tisdag 28 april 2015

Ungar och ogräs


Våren är här för att stanna och det är full fart i trädgården. För några dagar sedan såg vi denna ekorre som for som en skottspole in och ut i uggleholken. Uggleholk förresten... det kan man ju fråga sig. 
Det var så att jag tjatat lite på K att han skulle bygga mig en uggleholk, något som han inte var särskilt pigg på. Så gick han på loppis för att leta gamla motordelar och snubblade över denna holk. Säljaren var osäker på vem som skulle bo i den men trodde nog att den dög åt en uggla, så glad i hågen kom K hem och spikade upp den i boken. Några månader senare hade vi besök som fick syn på holken och utbrast:  "Men... är inte det en sjöfågelholk?"


Nåja, ekorren for alltså ut och in i holken och proppade den full med kvistar och mossa. Sen såg vi inte till henne under några dagar och jag trodde hon övergett den. Men i morse fick jag syn på detta: två små huvuden som sticker ut. Hon kan väl omöjligt ha fött upp dem på dessa dagar. Kan de vara flyttade från en annan boplats?

Går man längs med stigen nere vid lövsalen är det verkligen svårt att föreställa sig hur orolig jag var över vitsipporna när jag började anlägga trädgården. Då växte det bara några få exemplar vid tomtgränsen och när de så sakta började sprida sig så hängnade jag in de små ruggarna och hade K till att försiktigt köra runt dem med gräsklipparen. Nu, tjugo år senare bekymrar de mig inte ett dugg - de är väl etablerade och här för att stanna... hoppas jag .... kan de konkurreras ut av ramslök? Det är en växt som kommer starkt och som jag misstänker att jag aldrig kommer att kunna bli av med.En annan växt som jag håller ögonen på dök upp för ungefär tre år sedan under hasselbusken. Visst ser det ut som tussilago? Den har inte blommat än så jag är lite osäker och varje år har jag tänkt se hur stora bladen har blivit längre fram på sommaren, men alltid glömt bort det. Kan anledningen till min glömska vara att bladen vissnar ner mitt i sommaren? Ur syn ur sinn heter det väl och det stämmer verkligen in på växten som denna vår exploderat i en av rabatterna: svalörten.


Bladen som tillhör svalörten vissnar efter blomningen och jag glömmer fullständigt bort växten, men den kommer troget igen nästa år - och har alltid utvidgat sitt revir rejält. Detta är tredje gången som jag får ta ett krafttag med det vackra ogräset. Denna gång tror jag spridningen beror på dammgrävningen förra sommaren. Vi grävde upp rejält med jord och spred och krattade ut det mesta i halvmånerabatten. Naturligtvis följde de små bortglömda groddknopparna med och slog rot.


Det är ett extremt tålamodsprövande jobb att rensa bort svalört men än så länge har jag lyckats hålla den i schack. Jag sticker ner handspaden runt plantan och lyfter upp hela klumpen på en bricka jag har med mig, tar försiktigt bort så mycket jord jag kan och slänger plantan i en hink där den får ligga och torka innan den forslas bort för återvinning. Jorden jag lyckats få bort silas från groddknölar innan den läggs tillbaka i rabatten. Så nu vet jag vad jag ska göra en lång tid framöver.

fredag 24 april 2015

Blommig fredag - Bästa vänner!


Jag var på Malmömässan tidigare i vår och handlade en dahlia. Efter att ha stått på tillväxt i garaget skulle den nu bäras ut i trädgården. Upptäcker då att alla nya skott är uppätna och arg som ett bi ger jag mig tusan på att leta upp den förb...de snigeln som lyckats överleva i garaget. Efter att vält alla krukor upp och ner så hittar jag den.....  den stackars lilla raringen som jag stängt in i garaget, utan mat, en hel lång vinter. Pantersnigeln - mördarsnigelns fiende och därmed min bästa vän. Ett tag överväger jag faktiskt att låta honom bo kvar i dahliakrukan men nej, det får finnas gränser.... Men vad ska jag nu göra av min bästa kompis när jag precis vräkt ut snigelgift i nästan hela trädgården. Springer runt lite planlöst med honom ett tag och är även på väg ut i skogen med honom, men till slut får han landa i entrérabatten. Där finns inga gifter men krukor och stenar han kan bo under och jaga bort den kommande anstormningen av de äckliga slemmiga typerna. Det är skillnad på folk och fä vet ni...

I entrérabatten blommar just nu skenhasseln - Corylopsis pauciflora. Denna lilla buske är en zonknäckare eftersom den enligt uppgift är en zon 1-växt. Busken i sig ser ut som ett risigt fågelbo men blommorna är helt ljuvliga. Små blekgula klockor blommar i mängder på bar kvist. Rabatten är nästan uppbyggd till skenhasselns ära. Jag har under åren försökt hitta passande kompisar och nu står här julrosor, skimmia, woodstockhyacinter och idag även en nyplanterad lila vintergröna bland de städsegröna barrväxterna. 
Hoppas de allesammans ska bli de allra bästa vänner om något år eller två.

Fler bästa vänner hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.

söndag 19 april 2015

Bladkavalkad

Åh, alla dessa blad som nu vecklar ut sig i vårsolen. Inom mig tänker jag "Nämen hej, där är ju du igen - så roligt!'" Det är som att återse gamla vänner. Vissa växter har otroligt vackra blad, speciellt när de är nyss utslagna. Svart nysrot, fläckig munkhätta 'Rune', leopardfibbla 'Chocolate Dip', okänd näva, blodskräppa 'Blood Veined' och blommande pors. Några gamla vänner, andra lite nyare, men alla lika välkomna.
En liten bladkavalkad så här i slutet av en härlig helg.
fredag 17 april 2015

Blommig fredag - Våren!

Jag slutar lite tidigare idag och skyndar hem i för att utnyttja solskenet och fixa lite i trädgården. Tar först en runda med kameran och njuter i fulla drag av vitsippor i lövsalen, småfåglar som inspekterar holkar och en och annan humla som surrar runt lite yrvaket. Bestämmer mig för att rensa upp dammen, snygga till runt den och göra i ordning några sittplatser. 

Går in för att byta kläder och sätta på en kopp kaffe.


 Vad hände??!!! En hagelskur som lämnade marken vit och vinden kylig.


Aprilvädret slog visst till. En timme senare är både solen och stolarna framme igen och jag kan dricka mitt kaffe ute. Våren är härligt nyckfull!


Fler vårinlägg hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.söndag 12 april 2015

Ljusgul tandrot - Cardamine kitaibeliiBland de första av mina perenner att blomma - redan i mars/april - och därför en av de mest efterlängtade. Stabila stjälkar med böjda nackar spränger upp upp myllan och små pärllika knoppar blir så småningom ljust blekgula blommor. Växten är ungefär 30 cm hög och verkar inte intressera varken rådjur, vildsvin eller sniglar. Hos mig är den placerad i fuktighetshållande men ändå väldränerad jord, strax bredvid ett torvblock som den glatt växer in i. Under sommaren vissnar växten ner och döljs av bland annat funkia som är planterad bredvid. En underbar liten pärla till lundväxt som borde synas oftare i våra trädgårdar.


lördag 11 april 2015

Trädgården är död - länge leve trädgården!


Den höll i 23 år - drömmen om en absolut giftfri trädgård. Men tidigare i veckan, efter att ha avtäckt raritetsrabatten från gamla löv och hittat ungefär 150 bruna och orange sniglar så bar det av till affärens gifthylla. Jag skäms men nöden har ingen lag, och efter att idag har letat fram och klippt 20 sniglar - alla med ljusblått maginnehåll så inser jag att trots dåligt samvete så är jag nöjd med resultatet.
 Jag intalar mig att detta är en akutlösning och om/när jag får lite bättre kontroll på invasionen så ska jag återgå till manuella saxmetoden och tigga till mig några kraftiga exemplar av pantersnigel.

fredag 3 april 2015

Blommig fredag - solsken!

Och så äntligen sammanföll det : en ledig dag med solsken. Långfredag till och med... kan det bli bättre - man hör ju på namnet -  det är fredag och det är en lång dag! För mig innebar det trädgården hela långa dagen och en perfekt start på den härliga påskhelgen.


 Jag har satt några fjädrar i en buske men kan bara inse att ingen kan överglänsa Moder Natur. När körsbärskornellen står i full blom mot en blå vårhimmel så sitter jag gärna på bänken under den och smaskar i mig en skål påskgodis. Egentligen skulle vi släpa fram trädgårdsmöblerna idag men vi han knappt få av skyddstäcket så upptäckte Sune vilken perfekt plats det var för tvagning i solsken. Vi lämnade både Sune och möblerna ifred och gick in och åt en äggamacka i stället, det är ju ändå april och kallt som bara den så fort solen går i moln.En riktig Glad Påsk till alla
önskar

... och fler solskenshistorier hittar ni Bland rosor och bladlöss
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...