Den gula rabatten


Det är dags att presentera ännu en av mina rabatter - den gula ....fula.
Fult - inte för att gult är fult, definitivt inte, utan för att jag har misskött rabatten på det viset jag gjort. Här rensas inget bort utan här planteras impulsköp och annat som jag helt enkelt inte vet vad jag ska göra av. Rabatten har blivit en riktig rälighet med åren... och inte är den speciellt gul heller!

Stommen är de stora träden; en ädelcypress, ett sjukt Transparant Blanch-äppelträd, Rhus typhina och Aralia elata. Därefter är utbudet så enormt rörigt att jag bara räknar upp de som syns mest. Jag tänker faktiskt ta tag i denna rabatt och rensa upp, flytta, dela och få lite ordning på det hela ... någon gång.


Vår

Heuchera 'Lime Rickey' och 'Stoplight', en tuva Luzula 'Aurea' och bladutspringet hos Spirea 'Goldflame' startar upp våren. Sen går det i en rasande fart. Guldhumlen sätter fart upp i Rhus typhina och uppstickande blad från dagliljor, funkior, tremastarblomma och lupiner bildar en grönskande fond. 


 
 Kopparfärgade nya spireablad och häftigt orange kungsnejlikrot (Geum coccineum 'Borisii')
Hostor i olika former och färger med heuchera och dagliljeblad.

Sommar
Nu  börjar kladdet med alla färger och former på en och samma gång. Jag har inte ens fotograferat det utan fokuserar på det vackra och blundar för resten.
 En anledning till att spirean står kvar är att jag tycker den är grymt läcker bakom eldtöreln (Euphorbia griffithii 'Fireglow').
 Självsådd rosablommande blära höll jag på att rensa väck men nej, jag gillar kombinationen.

 Iris och daglilja
 Smörboll (Trollius) och självsådd kungsljus. Clematisen skulle vara gul (frösådd som Love Child)
 Blågull och lilablå lupiner. Den brokiga forsythian 'Kumson'

Clematisen tvekar jag över om den ska få vara kvar eller ej, men över dagliljorna hyser jag ingen tvekan. Alla utom den tidiga gula ska BORT!


Hur tigerliljorna och den andra vitrosa liljan kommit hit vete fåglarna -bokstavligen misstänker jag!
Jag har aldrig planterat en tigerlilja i hela mitt liv och de liljor jag köpt har jag grävt ner i japanrabatten - utan undantag! Det är det som är så spännande med lite ädre trädgårdar - det börjar dyka upp saker helt spontant. Ofta lyckat men den vitrosa - tyvärr - den åker direkt.

Hösten

Rabatten med sina stora funkior, gräsruggar och dagliljor är helt magnifik i sitt förfall. Allt blir gult och slafsigt nästan direkt och över slafset svävar gyllene blad från Acer shirasawanum, Rhus och de läckra blomställningarna från hortensian 'Lime Light'. Jag undrar förresten om inte hortensian ska flyttas också, den är lite för rosa och lite för spretig för rabatten.Rudbeckiorna får däremot stå kvar -  de är så härliga i höstträdgården.

Mina funderingar lutar åt att blanda in mer kopparfärgat (Digitalis ferruginea har jag fått på hjärnan)och ta bort det som inte klarar att samarbeta med detta.

Men denna rabatten är så mycket mer än vad jag visat här. Zebragräs, molinia, två kaprifoler, ytterligare en eller två clematis, gulbrokigt och vitbrokigt plister, akleja, tremastarblomma, aklejruta, dagöga, en blodlönn som börjar bli stor, en gulbladig schersmin, prydnadsrabarber och en jädrans massa udda och konstiga tulpaner ..... jag orkar inte rabbla mer, men ni förstår att här skyndar man långsamt.


Kommentarer

 1. Åhh, en sådan rabatt har jag också! Ser en växt nå´nstans och köper den för att den ska bli jättefin...
  Nu är där bara rörigt. Till våren ska jag ta tag i den, gräva ny rabatt och låta flertalet växter flytta dit. Kanske kan det bli lite mer struktur?
  Har du planer för dina rosa dagliljor? annars får de gärna bo här hos mig, jag är på jakt efter olika lila och rosa dagliljor till min nya rabatt.
  Ha det bra!
  Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika! De rosa har jag planer för men är det tillräckligt stora ruggar och du fortfarande är intresserad när de blommat så får du mer än gärna delar av dem.
   Ha det fint

   Radera
 2. Hej!
  Åhh... här blev det en vitamininjektion och inspiration av stora mått av den "trädgårdsdosen" och blomsterrabatter! Underbart och vackert är det utan tvekan ;)
  Tack för dagens puff! /bea

  SvaraRadera
 3. Om det där är din räliga, fula gula rabatt, hur ser då dina fina ut? Himmelska, gissar jag. För det du visar här är bara sååå fint!
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 4. Hahaha, din räliga rabatt!!! Ursnyggt det du visar i a f. Dina sommarbilder med det violetta, kallgula och lime är så fräsch tillsammans. Ja, de andra årstidsbilderna går inte av för hackor de heller. Gillar det orange inslaget mot vårgrönskan. Hade det inte varit för att jag själv pratar skånska och vet vad rälig betyder så skulle jag tro att ordet kunde översättas med fantastiska :-)

  Kram

  SvaraRadera
 5. Vad kul tips man får när ma tittar på bilder i bloggar...här bl a dina kungsnejlikrot, vilken häftig färg! Mäjligen lite svårplacerad, men vad då då....och den där smörbollen såg ju bara för häftig ut. Jag älskar nämligen smörbollar....men har inte haft annat än sådana som växer normalt i naturen...blir nog till att få ändring på det :)
  Tack för titten, får kika mer på det här inlägget längre fram när det blir dags att planera...
  Kram

  SvaraRadera
 6. Ja, håller med Anna, jag! Tycker faktiskt den ser rätt fantastisk ut. :) SÅ himla kul att du som jag gillar gula, färgsprakande rabatter. Oftast får man bara höra att gult är just.. fult!
  Kram vännen!

  SvaraRadera
 7. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to
  be actually something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and very broad for me.
  I'm looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  Also visit my blog - click here

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick