söndag 25 oktober 2015

Skräcködla.... jag?

Höststädning.
Under en odlingslåda som stått ovanpå utlagda plankor så hittar jag en liten svart figur som trycker sig mot marken. Om jag försiktigt lyfter bort plankan går det nog att putta ner honom i grönsakslandet bakom.

 

Himmel, han svimmade av!!! Försiktigt skopar jag upp honom och bär in honom i växthuset. Där kan han ligga lite varmare under persikoträdet och hämta andan.

Tio minuter senare är alla lådorna tömda och staplade i växthuset.... och den lilla ödlan borta.
Hoppas han får en fin vinter!

LjuspunkterTrött på de gamla solcellslamporna plockade jag bort foten och plastkupan, borrade små hål i sidorna och trädde upp dem på en bit ståltråd. Fastspända över rosenbågarna blir de faktiskt riktigt fina i skymningen.

fredag 23 oktober 2015

Blommig fredag - plötsligt händer det!

Det har hänt att jag fallit för frestelsen att köpa en bergklematis. Den är inte riktigt härdig hos mig men jag zonknäcker så gärna för en sådan sak. Köper jag plantan på våren så kanske jag kan njuta av en blomma eller två samma år och sen dör plantan bort. Någon gång har den klarat en vinter, men utan att blomma några fler gånger. Tre-fyra gånger har jag nog testat bergklematis, men det var länge sen nu. I år kliver jag nerför altantrappan och tvärstannar mitt i ett steg. Långt inne i den jättestora rosen Valdemar skymtar jag dessa! En överlevare!!!  Från när?- jag minns inte.... Två milda vintrar i rad och den har inte bara växt till sig rejält utan bjuder också på en underbart vacker blomning. Nu tror jag tyvärr inte att plantan klarar en lite strängare vinter hos mig, men jag ska bädda in den och hoppas på det bästa. Skulle den inte visa sig fler gånger så snubblar jag nog på en ny planta i en affär och så.... plötsligt händer det...igen!


Plötsligt händer det fler saker hos Bland rosor och bladlöss

fredag 16 oktober 2015

Blommig fredag - sommarens största njutning!

Denna sommarens njutning har utan tvekan varit frodigheten. Allt regn som fallit på den redan tunga lerjorden har sugits upp och tagits tillvara av både buskar och träd och en del verkar ha dubblat sin storlek denna sommar. Trädgården har känts ren, fräsch och krispig hela tiden.

Jag har fått höra att det under en period var uppehåll men då passade vi på att bila runt i ett ökenvarmt Italien och kom hem lagom till nya regnskurar. Timing kallas det visst!:)


Rabatten vid  soluret har inte många år på nacken men redan nu kan jag börja planera delning av perenner och kanske en liten breddning.... trånga gångar är väl inte fel!


Gången längs med rhododendronrabatten klarade två skottkärror på bredden för inte så länge sedan. Nu får man böja undan grenar från sammetshortensian och huka sig under en japansk magnolia. Två utav trädgårdens buskar som verkligen gillat fukten i sommar.


Ormbunkarna har frodats! Jag slog mig ner i vilstolen en eftermiddag, blundade och vände näsan mot solen. Två minuter senare hoppade en ekorrsunge upp i mitt knä och fick mig på fötter i ett huj. Jag blev rädd men den lille ungen blev nog ännu räddare. Han tjattrade väldigt länge och hysteriskt från den högsta trädtoppen. Sällan har jag väl blivit så utskälld.Rosa Helenae har svingat sig upp mot nya höjder men jag är mest fascinerad av löjtnantshjärtat som står nedanför. Fågelholkarna sitter i ögonhöjd så höjden på löjtnantshjärtat är väl ungefär 1,5 meter... visste inte att de kunde bli så stora.
En annan som har tagit för sig är blåregnet. I många år har det stått och stampat på samma ställe men nu verkar det bestämt sig för att plommonträdet ska strypas, och fort ska det gå!

Förutom att gångarna har blivit betydligt smalare och skuggorna djupare så har även djurlivet ökat. Mängder av fåglar, grodor, paddor, igelkottar, ekorrar och två snokar. Rådjur, trollsländor, mården och spår av vildsvin har vi också sett...
... och jag njuter av allt!

Fler sommarnjutare hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.


lördag 10 oktober 2015

Blommig fredag - sommarens projekt

Alla projekt jag tänkt mig att genomföra denna sommar fick läggas på is på grund av regnet och sniglarna. I stället blev årets stora projekt att hålla antalet spanska 'mördar'sniglar på en någorlunda rimlig nivå. Saxen har gått varm med andra ord.


I min stora förtvivlan strödde jag till och med gift i den hittills helt giftfria trädgården - något jag absolut inte känner mig bekväm med. Inför nästa år har jag skrivit en hel lista över var sniglarna dök upp först, vilka växter de föredrog, var jag hittade flest under dagarna och liknande bra-att-ha-info. Hoppas verkligen att jag endast behöva vara flitig med saxen hädanefter!
En stor anledning att jag inte vill lägga ut ett korn av gift till är att de importerade pantersniglarna dykt upp igen. De kom hit i en liten blomkruka för ca två år sedan och har sedan dess inte visat sig, och jag misstänkte en flykt ut i skogen. I år har jag sett fyra stycken på olika platser i trädgården och enligt vissa källor ska de ju utgöra ett litet hot, men ändock ett hot mot 'mördarna'.

Några som har haft roligare projekt hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.måndag 5 oktober 2015

Blommig fredag- Trädgården just nu!

En mulen oktoberdag och trädgården visar sig upp en väldigt dämpad sida - färgmässigt. Ljudmässigt är det en helt annan femma. Flyttfåglarna drar skränande över himlen medan småfåglarna för ett väldans oväsen i buskarna och träden medan de slåss om bären. De får sällskap av tjattrande ekorrar som kämpar för att tömma min och grannens stora hasselbuskar på nötter. Ute på fuktängen skäller ett rådjur men tystnar snabbt då en granne drar igång gräsklipparen. Jag plockar de sista svarta tomaterna, känner höstsilveraxet härliga doft  när jag kollar om det är dags att plocka fröna av silvermartornet. Under den mörka flädern står den vackert silvriga lungörten vars namn jag tappat. Denna höst hade jag tänkt dela den men jag nänns inte just nu... det får vänta några veckor till, liksom björnbären och kiwin... räligt sura fortfarande och hösten har ju bara börjat....
Fler Just-nu-trädgårdar finns på Bland rosor och bladlöss.

söndag 4 oktober 2015

Totalt karaktärslös!

Här hemma har det varit mycket prat om karaktärsfasthet på senaste tiden. Det är min kära man K som efter 35 år som rökare bara knycklade ihop cigarettpaketet och lade av en dag. Hans motivation? Jag skulle byta bil och vi kom inte överens om vilken vi skulle köpa. K som tar hand om bilarna här hemma ville ha en praktisk och funktionell bil av en modell som han känner sen tidigare. Jag ska köra den och hade sett ut en liten fräck, snabb sak i en läcker röd färg. Under en av diskussionerna så slängde jag ur mig att "ok, vi köper 'din' bil om du slutar röka".

Det är en fin liten bil, stabil och säker, och jag rullar långsamt fram på de skånska landsvägarna.  Ödlan kallar vi den efter den gröna färgen.... och K påpekar nästan varje dag vilken karaktärsfast man han är, bestämmer han sig för nåt så finns det inget som stoppar honom osv osv. All heder åt honom men himmel vad trött jag är på självgodheten ibland.

Det tog endast en solig eftermiddag på Åbergs plantskola för att min plan för hasselrabatten skulle gå upp i rök. Vackra höstfärger fick mig på helt andra tankar och min planerade rabatt med i stort sett enbart gula dagliljor och blå iris fick en mängt tillskott i form av orange montbretia, vit kransveronica och vit blodpilört. En gåva i form av blodolvon, Viburnum sargentii 'Onondaga' passar perfekt i miljön bredvid den flikbladiga rhusen. På andra sidan den tänkta gången har jag planterat en plymspirea, Aruncus dioicus 'Horatio'. Strax över 1 meter hög, grönt sirligt bladverk med krämvita blomspiror och gulröd höstfärg. Jag tror hela hörnet kan bli fint så småningom med en liten befintlig bokhäck, ett gullregnsträd, en bukettapel, brokbladig forsythia och min färgglada fågelholksby.


  I shoppingkorgen landade också en gillenia, en saffransfingerört och några lilablommande nävor (Double Birch och Dilys)....... och jag lyckades inte heller motstå alunroten 'Caramel' och jungfruhirsen, Panicum virgatum 'Rotstrahlbusch'. 
Hit ska jag så småningom flytta en lyckad frösådd. Fem små pinnar av kasperbenved, Euonymus cornutus var. quinquecornutus står i en rabatt och i år har det dykt upp en  enda vacker liten frukt på en av dem. Det ska bli små sirliga buskar på 1,5-2 meter. 

Även om jag kanske är en aning karaktärslös så tror jag det kommer att bli en rabatt med karaktär bara jag kan bestämma mig någon gång!Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...