Inlägg

Visar inlägg från juli, 2015

Där solen aldrig skiner...

Bild
Till min mörka skogsträdgård letar jag ständigt efter växter som kan blomma i skugga. Helst vill jag att de ska vara vita eller ljust blå eftersom de blir nästan självlysande i mörkret. Bland de vita har jag några både gamla och nya favoriter. En lättare växt än snöhesperis ( Hesperis nivea ) har jag sällan stött på. Såddes förra våren, grodde snabbt och planterades ut på höstkanten. Efter att jag hållt sniglarna väck från de små plantorna i våras så kom de igång och började växa rejält och blommade fint också. Det som syns på bilden till vänster är resultatet av tre stycken nästan överblommade plantor. Det bådar gott till kommande år. En som är mer ovillig att etablera sig här är krolliljan . Efter plantering och frösådd i nästan 15 års tid kan jag stoltsera med nästan 5 plantor totalt - utspridda i hela trädgården. Men jag ger inte upp och har tack och lov en nästan outsinlig frö- och plantkälla för tydligen kan det bli ett ogräs hos många (lyckostar!). Ytterligare en alltför

Färgslattar

Bild
Det blev lite krukmålning även denna sommar. Färgslattarna börjar ta slut men vissa går bra att blanda med nya spännande resultat. Gult och blått blir som bekant grönt, så det fick bli gröna krukor med skogsmotiv i guld. Motivet på krukan till vänster ska föreställa livsträdet Yggdrasil. Ju mer jag målade desto underligare blev formen, men visst är det lite av charmen med hemmafixat.  När jag ändå hade alla burkar och penslar framme gick jag loss på de gamla terrakotta-lyktorna också. Nu kan jag knappt vänta tills nästa varma sommarkväll med trevligt sällskap i lyktornas sken.

'Jag ska bara....'

Bild
- Ska vi åka och handla sen, frågar K. Jag, som sitter med kaffekoppen och tittar ut på rosen Valdemar svarar: - Mmm, jag ska bara rensa bort det värsta ogräset i trapprabatten. Några timmar senare kommer K ut och undrar vad i helsike jag håller på med! - Oj... det var visst mer ogräs än jag trodde.... Även om alla prydnadsgräs jag vet jag planterat där tillsammans med massor av sedum och sempervivum-plantor är ett minne blott, och sniglarna har gått alltför hårt åt irisen för att den ska kunna stå kvar, så blev jag faktiskt positivt överraskad när jag hittade en liten dvärsyrenbuske och två friska buxbombollar under alla stinknävor och hässleklockor.  Och vilka ytor jag plötsligt har att leka med! Nu ska här finrensas och sen börjar planeringen. Mörkt rosaröda nävor, låga vita perenner och röd- och mörkbladig alunrot. - Nu är jag klar så vi kan åka och handla. Kan vi kanske svänga förbi plantskolan också?

Säkrade krukor

Bild
Sommarens regn, kyla och diverse slemmiga kryp har gått hårt åt mina krukade örter som vanligtvis står på altantrappan. Jag beklagade mig över detta för K och ..... ... skåda vad den semesterlediga mannen gjorde medan jag slet för brödfödan! En 70-regel utanpå befintligt altanräcke och en liten sargkant utanpå detta. Lite snedsågat för syns skull och sen var det bara för mig att lyfta upp krukorna på snigel-säker (-säkrare) plats. Så enkelt!  Nu ska jag bara jaga fler fat och kanske några snyggare krukor. Mina hemma-målade afrika-inspirerade krukor får dock stå kvar. Jag kanske till och med skulle måla några fler... gröna.... Hela altanen ska för övrigt målas svart men inte förrän det blivit lite varmare och slutat regna. Vad tror ni... slutet av augusti kanske?