söndag 27 september 2015

Höstfärg och blomning 1

Det har varit en mild höst här utan alltför dramatiska höstfärger än och med blomning som pågår för fullt.


Slingerhjärta är en riktig liten tuffing - tror jag. Min börjar bli ganska så gammal. Den såddes från frö för kanske 10 år sedan och de första 7 åren övervintrade den i sin kruka i förrådet utan någon skötsel alls. Sen grävde jag ner krukan i kallväxthusets odlingsbädd, även här utan skötsel, och den tittade glatt upp varje vår. I våras planterade jag den direkt i marken och nu tänker jag inte gräva upp den igen. Den har verkligen funnit sin plats vid mormors gamla solur och det vore väl typiskt om den strök med i vinter!
I ginnalalönnen bakom hänger några Romantica clematis-blommor kvar. Förra året blommade den enormt mycket nästan 3 meter upp i busken. I år har det varit ett fåtal blommor i ögonhöjd. Jag hade ju föredragit en blandning med blommor över hela busken men ok då, man kan väl inte få allt...


En som däremot befinner sig överallt är blodpilört 'Firetail'. Eftersom den är storfavorit så får den breda ut sig rejält och jag har delat och flyttat den några gånger för att vara säker på att den inte försvinner. Förresten vet jag inte längre om det är en blodpilört, en blodormrot eller något annat jag har. Dessa växtgrupper kan jag aldrig hålla isär, men för länge sen är den i alla fall inköpt som en Persicaria även om den nu kanske heter Bistorta... vad vet jag. Stor, röd och rejäl i alla fall.
En som jag tycker ännu mer om är den vita varianten men tyvärr älskas den även av rådjuren så för andra året i rad så har blomknopparna blivit föda åt denna vackra trädgårdsdjävul.

Persicaria amplexicaulis Firetail

Vaxklockan är alltid ett nervöst kapitel. Blomningen är både sen och mycket frostkänslig, så vissa höstar står jag och tittar på sönderfrysta knoppar. Det ska visst finnas en sort eller art som blommar lite tidigare ,men de senaste höstarna har varit perfekta och blomningen har varit både lång och vacker så jag behåller min gamla vanliga vaxklocka. Plantan står skyddat i ett mörkt parti men i en liten glänta så ljuset kommer till några timmar. Några gånger har den hängt rejält under de varmaste sommardagarna men har alltid repat sig när jag hällt en kanna vatten över den.

Kirengeshoma palmata

Sen kommer en buske med en doft som tar en tillbaka till våren. Konvaljbusken ska vanligen börja blomma redan i juli-augusti men hos mig är den alltid sen. Den första blomman slog ut för en vecka sen och ger mig en daglig anledning att stå i detta hörn och djupandas. Ljuvlig!

Clethra alnifolia

Nästa kan jag ju aldrig sluta tjata om... katsuran! Den söta doften av ett kombinerat karamell- och pepparkaksbak knockar mig varje år. Mitt bästa exemplar är ett nedkapat buskträd från mina föräldrars trädgård som efter ett antal år återigen har blivit ett stort träd. Från början hade jag en öppen plats under den lilla busken så jag kunde ligga på en filt på marken och bara njuta av doften - senare byggde vi en altan så man kan hänga över räcket med näsan inne i trädkronan. Gissa vad jag gör varje kväll just nu.

Cercidiphyllum japonicum

På samma altan planterade jag i våras en stor kruka med ettårig salvia och chokladblomma. Den senare har blommat färdigt men salvian är makalöst fin och katsuran är perfekt bakgrundsfond till denna. Något jag måste komma ihåg till nästa höst.


Nu ska det ju bli blodröd supermåne i natt och jag tänker prova på nattfotografering för första gången. Tänk om jag knäpper ett rådjur också!! Hehe...

God Natt


onsdag 23 september 2015

Höstdagjämningsmorgon

Nu vänder det mot mörkare tider. Ekorrar och koltrastar är tidigt uppe och idag var jag med dem ute i trädgården på en morgonpromenad.
Frukosten fick bli nyplockade tomater, mullbär och några smått sura björnbär. Koltrasten hann tyvärr före till min favorit, vinhallon, och jag gör en mental minnesanteckning att skydda den nästa år. 


Körsbärsbenveden har, enligt mig, en utav världens vackraste frukter. Den är under uppstamning och förra året trodde jag att årets fruktsättning strök med vid klippningen. Tvärtom verkar det som. Nästa vår/sommar ska jag klippa till rejält.


Insektsträdet är på väg att brytas isär fullständigt. En räddningsaktion eller inte? Nej, jag tror förfallet får fortsätta ostört och när stammarna är helt borta så finns det en chans att fixa en väldigt spännande sittplats runt den japanska träddödaren. Dess rankor börjar bli rejält stora och plantan är rejält förankrad i omgivande träd så där behöver jag inte oroa mig.


Det finns massor att göra i trädgården nu. Plantera nytt, flytta och dela gamla plantor, gräva ner vårens lökar, lyfta in allt som ska övervintras och fixa till det som ska vara kvar ute hela vintern som fågelmatare, holkar, lyktor, eldkorgar och stora krukor med ljung.
I år tänkte jag pröva höstsådd av grönsaker så en uppfräschning av odlingshörnan ligger högt på listan.

Åh, vilken härlig årstid detta är.... hoppas den blir riktigt lång och vacker.

söndag 13 september 2015

Så mycket yta....


Jag hade en gång en syrenberså.... den är nu halverad.... och kvar är en kraftigt nerklippt syrenhäck, en stenrundel och massor av bar jord. Över alltsammans sträcker sig grenarna från grannens enorma hassel. 
I ena hörnet har jag lämnat kvar en stor, risig doftschersmin - just för doftens skull och naturligtvis för att det från början är ett skott från min morfars gamla buske.  I det andra hörnet står komposten kvar ett litet tag till. 

Jag vet nästan aldrig direkt hur nya planteringar kommer att se ut. Det får helt enkelt växa fram efterhand. Just nu är min in plan: gul daglilja, blå, lila och gul iris, lila näva, gillenia, salvia och daggkåpa, lila allium, lila och blå hyacinter och massor av påsk- och pingstliljor......och in smög den lilla brokiga buxbomen som behövde flyttas från entrérabatten.

lördag 12 september 2015

Surr i sammeten
 Försök fota en sammetshortensia utan att få en humlegump i linsen.    
Jag prövar en annan blomma - nähä, där kommer du igen!


Och nu då? Ska du föreställa en tjur? Okej, du lyckas skrämma mig att byta blomma igen...   och jaha, där sitter du och blänger...

Suck, jag tror jag prövar en annan dag!

Jag är absolut inte ensam om att gilla sammetshortensia. Det surras rejält i de stora blomklasarna. Det är de inre, fertila blommorna som är intressanta för insekterna. De yttre är sterila och hänger bara som lockbete.
Jag är så förtjust i denna buske att jag har skaffat mig 3 exemplar. Alla kommer de från en modersplanta på Österlen som verkar kunna avvara hur många skott som helst. Tillväxt i kruka ett tag och sen plantering i jorden direkt. En av mina buskar står rejält mörkt men i fuktighetshållande jord och har endast ett fåtal blommor och rätt svag tillväxt.


Den andra står lite halvskuggigt och torrare under linden vid vår uteplats. Den växer sig hög och skjuter enstaka rotskott, men även denna har endast ett fåtal blommor. Den sista står på vad jag trodde skulle vara den sämsta platsen. Med en himalayabjörk till granne och randgräs runt fötterna trodde jag inte den skulle trivas. Så fel jag hade... snart måste den kapas rejält för att man ska kunna använda gången bredvid.tisdag 1 september 2015

Spejsat paradis (eller spaceat kanske...)

K's ögonbryn antog helt nya former när han såg min senaste stavläggning i lövsalens gångar. 'Rötter?', frågade han. 'Mängder', svarade jag, och trodde därmed att saken var färdigdiskuterad. 
När jag lite senare bad honom om hjälp så fick jag höra 'Jaha, ska det byggas räcke nu?', följt av ett väldigt irriterande skrockande. 
Jaja, små gliringar kan jag väl tåla så länge han hjälper mig att banka ner stolpar och skruva fast paraboler. 


Jag fick en toppenidé av Tantotteskrufv efter mitt senaste inlägg. Hon föreslog att jag skulle hänga upp parabolen, vilket verkligen tilltalade mig. Tyvärr fick jag ge upp efter många försök men jag hittade en gammal stolpe i förrådet och fick i alla fall upp parabolen från marken. Ett rymdskepp har landat! Grönmålat eftersom det var den enda färgen jag hittade i hastigheten, och fort ska det gå, eller hur?


Nu har jag börjat rumstera runt bland växterna i rabatten också. Jag har flyttat hit gräs och aluntot, bland annat eftersom sniglarna tycks lämna dessa i fred. Så även om jag låter de flesta hostor stå kvar i rabatten så behöver det kanske inte bli helt kalt om de stackarna återigen skulle blir lika vanvettigt attackerade som i år. Sen har jag burit hit lite saker som stått i andra rabatter och vantrivts. En häxal, skogsaster, trolldruva, bronsrodgersia och nysrot har fått en ny chans här. Hoppas de ska trivas. En ny bänk behövs också, nu ska jag börja leta!

Äntligen börjar jag känna lite av den gamla glädjen i att fixa och trixa i trädgården igen och denna höst ska jag försöka utnyttja varenda sekund.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...