Årskrönika

Det är helt galet att ett år redan har passerat... och vad har hänt? Ingenting stort och livsomvälvande, vilket jag måste erkänna är ganska så skönt. Livet har levts i det lilla formatet och fast det kan låta tråkigt så här när man tittar tillbaka så uppskattas det väldigt mycket i vardagen. Det blir fokus på de små detaljerna och när det gäller trädgården så är det precis som det ska vara, tycker jag.

Trädgårdsåret 2014 började med yrsnö utanför fönstret, men inne i kallhallen stortrivdes julens överblivna hyacintlökar och i köket slog häggens kvistar ut tillsammans med de läckert lysande köpetulpanerna. 
Doften är underbar och detta är precis vad man behöver de här dryga, grå vintermånaderna.

 När våren väl kom så utsågs samlingen med röda primulor till bästa nykomlingar. Himla fint nere i den gröna skogsdelen, och så småningom hoppas jag att vitsippor ska sprida sig mellan plantorna vilket kommer att bli fantastiskt fint.
En utav de mer lyckade frösådderna blev leopardfibblan med sina underbart vackra nya blad. De knallgula blommorna som kommer en bit in på sommaren tillhör inte mina favoriter, men de kan nog döljas bra med lite prydnadsgräs som jag planterat runt fibblorna. Då har de spräckliga bladen blivit mer kamouflagefärgade och syns inte heller så tydligt.
Alpklematisen blommade för sista gången i resterna av den sjuka korallen. Nu är kornellen död och kapad och till våren ska jag ha tänkt ut en ny lösning för klematisen. En ny klätterställning, eller kanske en nyplanterad buske, men då måste gången försvinna... kanske den helt enkelt ska få krypa runt på marken ett tag.Den renoverade björkängen som nu fått några år på nacken visade sig från sin hittills bästa sida. Vita pingstliljor, självspridd lila nunneört och grå klocklilja blandade sig med geraniumblad och vitstrimmigt gräs. På väg upp är vita allium i olika storlekar och gråbladig hosta. Fint, men vi hade inte tid att njuta för vi grävde upp gräsmattan!


Den japanska magnolian blommade, fritillaria 'Ivory Bells' (en present från Weibulls) blommade och spännande salladsplantor från Åbergs växte sig höga i det nyinvigda solhörnet ... vi grävde vidare...
 Samtidigt som semestern startade slog värmeböljan till. Vi hade grävt klart och vårt stora projekt 'dammanläggning med liten bäck' ansågs i stort sett färdig, men nu hade vi husmålning på dagordningen och det blev Sune och grodorna som gladde sig mest åt den nygrävda dammen. 
 Sensommaren blev lugn och projektlös och för ovanlighetens skull gick jag mest runt och funderade på nya växtkombinationer. Sirliga thalictrum-sorter kan jag inte få nog av och en stor planta frodas bredvid dammen och i år slog den nytt rekord. Den vita hässleklockan frodas också i den halvmåneformade rabatten - så till den grad att den nu har blivit ett ogräs och jag hade framme spaden för att rensa bort en hel del. Det var i den vevan som en ung rödhake fattade tycke för mina aktiviteter och följde mig vart jag gick. Under flera veckor hade jag den lilla gynnaren studsande runt fötterna och nästan sittandes på spaden... samtidigt som jag grävde om matsalen.

Äntligen så tror jag att min lilla problemplanta, bananhostan, har hittat hem. Här slår den inte ihjäl några andra växter med sina färger utan förhöjer miljön. Perfekt! Det är ju varken första eller andra gången som jag tycker den äntligen står på sin rätta plats, men nu är den i alla fall planterad så jag hoppas verkligen att det inte dyker upp några glömda växter till våren som skär sig med den besvärliga bananhostan så jag måste gräva upp den - igen.
 Ett tag kändes det som om hösten var evighetslång men enligt meteorologerna hade den inte ens börjat utan det var sommaren som envist höll sig kvar långt in i oktober/november.  Jag bakade dock fågelkakor och virkade holkar i förebyggande syfte och på juldagen kunde jag och yngsta sonen gå ut i -11 grader och hänga ut dem. Det känns som vinter men kanske är det fortfarande höst och vi får börja 2015 med höstsäsong. Då borde jag kunna köpa reahyacinter och plantera direkt i backen nästa vecka...  Vilken kanonstart på det nya trädgårdsåret!Det har varit ett mycket fint trädgårdsår och jag hoppas och tror att 2015 kommer att bli minst lika bra.

Ett riktigt Gott Nytt År
önskar jag Eder Alla


Kommentarer

 1. Vilka härliga bilder du samlat. Jag som vinterälskare brukar inte längta så där jättemycket till våren ännu men när man läser allas årskrönikor så kommer längtan. Kanske ska jag beställa lite fröer för att stilla den, eller blir det ännu värre då??? :)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definitivt värre tror jag. Efter sådd börjar stirra-upp-frö-perioden och den hemska 'det står småplantor överallt'-perioden då man verkligen längtar efter våren så man kan komma åt köksbordet. :)
   Kram

   Radera
 2. Trevlig krönika och vilka roliga fågelholkar! Är de prövade sedan tidigare så du vet om nån kommer att flytta in eller är det ett experiment? Hur blir de om det ösregnar en period. Blir det takdropp?
  Gott Nytt år till dig också
  Kram Anette

  SvaraRadera
 3. Stor risk för översvämning skulle jag vilja säga. Helt nyprövade och mannen tror att de tänjs ut när de blir blöta och tunga. Jag väntar med spänning på första ösregnet och står beredd att rycka ut och rädda någon naiv fågel som eventuellt förvirrat sig in. Hittills har intresset dock varit minst sagt svalt...
  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag vill bara ha höst, hela vintern. Gillar inte minusgrader och snö alls längre. Jag vill kunna gräva :)
  Men idag lade jag kogödsel på alla rosor, ovanpå snön, som jag inte hunnit tidigare och det kändes... Super!
  Solen sken och det var 0 grader.
  Trevligt med en årskrönika :)

  Gott Nytt!

  //Veronica

  SvaraRadera
 5. Så roligt med alla dessa årskrönikor alltså!
  Din trädgård kan jag lätt drömma mig bort i gillar gillar gillar allt jag ser!
  Vad fränt med virkade holkar :)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 6. Hvilket fantastisk hageår du har hatt! Masse vakre bilder. Riktig godt nytt år til deg!

  SvaraRadera
 7. Underbar krönika! Jättefina bilder.
  Svar: Nej jag klipper inte mitt Silverpäron, bara tar bort de grenar som hänger förlångt ner i mina rosor:)
  Kram Maria

  SvaraRadera
 8. Härligt lummig trädgård du har. Tack för din kommentar så jag hittade till din blogg!
  God fortsättning, hoppas du får ett nytt fint trädgårdsår.

  SvaraRadera
 9. Vad fint det blev med dammen. Ser utifrån bilderna att det var ett bra trädgårdsår.
  Hopps du får ett lika bra i år.
  Allt väl
  Annika

  SvaraRadera
 10. Du ser ut att ha haft ett fantastiskt trädgårdsår! Och dammen blev så himla fin. Sista bilden är ju helt magisk. :)
  Så himla kul att läsa om din trädgård i H&H Trädgård (för visst var det där jag läste?!). Fler än jag som tycker din trädgård är som en saga. ;)
  Stor kram fina du!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick