fredag 30 januari 2015

Blommig fredag - vitt!

Jag har inte prioriterat vita blommor i min trädgård. Men det finns några, och de mest uppskattade är planterade längst nere i den mörkaste delen av trädgården, i lunden, där de lyser upp skuggan under alla träden. Att ta en kvällspromenad här i skymningstid är ibland magiskt!
En liten kavalkad av favortiterna:


Japansk magnolia, Magnolia kobus / Buskmagnolia, Magnolia sieboldii / Rökblad, Vancouveria hexandra 


Hässleklocka, Campanula latifolia / Styvklematis, Clematis recta / Brunnäva, Geranium phaeum 'Alba' 

Liten häxört, Circaea alpina / Rallarros, Epilobium angustifolium / Skogsaster,  Aster divaricatus 

...och sen Varningarna! Den japanska magnolian blir hög och bred och blommorna tål inte frost. Rökbladet och häxörten sprider sig med utlöpare och kan bli riktigt besvärliga ogräs. Hässleklockan, rallarrosen och brunnävan sprider sig friskt med fröer och kan bli mycket besvärliga.

Buskmagnolian, styvklematisen och skogsastern kan man däremot lugnt odla... tror jag i alla fall!


Fler vita tema hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.

måndag 26 januari 2015

Omplantering medför städning

Ledig dag, och som vanligt så här på vinterhalvåret så blir det lite städning därhemma.... jag menar, i förebyggande syfte, för när sol och värme kommer så försvinner jag troligen ut i trädgården i tidig gryning och kommer in vid skymningstimmen på alla mina lediga dagar.

Nåväl, jag drog runt dammsugaren, fluffade soffkuddarna och dammade av TV:n. Sen får jag syn på fönsterkarmarna. Där står övervintrande pelargoner på rad, gängliga och bleka i hård och mager jord. Men jag köpte ju en påse fin jord förra månaden så det är väl lika bra att fixa omplanteringen redan nu. Nystädat som det är så lägger jag ut tidningar i köket, hämtar stor plastbalja för gammal jord, sekatör, fyllda vattenkannor och sen sätter jag igång. 15 krukor och någon timme senare står jag med klippta, omplanterade och vattnade pelargoner och är väldigt nöjd med mig själv.
Så jag hämtar en stor bricka och börjar bära tillbaka krukorna till vardagsrummet. Det är med den sista omgången som det händer.... en liten kant som sticker upp på koskinnet som ligger på golvet och jag får ta ett sviktsprång fram för att hålla balansen, naturligtvis med brickan i ett fast grepp men krukorna... de flyger!!! Ni vet hur en lerig ko ser ut i hagen... ja, så såg det ut på golvet också! Dessutom flög en av de nyvattnade krukorna ner i en träskål som stod på soffbordet... där vi lägger alla fjärrkontroller - sju stycken och en telefon!!!Nu, tre timmar senare sitter jag med schamponerad, tvättad och borstad 'ko', skurat trägolv och putsad skinnsoffa. Dessutom är också alla våra fjärrkontroller dammsugna och fönade - telefonen får nog gå till återvinning. Suck, vilken dag - men ett superrent vardagsrum och glada och fina pelargoner är väl ett gott slut ändå.
Ett litet problem bara.... pelargonernas namnetiketter blandades lite grann där i vardagsrummets jordhög. Hoppas de blommar i sommar så jag får lite ledtrådar.


fredag 23 januari 2015

Blommig fredag - Min favorit perenn!

Vilket svårt tema! Listan på favoriterenner är hur lång som helst och jag kan omöjligt rangordna dem. Till slut funderade jag över dem som 'bara finns där'. Inte de perenner som jag längtar eller letar efter. Inte heller tror jag att jag skulle direkt sakna dem om de försvann, men när de dyker upp blir jag alltid lika glad.

Perennen jag fastnade för sköter sig själv, återkommer troget och kväver inte sina grannar: den väldigt vanliga körveln - Anthriscus sylvestris. Den vilda varianten som kallas hundkex eller hundloka växer på markerna utanför tomten och används en hel del som utfyllnad i mina buketter.
I rabatten på bilden är den mörkt rödbladiga skogskörveln 'Ravenswing' planterad. Man kan skymta de vita blommorna framför lönnen till vänster och dessa blommor lämnar jag alltid ifred.  Med åren har fröplantorna alltmer återgått till sitt grönbladiga ursprung men i den här miljön gör det ingenting, den är vacker ändå.
I trädgården finns en annan av mina körvelfavoriter: den spanska körveln, Myrrhis odorata, som ser ut som ett kraftigväxande hundkex men som har den mest fantastiska anisdoft. Den måste jag dock hugga av blommorna på direkt för spridningen är alltför intensiv för min lilla trädgård.I vår ska jag köpa mig en ny 'Ravenswing' och börja om från början med en mörk skönhet.

Fler favoritperenner hittar du hos Bland rosor och bladlöss.


fredag 16 januari 2015

Blommig fredag - Årets trädgårdsplaner

I år tänkte jag koncentrera mig på trädgårdens gångar. De flesta är gräsgångar eller trampade jordgångar. Problemen med dessa är dels att gräsgångarna blir fläckvis upptrampade jordgångar och jordgångarna blir igenväxta med ogräs. Blir det sen en regnig säsong så blir det lervälling av alltihopa. 
Jag har i några månader nu letat inspiration på internet, i böcker och tidningar och jag måste erkänna att det blivit ännu svårare nu! Stengångar kantade av mjuka mossbeklädda torvblock... böljande gångar av tvärlagda trästolpar.... kullersten... mossgångar med små utplacerade trampstenar.... Det är ingen hejd på hur vacker en gång kan vara. Eftersom jag har sork- och mullvadsproblem så kanske jag inte ska lägga ner för mycket arbete på något som troligen blir uppgrävt och underminerat efter några veckor. 

1. Gångarna i lövsalen ska ändras. Den som viker av till vänster ska bort. Där ska planteras...  jag vet inte än... något fint! 
Själva gången: en mosskantad flisgång kanske? Längre fram på säsongen växer här hosta på bägge sidor.


2. Alla gångar där inte gräs klarar att växa ska fixas på något sätt för att undvika kommande lervälling. Kanske trampstenar utlagda direkt på underlaget, som får sköta sig själv. Vitsippor, ramslök och spetsmössa växer här bland otroligt envis våtarv. Lite myskmadra ska nog planteras in på försök.


3. Två gångar bredvid varandra är en för mycket -  den till höger ska bort. Där ska små
trampstenar få ligga bland ett täcke av timjan, lilablommande vinca minor och lågväxande törel.4. Man ska kunna gå raklång längs med gångarna. Den här rosen (Poppius) kommer med andra ord att få en båge att klättra på. Den här gången är egentligen inget problem men visst hade det varit fint med lite kullersten här?.. eller varför inte en gjuten platta med dekorativt mönster?


Skulle jag inte lyckas bestämma mig angående gångarna så är planeringslistan lång nog ändå:
- rådjurssäkra sidan där grannen kapade häcken - och samtidigt fixa insynsskydd
- byta ut de fula näten längs gränsen till lite mer diskreta

- stenlägga sittplatsen under linden
- inreda norra altanen
- och som grädde på moset har jag en helt hörn bakom den fula syrenbersån som jag kan fixa med om lusten faller på....

...men det viktigaste av allt är naturligtvis att sitta under sitt träd och bara lukta på blommorna!


Fler av årets trädgårdsplaner hittar du hos Bland rosor och bladlöss.söndag 11 januari 2015

Virkning åt den lata hackspetten?

Jag har inte virkat sen skolans syslöjd men när jag fick syn på den virkade holken i en biblioteksbok strax före jul så var jag bara tvungen att prova, och sen var jag fast. En juniorhockey-match på TV = en fågelholk. Jag lyckades inte hitta någon beskrivning så på fri hand blev mina holkar både sneda, vinda och olika, varenda en.

Jag tror inte att det finns en fågel dum nog att försöka häcka i dem men de hänger fint i plommonträdet och ni ser själva.... jag får ge mig på en till:  en holk modell större, full med färdiga hål för den lata hackspetten.

tisdag 6 januari 2015

Utlottning från bokhyllan

Nytt år och som vanligt triggas mitt städ- och rensningsdille igång direkt. Julprylarna ryker den 2:a januari, den 3:e städas kyl- och köksskåp ut och nu har jag gett mig på bokhyllorna. Min mamma har under åren samlat på sig en mängd böcker och när hon rensar så hamnar de hos mig. Bland annat fascinerande och jätteroliga böcker om örter, naturapotek, skrock och medeltida medicinering. Jag har en svag misstanke om att jag och min syster växte upp som försökskaniner och jag måste erkänna att efter att läst lite i några av böckerna så ligger K risigt till. Gnäller han över myggen så kommer han att bli insmord i persiljesaft och hans öl kommer i sommar att spetsas med gullviva eftersom den då, enligt uppgift, ska få en säregen, fin smak (allt enligt boken Välsignade växter av Nils Hewe).


Kryddgården ska i år utökas på andra sidan av buxbomshäcken är det tänkt. Här ska timjanmattor få breda ut sig på bekostnad av gräsmattan och till glädje för fjärilarna.

Tillbaka till böckerna så har jag upptäckt att vid några tillfällen har min mamma och jag inhandlat samma bok vilket nu innebär att jag har dubbletter. En liten utlottning kanske? Denna gång gäller det boken Aromaterapi hemma av Julia Lawless. Här får man recept på hur man blandar väldoftande krämer, använder aromaterapi i familjens enklare sjukvård eller med eteriska oljor skapar en effektiv, stimulerande atmosfär på sin arbetsplats. Jag menar... hur kan man klara sig utan denna lilla skrift?

Är någon intresserad så nämn det i en kommentar. Är det flera intressenter så dras en vinnare den 16:e och under tiden städar jag vidare. Kanske dyker det upp fler dubbletter...Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...