onsdag 24 juni 2015

Snigellistor!

Jag läste en bok om vad man ska tänka på för att slippa de spanska mördarsniglarna i sin trädgård, och gjorde en liten sammanfattning:

1. Undvik sten, trä och liknande där sniglarna kan gömma sig och lägga sina ägg.


Ojdå!

2. Undvik fuktiga platser i trädgården där sniglarna trivs.


Ajdå!!

3. Försök hålla rent och städat, speciellt vid tomtgränsen.

 Hmmm....

4. Undvik murknande trä med springor där sniglarna kan gömma sig.
5. Undvik att odla växter som är kända snigelfavoriter, som t.ex funkia.


 Oops.... dubbelmiss!!

6. Undvik långt gräs på grönytorna.


 Yesss!  Nailed it!

.... och va´ fan hjälpte det....?Nej, jag kör min egen lista:

1. Fortsätt plantera nya funkior - i en snabbare takt än de gamla hinner bli uppätna.

2. Titta upp i stället för ner.

3. Odla mer kobrakallor. De (och kirskål) tycks få stå helt orörda i snigelhavel.

Sen ber jag intensivt till högre makter om en torrperiod så krypen försvinner ur min åsyn.

Ur syn, ur minne och jag får sol i sinne!


lördag 20 juni 2015

Äntligen blåregnsplommon

Det har tagit några år men nu äntligen har jag ett blåregnsplommon på gång.

Inte har jag behövt göra något heller utan bara luta mig tillbaka och se hur blåregnets grenar letar sig in i plommonträdet.
Jobbet börjar väl nu, när jag ska försöka hålla plommonträdet friskt och bördigt trots den extra bördan
.... men vackert är det....


söndag 14 juni 2015

Humleblomster

 Humleblomster är en utav dessa perenner som jag aldrig tänker på när jag ska nämna favoriten eller planerar nya rabatter men när de väl blommar.... åh, så fina de är! Då kommer jag ihåg att jag skulle ju dela dem jag har och leta efter fler sorter på mina inköpsrundor. Mai Tai, album, Lionel Cox och Lemon Drops skulle sitta fint i min trädgård. Trivs i sol eller halvskugga i fuktig jord - perfekt! Nu gäller det bara att komma ihåg det till nästa plantskolebesök.... som förhoppningsvis är redan i morgon.


 Leonard's variety

Flames of passion


- inte för att jag kan se någon större skillnad men enligt uppgift har 
Flames of Passion en aning starkare röd färg och fler kronblad än Leonard's variety.onsdag 3 juni 2015

Fin i kanten

I år tänkte jag ta itu med trädgårdsgångarna. Efter att ha blivit inspirerad på nätet i höstas så har jag haft i tankarna att de ska stensättas, flisbeläggas eller på något annat sätt göras i ordning innan de förvandlas till nedtrampad lervälling till hösten. Men nu.... det finns ju så mycket roligare att pyssla med än att gräva bort grässvål och dona med sten och flis. Jag har nu helt enkelt beslutat att skjuta på gång-renoveringen. Men för att inte helt överge dem så ska jag se över kantväxterna och dela eller plantera lite nytt där det behövs. 

Först ut blev gången ner mot lövsalen. Det nya soluret är på plats och några utav gatstenarna är upphittade. Jag vet att det ska finnas fler så när de är funna så blir det en liten stenkant för gräsklipparen att rulla på i kurvan. Men sen kommer det en gapande jordplätt. Något lågt, milt beige-grå-grönt med stora blad vill jag ha! Undrar när jag snubblar över den plantan!På andra sidan finns planteringen som brukar få folk att dra efter andan. Guldhumle som vräker sig upp i rhusen, och hostorna Golden Standard, August Moon och Striptease som bildar kant framför. Hostorna är från början planterade för att stötta rudbeckior men jag undrar om de stackarna finns kvar längre. Tycker det var länge sen jag såg några....
Men även om kombinationen inte är estetiskt riktig så blir jag glad av den - fast jag borde nog ge Striptease lite mer utrymme.
Sen finns ju alltid en favorit-alunrot att beskåda. Så läcker... och så okänd... en av alla dessa 'vårflört' jag köpt någon gång till vårkrukan. Denna skulle jag gärna dela och ha en stor rejäl rugge av men jag vågar inte riktigt än. I höstas planterade jag jätte-allium bakom den men de försvinner i guldhumle-effekten (vad gör inte det) men svänger man in på den nya gången så syns de från andra hållet och då är de riktigt lyckade. Nästa gång som ska fixas får ju bli den nya gången....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...