Vitt guld


Höstfärgerna har inte sprakat igång på allvar i min trädgård utan den håller fortfarande en rätt ljus och mild färgskala. En del blad håller hårt i sitt klorofyll medan andra har bytt om till guldlamé. Tillsammans med vita blommor, frukter och blad tycker jag det blir rent bedårande.

Den aktuella 10-i-topp listan:

 Nummer 10 och 9 får samsas på samma bild:
Zebragräset (Miscanthus sinensis 'Zebrinus') med sina vita ränder och parkaralian (Aralia elata) med de skummande vita blommor i toppen på de långa taggiga stammarna.
Som klart lysande 8:a står den vitbrokiga lilla lönnen 'Simon Louis Frére (Acer palm.) medan den mer diskreta ulleternellen (Anaphalis triplinervis) går in som nummer 7. 


 På plats nummer 6 hittar vi det väldoftande Silveraxet 'Brunette' (Actaea simplex), strax bakom nummer 5, pärlrönnen (Sorbus koehneana) med sina vita frukter. Nummer 4: Vit trolldruva (Actaea pachypoda) flåsar trean, hårig skugglilja (Tricyrtis hirta) i hasorna. Kunde lika gärna vara omvänd placering. Men nummer 2 och framför allt nummer 1 är givna:
En vitbrokig kornell (Cornus alba okänd) som först nu när det börjar mörkna kommer till sin rätt och så slutligen den klart lysande stjärnan vit blodpilört (Pericaria ampl.'Alba').


Naturligtvis finns det en bubblare också. Den är ju faktiskt gul så kanske den inte platsar riktigt men...petitesser..... : Månskensnepeta (Nepeta govaniana ´Zaskar Dragon´) som blommar något kopiöst och är hur vacker som helst i den mörka gången vid raritetsrabatten. En lyckad frösådd!
Kommentarer

 1. Kul läsning =) En del av dem är ju "guldkorn" även hos mig men en annan ställer jag mig lite frågande till, Ulletternellen, min blir spretig dvs. lägger sig utåt som en bukett i en allt för stor vas... Inget du har märkt?
  Ha det gott i det härliga höstvädret /Kram gittan

  SvaraRadera
 2. Hej Lotta
  Billede nummer to er helt vidunderligt! Fine små og store træer sammen. Forskellige bladformer og farver. Skøn stemning. Det bliver man glad af at se på.
  Venlig Hilsen
  JetteMajken

  SvaraRadera
 3. Beautiful photos!
  Greetings, RW & SK

  SvaraRadera
 4. Her var det mye spennende å se! Så frodig og fint det ser ut på de to første bildene. Jeg bor i så tøft klima at mye av dette blir rent eksotisk for meg - og noe var helt nytt også:) Så lekker den lysegule nepetaen er!

  SvaraRadera
 5. Riktiga snyggingar, allihop! Men nu har nog höstfärgerna kommit igång på allvar hos dig, här är de i full sving!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Överblick

Vy Tre