måndag 30 juni 2014

Dammbygge del 3 = plantering

Nu har det tillkommit en liten 'brygga' vid dammkanten, och äntligen har jag kunnat plantera de små gräsen och sedumen jag köpte i våras någon gång. Här står de bland de rena, uppgrävda småstenarna i den 'torrare' delen av området. Längre ner mot den större dammen har jag planterat en liten sticklingköpt 'Acer griseum', kopparlönn, som jag hoppas ska skänka lite elegans åt stenröset.



Där emellan har det blivit en liten rabatt längs med gräsmattan - och dessutom har jag klämt in en liten japansk lönn vid bäckkanten. Här har jag försökt följa någon slags röd tråd.. eller kanske snarare rosa....



Den lilla japanska lönnen 'Deshojo', vid bäckkanten har rosa bladutspring vilket senare skiftar i grönt. Den är kanske inte riktigt härdig här hos mig men väl värd ett försök tycker jag. I rabatten står ytterligare en japansk lönn, 'Emerald Lace', med röda bladskaft. Som kontrast till deras flikiga blad har jag planterat Hosta 'Big Daddy'.
Det röda ska plockas upp av några Heuchera och matchas med en rosablommande Astilbe. Underplantering består av spetsmössa, Tiarella, som blommar i rosavitt på försommaren och resten av säsongen bildar en fin bladmatta under bl.a. Miscanthus-gräset 'Malepartus, Geum 'Flames of Passion' och min personliga favorit: blodpilört Persicaria amplexicaulis 'Firetail'. Som ytterligare en grön effektdämpare har jag planterat regnbågsbräken 'Red Beauty ' med sina vackra skiftningar i rött och lite grått.
Nu får de alla stå och gona till sig några år så får vi se vad som finns kvar sen - och om min röda tråd fungerade.



Längst ner vid den stora dammen så har vi lagt en utav slipersen så det blivit en liten glipa till marken. Det ger en rätt rolig effekt på vattenytan men ett litet helskotta att dölja dammduken. Det fick bli en remsa av den tjockare, filtaktiga duken som sen täckts med svart stenkross. Några penningblad får sprida sig längs kanten, in i den intilliggande gräsmattan och kanske t.o.m. ner längs med glipan ner mot vattenytan.  


Problemområdet just nu är den så kallade sumpzonen som sakta men säkert läcker vatten till omgivningen, troligen via torvblocken som jag absolut inte vill göra mig av med. Funderar nu på osynliga spärrlösningar som inte inverkar på 'den naturliga looken'.

Sen är det naturligtvis vattenväxterna som ska hamna på sina rätta platser.
Jobba, jobba, jo-obba!

onsdag 25 juni 2014

Dammbygge del 2 = dölja duken

Då var det dags att dölja dammduken. Jag har plöjt igenom mängder av böcker i ämnet och förstått att det inte är det lättaste..... och nu är jag verkligen beredd att hålla med!
Kokosmattan som vi först tänkte använda, både längs de branta höga kanterna och över vallen, fick vi snabbt slita bort. Den tömde dammen på vatten i en rasande fart, trots att vi var extremt noga med kapilärspärrar i form av sten och singel. I stället skickade vi efter en rätt tjock filtaktig duk som vi täckt in kanterna med och hoppas att mossor och lavar får snabbt fäste på den.



 Den övre dammen var enklare. Här fick kokosmattan täcka in rubbet och sen på med mängder av sten! Uppgrävda, kantiga gråstenar, helt rena från mossa. Till slut fick till och med jag, stenfantasten, nog och när grannen erbjöd oss några gamla slipers som han hade liggande så nappade vi direkt.


 Det fick bli några runt den stora dammen också - (och min vision om en naturlig tjärn begravdes för gott).


Även den lilla bäcken är stenfylld. Här är det noga utvalda, mossiga stenar som gäller.

Längst ner har jag massor att experimentera med innan jag kan säga att jag börjar bli nöjd med kanterna, men vilket roligt jobb! Uppe på vallen ligger nu en sorts bubblig kantmatta. Förskräckligt ful men med lite torv och grus så kanske det kan fastna något grönt på den. (Plan B är att lägga en urholkad trädstam över hela skiten). Torven ska hyfsas och sumpzonen fyllas, och sen får jag nog rulla hit någon sten till tror jag.



Sådär ja! Fas två är klar! Kanterna är hyfsat färdiga och jag har tjuvstartat på fas tre - den roligaste - att försöka dölja hela anläggningen så att den ser ut att passa in i trädgården.



lördag 21 juni 2014

Dammbygge del 1 = grävning

I julklapp fick jag av familjen en dammduk samt råstyrkan vid anläggningen av dammen.

En dröm sen några år tillbaka är en naturliknande damm, nästan som en tjärn, i mitten av trädgården med en liten bäck som rinner från sittplatsen under linden. Lummigt och igenväxt med mossa, ormbunkar och massor av grodor. Äntligen såg det ut som om drömmen skulle gå i uppfyllelse.

I slutet av april fick jag nog av att vänta på råstyrkan och med spade och grep i högsta hugg gick jag loss på gräsmattan. Sten och rötter i mängder och efter några timmar, trots hjälp av äldste sonen i slutet, var jag beredd att strunta i allt och plantera penséer i den 'nya rabatten'. 


 Men familjen gav sig inte och när jag kom hem från jobb några dagar senare hade de utökat dammytan med mer än jag någonsin drömt om. En avbruten skyffel, en knäckt skalm till skottkärran och en extra spade kostade det mig. En fantastiskt bra investering tycker jag.


Första bakslaget kom när vi började mäta nivåskillnaden längst ner där den stora dammen skulle ligga. Marken sluttar svagt men ändå blev nivåskillnaden 50 cm, och jag gick i taket!
Det skulle ju bli antingen en enorm vall längst ner eller en gigantisk slänt ner till vattennivån högst upp. Vallen ville jag absolut inte ha och dammduken skulle inte räcka till slänten.


 Efter mycket funderande bestämde vi oss för en kompromiss. Vi byggde upp en vall en bit in i dammen. Med stolpar, stöttor, brädväggar och sten hoppas vi att den håller för vattentrycket innanför och utanför hamnar då den så kallade sumpzonen med vatten, jord och växter som i alla fall längst ner håller tillbaka trycket något. Ibland måste man ju chansa och hoppas att det lyckas.


 Med detta problem någorlunda löst så var det lätt som en plätt att gräva ut lilla dammen och bäcken.


 Sen sand, skyddsduk och dammduk på plats...


 .. och äntligen dags att fylla på vatten! Närmast i bild syns kokosmattan som döljer dammduken över vallen tills mossa och små ormbunkar har funnit sin plats (hoppas jag).



Den sista bilden är tagen i början på juni och därefter började det dryga jobbet med att dölja dammduken. Jag återkommer med hur detta gick....!

söndag 8 juni 2014

Helt vanlig rhododendronblomning

Rhododendron tillhör inte mina absoluta favoriter, men i kvällssolens sken blir det en riktigt trolsk stämning längst ner i trädgården, när de stora blommorna förvandlas till juveler.  Det är de helt vanliga 'Grandiflora', 'Roseum elegans' och 'Nova Zembla' som står planterade framför aldungen, uppstammande och utgallrade så jag ska komma åt att trampa runt i sorkhögarna undertill, och det tycks de ju faktiskt trivas med.




På andra sidan gången, i den stora halvmåneformade rabatten har mitt senaste inköp fått en tillfällig placering. Den lilla lönnen Acer palmatum 'Deshojo'. På våren knallröda blad som framåt sommaren övergår till grönt, härdig i zon I-II.   
Så småningom ska den få stå vid dammkanten..... om nu mina killar kunde rappa på lite med grävningen bara så det blir en dammkant någon gång. Denna gången vågar jag faktiskt inte plantera innan projektet är klart, vilket annars är ett effektivt sätt att påskynda jobbet har jag märkt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...