Premiärplantering och vårtecken nr 1


De senast inköpta julrosorna har överlevt i tur och ordning: julfirande inomhus, förvaring i kallhall med långsamt smältande snöboll i krukan och slutligen i växthuset under fiberduk med mössen som sällskap. I dag planterade jag ut dem i lövsalen. Det börjar bli en riktig liten samling med Helleborus niger där nere, och faktiskt tycks de trivas riktigt bra även om jag inte kan se några självsådder än. De redan etablerade började blomma sent i höstas och nu har blommorna smält fram igen, lite skamfilade och rödkantade men med en mängd nya knoppar i basen.
Jag höll i många, envisa år på att försöka etablera de vita julrosorna på norrsidan av huset: god, ordinär trädgårdsjord i lugnt läge. De dog som flugor! Till slut prövade jag en rugge här nere i lövsalens sura, lätt vattensjuka lera och oj så bra det gått hittills. Där ser man så fel man kan ha...

På väg in till värmen passerade jag slänten och fick syn på krokusen. Trodde aldrig att de hade kommit så här långt! Nu gäller det att hänga med i svängarna för det tycks som om startskottet har gått.

Vårtecken nr 1: Krokusarna bekänner färg.

Kommentarer

 1. Krokus, redan, oj vad avundsjuk jag blir, mina kommer kanske i april-maj. Var ute och spanade i regnet ifall någon Julros hade blommor, men icke, de såg dock välmående ut. Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 2. Den där rödfläckiga var ju verkligen häftig! Åh krokus! Vilka härliga vårtecken du har i din trädgård.Här är det minsann ett tag kvar.

  Tack för vackra bilder!

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Hvilke herlige vårtegn hos deg:):)

  SvaraRadera
 4. Snödroppar och julrosor här i hjärtat av Småland, men krokusen får jag nog vänta lite till på! Underbara bilder och den fläckiga julrosen är ju alldeles bedårande!

  Allt gott

  SvaraRadera
 5. Oj, de krokusarna var långt komna minsann! Här såg jag idag att bladen stack upp ganska rejält men knopparna syns inte än. Ang. vårt renoveringsprojekt så står det ganska stilla just nu men det fäljer tidsplanen. maken kommer förmodligen rocka loss där under vecka 8-9 och sätter han bara fart sen går det undan (hantverkare du vet) Vi kommer ju inte kunna tvätta under tiden han knackar puts och kakel... Det blir nog bra ;)
  Kram gittan

  SvaraRadera
 6. Visst är det härligt! Hittade den vita systern i min egen rabatt igår. Men regnet gjorde mig inte jättemotiverad att hämta kameran. Roligt att se dina vårtecken. Men, av erfarenhet, kolla så att julrosen i bild bara är vinternött och inte utsatt för svartfläckssjuka. Om det är det sista så är det bättre att klippa ner och bränna allt så brukar de börja må bättre på sikt. Annars blir det bara värre och värre - tyvärr.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ett bra tips. Jag ska hålla ett extra öga på den lilla skabbiga julrosen.
   Ha det fint. Lotta

   Radera
 7. Åååh, krokusen har tittet frem hos deg. For et gledelig vårtegn. Her hos meg er det ingen tegn foreløpig, men trøster meg med at de kommer en dag:)

  SvaraRadera
 8. Jag har ännu inte planterat några julrosor. vad ska jag tänka på? jord, ljus?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Överblick

Vy Tre