tisdag 8 oktober 2013

Vitt guld


Höstfärgerna har inte sprakat igång på allvar i min trädgård utan den håller fortfarande en rätt ljus och mild färgskala. En del blad håller hårt i sitt klorofyll medan andra har bytt om till guldlamé. Tillsammans med vita blommor, frukter och blad tycker jag det blir rent bedårande.

Den aktuella 10-i-topp listan:

 Nummer 10 och 9 får samsas på samma bild:
Zebragräset (Miscanthus sinensis 'Zebrinus') med sina vita ränder och parkaralian (Aralia elata) med de skummande vita blommor i toppen på de långa taggiga stammarna.
Som klart lysande 8:a står den vitbrokiga lilla lönnen 'Simon Louis Frére (Acer palm.) medan den mer diskreta ulleternellen (Anaphalis triplinervis) går in som nummer 7. 


 På plats nummer 6 hittar vi det väldoftande Silveraxet 'Brunette' (Actaea simplex), strax bakom nummer 5, pärlrönnen (Sorbus koehneana) med sina vita frukter. Nummer 4: Vit trolldruva (Actaea pachypoda) flåsar trean, hårig skugglilja (Tricyrtis hirta) i hasorna. Kunde lika gärna vara omvänd placering. Men nummer 2 och framför allt nummer 1 är givna:
En vitbrokig kornell (Cornus alba okänd) som först nu när det börjar mörkna kommer till sin rätt och så slutligen den klart lysande stjärnan vit blodpilört (Pericaria ampl.'Alba').


Naturligtvis finns det en bubblare också. Den är ju faktiskt gul så kanske den inte platsar riktigt men...petitesser..... : Månskensnepeta (Nepeta govaniana ´Zaskar Dragon´) som blommar något kopiöst och är hur vacker som helst i den mörka gången vid raritetsrabatten. En lyckad frösådd!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...