Liten blir stor... och bara större och större....

Gulbladig smällspirea - Physocarpus opulifolius ('Dart's Gold')

- ett inköp som fortfarande förvånar!

För ca 15 år sedan stod mitt växthus på en väldigt solig plats i vår trädgård. För att tomaterna skulle få lite naturlig skugga inköptes en gulbladig smällspirea 'Dart's Gold', med sluthöjden 1,2-1,5 meter enligt etiketten.
Efter några år fick jag börja formklippa spirean- rund. Sen blev det för skuggigt för tomaterna och vi flyttade hela växthuset, men jag fortsatte formklippa spirean - nu uppflugen på en stege. Till slut nådde jag inte in till buskens topp utan fick ändrade strategi igen - uppstamning.
Jag håller fortfarande på....!!!Jag kan lätt stå raklång under buskens grenar och stega 5-6 meter från kant till kant. Visst kan man bli förvånad?

Lite efterforskningar och jag tror kanske att jag fått en namnsort som heter 'Luteus' och står omnämnd som kraftigväxande (3-4 m) och med gult bladutsprång och därefter alltmer grön.
För två år sedan planterade jag en bokhäck till vänster (man kan se bambukäpparna). ´Jag tror det kommer att bli fint när boken och spirean möts och förhoppningsvis döljer de komposthörnet effektivt.
Tänk vilken tur att jag inte fick den lilla fina 'Dart's Gold', då hade ju komposten helt dominerat bilden!

Kommentarer

 1. Så snyggt! Och som sagt, vilken tur :-)
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Vilken häftig växtkraft! Tror det kommer bli grymt snyggt med bokhäcken som kontrast.
  Har läst på om sammetshortensian nu och vissa menar att den klarar zon 3. Det är ju nästan värt att prova då. :) Så har du något litet rotskott kvar tar jag mer än tacksamt emot. ;)
  Kramar i massor

  SvaraRadera
 3. Jamen, det är ju tur att det blir fel ibland. Så att det kan bli så rätt. Eller kanske du skulle gräva upp den och gå tillbaka och klaga?!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Överblick

Vy Tre