tisdag 17 september 2013

Flytta komposten! - igen!

För mig är hösten möjligheternas tid. Aldrig har jag så mycket genomförbara projekt som på höstkanten. Jag får ständigt visioner av undersköna planteringar, dammbyggen, länge saknade redskapsbodar mm.mm....  och allt ligger färdigt för att genomföras nästa år... om jag bara planerar och förbereder lite.

Alltså fyller jag trädgårdsboken med skisser och växtlistor. Eftersom det är samma trädgårdsbok som jag haft sen 2001 (den förra glömde jag i växthuset där den låg en hel vinter bakom en igenfrusen dörr), så kan jag blicka tillbaka på mina planer vilket är rätt roligt faktiskt. En återkommande post är 'flytta komposten!!' - och ja, alltid med utropstecken efter. Denna ständiga skamfläck i min trädgård har sett ut på otaliga sätt genom åren och legat på en mängd olika platser, men aldrig blir det bra!

Även detta år har 'flytta komposten!' stått på min lista men jag har dragit på det in i det längsta.... sååå tråkigt!!!
Tills jag kom hem en dag och såg att min tyska sommargranne fullständigt kapat ner en stor bit av syrenhäcken som skiljer våra tomter åt och sen åkt tillbaka till Tyskland. Fritt blås för rådjuren och jag drabbad av lätt panik. Ska jag behöva dra fram fårnätet igen och lappa hålet provisoriskt över vintern?
Ni förstår min lycka när snilleblixten dök upp: kompost=rådjurshinder, och jobbet gjort innan vintern!
  
Den vänstra bilden visar den gamla komposten med en hög grenar i väntan på flisning nödtorftigt gömd bakom. På den högra ser man stigen längs med grannens tomt upp till 'hushållskomposten'. Där vårt armeringsnät slutar tog tidigare syrenhäcken vid. Nu gapar där tomt!


Före och efter jobbet. Masonitskivor under bingarna ska hindra sorkarna från att invadera. De bör hålla över vintern och kanske även över sommaren, sen är det väl dags att 'flytta komposten!' igen.


 Komposten som den nu ses från vår entré. En liten buske bredvid körsbärskornellen (Cornus mas) till höger hade dolt gången och komposten ännu mer. En gulblommande trollhassel (Hamamelis mollis) kanske skulle passa och den har ju länge stått på min önskelista. Lägg därtill en mängd narcisser, vit- och gulsippor och en och annan tulpan. Låter bra eller hur?

Men vad göra med den här plätten nu? Stora hasselbuskar i bakgrunden och en enorm gulbladig smällspirea i framkanten och till vänster en bokhäck på tillväxt. Till höger en kirskålsslänt flankerad av en otroligt risig syrenberså.
Jaccuzzi eller kaffegrotta har jag fått på förslag (kanske en kombination) alternativt en träningsyta med motionscykel och bänkpress. Det sistnämnda ratades direkt!


 Det finns mycket att planera märker jag... inte minst vad jag ska säga till min tyska granne när hon återkommer och undrar varför det ligger en kompost tre meter från hennes altan.

"Was? Ich verstehe nicht?"

söndag 8 september 2013

Magisk morgon
Värme, lite dis och silande morgonsol från skogen...
skimrande grenverk i den lilla taniga kopparlönnen..
... också mården över huvudet!

Magiskt!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...