka bara några gånger till. Det finns väl något som heter sjunde gången gillt......?


torsdag 26 april 2012

Sprickfärdigt

Det gäller att ta lite bilder på knopparna innan de spricker.


 
(Acer palm. 'Simon Louis Fréres', frösådd blodlönn, Aralia elata, Euonymus alatus, Acer pensylvanica, Cornus kousa


Jag fascineras av dessa fantastiska knoppar och fotograferar dem varje vår, men jag undrar om jag skulle känna igen bladen om de inte satt kvar på växten. Så fort bladen slår ut blir det hela busken eller trädet som är intressant, inte så mycket detaljerna. Jag ska vara lite mer uppmärksam i år har jag bestämt.Min son tog mig för en älg för några veckor sedan då jag vandrade runt i trädgården.
- Det är din mörka jacka och frisyren, var hans ursäkt.  (!!?)
När jag stod och stirrade på mina trädknoppar upptäckte jag plötsligt att jag blivit en i gänget.


Vem trodde de att jag var? Kusinen från landet?
...
Tid är bokad hos frisören!


tisdag 24 april 2012

I stället för tippen

Det finns de som, innan de åker till skroten, tippen, återvinningscentralen eller vad de nu kallar det, ringer till oss. Några tycker kanske det låter lite fattigt och pinsamt: 'vill ni verkligen ha andras skräp??' - men jag tycker det är väldigt bra. När vi var yngre var vi glada för varje insparad slant, senare började vi tänka mer i miljö och återvinning och nu tycker jag dessutom att det är roligt när saker har en plats eller person förknippad med sig.
Således får t.ex. plattgångarna mig att tänka på svägerskan och hennes familj, stenrundeln har grannen bidragit med, en god vän skänkte slipersen och den lilla parkbänken stod tidigare under svärmors gran.

Nu kan jag tacka chefen för det nya växthusskåpet.
-Tack chefen, jag är mycket nöjd och alla krukorna fick plats. Den ena luckan fick jag offra för att kunna komma åt hyllorna men den tänker jag måla med griffelfärg på baksidan och hänga upp som kom-ihåg-tavla.Metallhyllan med alla sådderna är från ikea och hade ett tidigare liv i P's garage. Hyllorna har jag monterat upp och ner för att vattnet ska bli stående på botten där jag har lagt underbevattningsduk. Risken att små plantor på avhärdning ska torka ut under soliga dagar har minskat betydligt.
Hyllan längst in är provisoriskt uppbyggd av två trallbrädor samt galler från en garderob. Bara att plocka isär och stuva undan när gurkorna ska ta över platsen. Vidare kommer metallkorgarna inne i chefens skåp från en kasserad jättefrysbox (B's gamla) och är perfekta till förvaring av fiberduk, bubbelplast och liknande.

Kan man bortse från att allt kanske inte är så snyggt eller blir precis som man tänkt, så har det faktiskt blivit lite beroendeframkallande att spana efter prylar att återvinna. Just nu bygger vi golv i japanhörnet med material som skulle till tippen - men i stället hamnade hos oss i 'den återvunna trädgården'.


Det kanske ser lite fattigt ut men jag känner mig rik. Bakom 'Accolade' kan man se 'skräp' från M, J, KB, L&R och B. Tack alla för att ni inte åker till tippen direkt!!torsdag 12 april 2012

Överblick

Jag paketerade ett väldigt fint fotoredigeringsprogram och överlämnade i födelsedagspresent till en av sönerna. Sådana presenter som man sedan kan låna är utmärkta - tycker jag - grabben gruffade lite...

Men det var hur roligt som helst att försöka översätta trädgården till en tecknad variant. Dessutom kan man lägga till lite saker som hittills bara funnits i den vilda fantasin, och radera sådant som man helst vill blunda för i det verkliga livet.

Det som slår mig när jag tittar på ritningen är att "oj, så fullt det är"!!!
Hur ska jag få plats med labyrinten, det charmiga lilla trädgårdsskjulet och jordkällaren??

Garageuppfarten ser faktiskt väldigt stor ut....


onsdag 4 april 2012

Glad Påsk!

Nu blir det påsklov!

Eller nej... tvärtom...

nu är det jobb som gäller, men en tur till Blåkulla hinns ju alltid med. Kanske ses vi där? Glöm inte långkalsongerna... eller bättre upp; nu är det kalasbyxorna som ska på!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...