Lövsalen - en beskrivning med många bilder


Detta är nog min plats på jorden. Har jag en stund över så släpar jag hit min mest bekväma stol för att bara sitta och njuta. Den här platsen har inga måsten, inga ömtåliga växter som absolut måste pysslas om och ogräsrensning är ett minimum.

Det är också en plats i ständig förändring eftersom jag hela tiden testar nya plantor här nere. Det är inte alla växter som klarar skuggan och den tunga jorden som blir till en svampig gegga när det regnar och får en stenhård skorpa i torktider.
Så hur beskriver man en sådan plats? Kanske bäst med bilder som kan förmedla känslan av den lite vilda, rufsiga platsen som vi kallar lövsalen.

Trädskiktet består av rönn och sälg vid tomtgränsen, en kaukasisk vingnöt, ett körsbärsträd, ett gråpäronträd och en frösådd blodhassel som har vuxit till ett rejält buskträd genom åren. Bland buskarna som stått här en längre tid hittar man en gulbrokig kornell och två guldazaleor. På försök är en narrbuske och en konvaljbuske planterade. Den första får blommor men inga bär medan den andra inte ens blommar. Det börjar luta åt att ersätta dem med något annat.
Perennerna växlar ofta, förutom funkiorna som trivs och frodas. Olika gräs, klippstånds och parasollblad är planterade men ibland torkar de bort tidigt på säsongen eller blir uppätna av sniglar, så det är inte de säkraste korten.


Vår

mitten av april
slutet av april
Bland vitsipporna skymtar julrosens blad (Helleborus niger)
 

början av maj
I lövsalen återfinns ockå en av trädgårdens egna kompostitioner. En planterad gullviva har med åren blivit både flera och mer färgglada vivor. Från ingenstans dök det sen upp några gammeldags narcisser mitt i härligheten 
- tänk så bra det blir om jag lämnar något ifred!

slutet av maj
 Försommartid och det är grönt som gäller med några få undantag:
t.ex. ramslök och smörblommor. I kornellen klänger en alpklematis och guldazalenans blommor sprider sin fantastiska doft över hela trädgården. Utav alla kandelaber-, jord- och bollvivor jag grävt ner här är det endast en som trivts: Primula 'Franscesca' - en gröngul variant som många tycker är lite för vulgär, jag gillar den! 
Den kaukasiska vingnöten blommar med långa hängen.... 

Sommar


...högt uppe i trädkronan, ovanför både inköpta och självsådda funkior samt ett namnlöst gräs. Narrbuskens vackra blommor som här tyvärr inte vill övergå i de spännande blå frukterna, de så kallade 'död mans fingrar'. 


 
Hosta 'Shade Fanfare', en relativt nyinköpt funkia som blivit en favorit, Geranium phaeum 'Album' som själv hittat hit, och Vancouveria hexandra som jag aldrig lyckats göra rättvisa på en bild.

Älgräs, hässleklocka och smultron har också vandrat hit själva och får absolut stanna.


 En utav lövsalens större förtjänster är ju faktiskt bakgrunden - det hade inte varit detsamma med en tegelvilla på andra sidan stengränsen.

 

Höst En liten renovering fick göras hösten -12 då sork och mullvad underminerade hela planteringen.Alpklematisens andra blomning och ett nyköpt kermesbär Phytolacca americana.

 

Guldazalean i höstfärg och julrosens blommor får både avsluta 
och påbörja den nya säsongen i lövsalen.

Som ni förstår är det inte så noga här nere. Lite experiment och självsådder om vartannat. Jag är alltid på jakt efter något som kan passa in här nere i skuggan, både vad gäller utseendet och tålighet. Föslag mottages som alltid tacksamt.Kommentarer

 1. Åh lyckliga mig som en dag hittade till din blogg o fastnade direkt!Jag blir heelt försjunken i din lövsal :-) Åh jag vill oxå en lövsal ha!Snart så... jag har ju snudd på en Ulla Molin Lund ;-) eller det var o ta i men i drömmens värld så har jag det så det så :D
  KRAAM från mig!

  SvaraRadera
 2. Åh, där skulle jag kunna bo under ett träd... Gillar verkligen din lund och den är så vacker året om.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Det är så vackert i en lund lyckliga du som har en egen.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 4. Helt underbar lund! Förstår verkligen att du tar alla tillfällen tillvara på att sitta där och bara vara!
  Gillar väl alldeles speciellt aprilbilden, men egentligen skulle jag vilja vara där alla tider, precis som du skriver. Annars är ju april så fylld av förhoppningar om en underbar kommande tid.
  Här har vi bara torr sandjord, så det är dåligt om just den där jordmånen, som skuggväxter gillar, men jag försöker fylla på med litet tyngre jord.

  SvaraRadera
 5. Jag är ju redan förälskad i din Lund och skulle gärna vilja se den med egna ögon varje månad för att riktigt kunna njuta av allt det vackra "ler" Jag klickade upp dina bilder och njööööööt av varenda en... Grönt är skönt och din lövsal är underbar!
  Kram gittan

  SvaraRadera
 6. Åh, jeg skulle så gjerne hatt en slik en løvsal. Den er så vakker året rundt og mange spennende vekster. Det lukter grønske og jord. Jeg har noen forslag som har lykkes hos meg i skyggen: Epimedium, Heuchera, Pulmonaria og Rodgersia, hvis du ikke allerede har dem. Kjempefin blogg du har. Ha det godt! Her kommer jeg tilbake. Hilsen Anne

  SvaraRadera
 7. En underbar plats!! Ett paradis.
  Ha en fin dag. /Maria

  SvaraRadera
 8. Så fiiin!! Din lövsal är som i en dröm. Förstår att du tycker extra mycket om den. Måste vara helt underbart att strosa omkring där och bara njuta.

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 9. Ser ut som en alldeles fantastisk plats! Och, som du skriver, utan grannhus som stör ögat blir det så mycket mer. I vår lund, som också är lerjord, har jag satt ut några olika Cardamine för att få lite fler kulörer än vitt och gult under våren.

  SvaraRadera
 10. (Nu har jag läst ikapp.)
  Vilken ljuvlig lövsal att sitta och planera, drömma eller bara existera i! Kaffe och sockerkaka på brickan. Block och penna för att kasta ner idéer och funderingar. Fågelsången som extra inspirationskälla...
  En undring: fryser inte din kaukasiska vingnöt ner under järnnätterna? Det gör min och även om den hittills snällt har kommit igen med nya blad verkar det som om den inte orkar blomma med de vackra hängen som jag väntat så på. Men vi har kanske ett svårare klimat här på åsen..
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 11. Alldeles underbart fantastiskt! Vilket bildspel! Allra bästa lövsalen!
  Hoppas vi snart är där, i allt det gröna!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 12. Kära nån, Lotta! Jag tror jag just dog en smula... En egen lövsal! Fick lov att visa maken alla vackra vyer. En lövsal kan jag bara drömma om...
  Stor kram till dig!

  SvaraRadera
 13. Ååååh så underbart! Kan inte komma på något annat än:
  *UNDERBART!
  *GRÖNT
  *SKÖNT
  *MYS
  *LYCKA
  Lyckliga Du som har en egen sal och dessutom av löv!

  SvaraRadera
 14. Så ljuvligt vacker den är, din lövsal.

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 15. Hejsan,
  Råkade promenera förbi...och var tvungen att stanna upp.
  Så vackert!!! Härligt!
  Kommer gärna tillbaka...

  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 16. Så himla fint! jag har ju sett din lövsal på riktigt, det finns inte många som den! kram Sophia

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick