söndag 24 maj 2015

Lite rött blir rätt

Varje år är det alltid lika roligt att se hur ens tänkta kombinationer lyckades. Jag har alltid varit lite rädd för rött eftersom jag tycker det blir för kraftig kontrast i min mjuka gröna skogsträdgård. Men de senaste åren har jag fullständigt ändrat uppfattning. Älskar numera rött!
 Min tulpankombi med mörkt lila, rosa, vita och rembranttulpaner tillsammans med rosa löjtnantshjärta tyckte jag blev riktigt lyckad. Först tänkte jag klippa bort den illröda som dykt upp som en överraskning men nej, den är ju som en liten vitaminkick så den får stanna.


 Dammen är jag också riktigt nöjd med. Lite skavanker med den höga kanten men de ser ut som om både penningblad, ormbunkar och lite annat grönt har etablerat sig och de bör ju dölja en hel del så småningom... och den lilla lönnen är helt perfekt med sitt röda bladutsprång!


Det blev nästan för bra i den nya rosa/röda dammrabatten när orangeröd alunrot krockade med kraftigt rosa vårprimula men nu har de fått lite lugnande sällskap i form av spetsmössa och är klart godkänd efter mina mått.


 Jag var tvungen att köpa en ny prydnadsrabarber efter att den gamla dött. De stora bladen som sticker upp bland ljust gröna skira ormbunksblad är magiskt vackra. I år får de sällskap av ytterligare en pigg röd tulpan... (var kommer de ifrån egentligen?)... fast jag var övertygad om att jag stoppat ner mängder med lila alliumlökar här. Jag undrar var de har tagit vägen....?


måndag 18 maj 2015

Prioritera rätt

Nu händer allt väldigt snabbt och har man inte alltför mycket fritid så blir det lätt att man fokuserar på 'fel' saker. Det ska inte bara klippas sniglar och gräs eller skäras rosor och rabattkanter. Tänk om jag missat kobrakallornas blommor i motljus....
  ... azaleans läckra bladutsprång mot de lila tulpanerna 'Purple Flag'....


....eller munkhättan 'Rune's magnifika blomma.


Sniglarna och rabattkanterna finns nog kvar till nästa gång jag är ledig....

söndag 10 maj 2015

Vår hos mig!

Jag älskar min virriga, vilda, lite vilsna, verkliga och vanliga men ändå så vackra trädgård. Sorgklockan såg jag en gång i tiden som en ovälkommen perenn och grävde upp och slängde. Tack och lov att jag var lite slarvig och lämnade kvar en liten rotbit. Den håller på att återhämta sig så sakteliga. Den lilla lönnen 'Tsuma Beni' har slagit ut sina blad bredvid. Planterad här för att matcha det röda purpurtrebladet men i år blev nästan varenda kronblad snigelmat. Googlar lite och läser att det är en allvarlig sak för Trillium erectum att förlora sina blommor. Döden kan följa, eller utebliven blomning de nästkommande sju åren! Himmel, jag måste köpa mer snigelgift!


Till min stora glädje tycks jag ha snubblat över en rådjurssäker tulpan. De röda tulpanerna står skyddat inne i järnobleliskerna. Runt omkring skulle mängder av rosa, vita och strimmiga tulpaner nu visa sig men den enda som syns är den lila 'Purple Flag'. Och det är inte bara här den blommar helt oskyddat. Runt paraboldammen och nere i halvmånen har jag också planterat den och inte en enda tycks ha fallit offer för bambi. Otroligt!


Ett solur som en gång i tiden stått hemma hos min mormor och morfar har nu hittat hem till mig, och jag tror mig äntligen ha hittat den perfekta platsen till mitt slingerhjärta. I många år har den stått i kruka och övervintrat i garaget men nu ska jag våga släppa den fri. I skydd av soluret och kanske med några stabila stenar runt sig så borde den klara sig bra. Måste komma ihåg att täcka den lite i höst bara.... och plantera fler av Narcissus poeticus... vilken underbar vacker pingstlilja det är!Nere i lövsalen har Magnolia kobus blommat över och lövsprickningen går nu i en rasande takt. Snart blir det en dunkel, dov och djup grönska här nere ... och jag älskar det också!fredag 1 maj 2015

Blommig fredag - 1 maj!

Denna första maj vaknar jag av att alla traktens skator och kråkor håller låda utanför sovrumsfönstret.  Mården är på jakt och alla ekorrar är borta....
Sorgligt men lite spännande också. Det är ju inte var dag man har en mård ett par meter från huvudkudden!


Fler glimtar från första maj hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...