Blommig fredag - Sommarens projekt

Årets trädgårdsprojekt var att förvandla den halvmåneformade gräsplätten nedanför vår sittplats till en trädgårdsdamm. 
Duken och arbetskraften fick jag i julklapp av familjen så när april kom var det bara för mig att börja leda arbetet. 

starten har gått
snart klart
Starten:
Vi beslöt oss för två dammar, en liten cirkelrund längst upp och en större längre ner, och däremellan en liten bäck. Att vi bor i en stenrik trakt visste vi sen innan, och nu grävde vi upp ännu mer sten. Dessa fick utgöra dekoration runt den lilla dammen. Längs med bäcken och vid den stora dammen hämtade vi stenar från tomtgränsen, färdiga med mossa och allt. Till slut så kändes det lite som om vi begravde hela dammen i sten så när en granne undrade om vi ville ha hans gamla slipers så slog vi till direkt.


Den lilla dammen:
Egentligen ville jag ha sjösten längst upp som sen skulle 'rinna ner' i den lilla dammen, men när jag såg all gråsten vi grävde upp ur marken så ändrade jag mig. Naturligtvis skulle de utgöra en vass strandremsa med några planterade blåsvingelplantor och sedum som uppmjukning. Sjöstenen som inhandlats hamnade nere i dammen där jag inte ville riskera att något vasst tar hål på duken.Bäcken:
Vi ville bara ha en stilla porlande bäck och gärna överväxt på sina ställen, och bara efter några månader så dök det faktiskt upp en liten ormbunksplanta mellan stenarna. Alla som kommit på besök har fått 'leta efter fågeln'. En present som jag måste säga att jag är fullständigt överförtjust i. Det tar ett tag innan man upptäcker den, så bra smälter den in bland skogsstenarna. Lite mossa på näbben så....Stora dammen:
Nivåskillnaden är ganska stor, vilket blev ett större problem än vi föreställt oss. Eftersom jag absolut inte ville bygga upp någon mur längst ner så fick det bli en lite hastigt påkommen nödlösning. Sumpzonen hamnade utanför dammen med en kraftig kulle emellan, uppbyggd under marken av stöttor, brädvägg och sten för att hålla tillbaka vattentrycket. Ovanpå lade jag först en kokosduk där växter lättare skulle få fäste. Tyvärr sög den upp massor av vatten och tömde på gräsmattan, så till slut så ersattes den av en plastduk med bubblor, som även den ska underlätta för grönskan. Jag har prövat att sätta dit små ormbunkar och mossor men fåglarna sprätter hej vilt och lyckas rycka upp det mesta. 
Då vattennivån längst ner hamnade i markplan så fick vi också en ganska så hög kant med synlig dammduk längs den övre delen. Här lade vi en grov svart filtduk som dämpar det konstgjorda intrycket en aning och det tycks också fastna lite grönt på den. Som en test har jag lagt en bit kokosmatta på en del av kanten för att se vilken som ger bäst och snabbast resultat. Jag har grävt upp småplantor av ormbunkar och penningblad, lindat en remsa av filtduken runt deras rötter för fuktens skull, och sen kilat fast dem under slipersen. Än så länge så hänger de flesta kvar både på filten och kokosmattan.I sumpzonen ligger dammduken inkilad mellan torvblocken och slutar ungefär halvvägs upp på blocken. Tyvärr märkte vi att de inre, ständigt blöta torvblocken läckte över vatten till de yttre och slutligen till marken utanför. Ett tag var det en riktig gyttjepöl där. Lösningen blev att vi rev upp torvblocken igen och lade en smal dukremsa omelott med den gamla duken och lät den sticka upp ovanför torvblockskanten. Ingen vacker syn om man tittar närmare men även här hoppas jag på döljande tillväxt. Efter skyfallen i somras så märkte vi att inte ens detta räckte för att undvika gyttjepölen. Utanför min lilla irisplantering fick jag gräva ner ytterligare en remsa av dammduken - sumpzon nr 2!


När det var dags för min födelsedag överraskade mannen mig med en rökmaskin. Något jag var lite skeptisk till i början, men ändrade mig snabbt. Tänk er en skön sommarkväll, sittandes i någon av stolarna  med något gott att dricka, trevligt sällskap, skogens ljud i bakgrunden och dimman som rullar runt över vattenytan. Jag ville aldrig gå in!

Dammrabatten:
Jag klarar inte av att lämna en så stor gräsyta orörd, så en liten plantering fick det ju bli. När jag såg hur en del stenar var lite rödaktiga så beslöt jag att flytta hit några alunrot och dessutom min stora älskade rödblommande ormrot. En tur till plantskolan resulterade i lite kompletteringsväxter som ljusrosa astilbe, grå hosta, alunrot, regnbågsbräken och rödblommande miscanthusgräs. En liten japansk lönn fick följa med på köpet. Sen snubblade jag över ett rödblommande humleblomster och en liten tiarella till halva priset. De fick också tränga sig ner...


... det är redan en aning trångt.


Små detaljer som tillkommit på vägen är en stig av tryckta fyrkantsstolpar och tegelkross, en 'brygga' där vi kan gömma lådan som skyddar de elektriska komponenterna och en stolpe med ett loppisfyndat lampskelett - komplett med ankare och allt. Att ellådans handtag är illande orange döljs hjälpligt av ett annat loppisfynd, ett spisgaller med en liten bild som får mig att börja nynna på 'Borgmästar Munthe han red på sin Brunte'.


Nu hoppas vi att våra dammkanter håller, att duken inte fryser sönder och att stenarna inte rullar iväg - för hur roligt det än var att hålla på med detta projekt så känner jag verkligen inte för att göra om det, och jag tror inte heller jag får en till 'arbete utförs på dammen' i julklapp. 

Fler projekt hittar ni hos Hélena Blandrosor och bladlöss.Kommentarer

 1. Men Lotta så fint det blir! Jag har varit så nyfiken på den här dammen sen du berättade om planerna när vi var på besök hos dig. När det växer till sig kommer det bli så vackert!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. I love it! Den där anläggning skulle gärna får flytta till mig. Precis så där vill ha det. Hos mig finns också fullt med och berg-i-dagen, så jag går och planerar hur jag ska ha det nångång. Rökmaskin står också på önskelistan. Såg det en gång när den var "instoppad" bland mossiga stenar - så läckert. Härligt inlägg. /Anette

  SvaraRadera
 3. Så mye arbeid! Det ble veldig flott.

  SvaraRadera
 4. Men vilket jättejobb! Och så fint det blir. Ett sånt projekt vore nog inte ens genomförbart hos mig om jag inte vann nån större lottovinst förstås och kunde anställa anläggare.
  Ska bli roligt att följa.
  Ha det så gott i helgen
  Anette

  SvaraRadera
 5. Skikkelig fint gjennomført prosjekt! :-) Det ble så naturlig og snyggt.
  Ha en riktig fin dag
  Stein

  SvaraRadera
 6. Himmel så fint och så läckert med rökmaskinen! Trots att vi har så nära till vattnet saknar jag en damm i trädgården! Trevlig helg. Kram Lotta

  SvaraRadera
 7. Vilket underbart projekt! Hur fint som helst. Och visst kommer växtligheten snart att dölja det som sticker opp och ut. Jag har stått och hållit i en rökmaskin men lade tillbaka den på hyllan...kanske önskar jag den av tomten :)

  SvaraRadera
 8. Oj vilket jobb! Vad fint o mysigt med växterna, o rökmaskinen.
  Riktigt njutbart!
  Trevlig helg!
  Hälsningar Ewa :)

  SvaraRadera
 9. Vilket underbart projekt. Så vackert !! Kram

  SvaraRadera
 10. Vilken underbar julklapp, bilden med dimman är sagolik. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 11. Fantastiskt! :) Så himla kul att se. Känns inte som om det är samma trädgård överhuvudtaget längre! :)
  Stor kram!

  SvaraRadera
 12. här har det minsann jobbats på i sommar att göra dammar det är ett hästgöra.
  fint blev det
  Ha en fin lördagskväll
  kram Meta

  SvaraRadera
 13. Trots att jag sett bilder av projektet förut så slås jag av hur mycket ni hunnit med och hur snabbt dammrabatten etablerade sig. Men framförallt läsa jag noga om dina erfarenheter med sumpszonen. Det är mycket jobb att få till en damm. Men att få det både snyggt och bra runt omkring är svårt och då är andras erfarenheter ovärderliga. Ert projekt är snyggt och lärorikt :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Överblick

Vy Tre