fredag 29 januari 2016

Blommig fredag - Färg och form

"Bara du håller dig till det du tycker bäst om så kan det inte bli helt fel".
En citat av någon inredningsexpert som jag läste i en tidning för många år sedan och fortfarande tycker är klockrent.

Med åren har jag lärt mig vad jag tycker allra bäst om och jag försöker hålla mig till det - stenhårt! 
Jag älskar grönt och jag håller mig helst i den varma delen av färgskalan! Olika sorters grönt i ett och samma blad gör mig hänförd. Lägg till lite mörkt lila, bruna nyanser eller vinrött.... wow! Lime kan jag inte gå förbi utan att habegäret väcks, och en viss sorts orange gör att plånboken åker fram direkt. Sen är det bara att försöka varva dessa färger, plantera ihop olika bladformer så mycket som möjligt och lätta upp eller skapa kontraster med lite blått eller silver. Rosa eller skarpt gulblommande växter är inte mitt förstahandsval och vita blommor inhandlar jag nästan aldrig.

Några växtval i min trädgård och hur jag tänkt när jag planterat:
Den rosa dubbelblommande jordvivan var inköpt till en kruka men när det var dags att flytta ut den i trädgården så hade jag rört ihop växterna och trodde det var en mörkare röd primula jag planterade. Oj, vilken krock det blev med tegelfärgad alunrot! Men när den första kväljande känslan lagt sig så tyckte jag mer och mer om kombinationen. I motljus blev det riktigt fint och när spetsmössan och sedan astilben började blomma med ytterligare nyanser så var jag mer än nöjd. Under säsongen planterade jag en annan, lite mer diskret viva, men jag kan för mitt liv inte komma ihåg om den lilla dubbla grävdes upp eller inte. Alltid lika spännande när man lever ett lätt förvirrat liv. Står den dubbelblommande kvar så kommer jag troligen att flytta den en liten bit bort. De kan ses tillsammans men gör sig nog bäst med lite distans emellan sig.


I min så kallade japanska rabatt ville jag ha brända toner i orange tillsammans med vinrött och lila. Det blev lite enformigt så jag planterade in en lungört med silvriga blad. På en högre nivå i samma rabatt skimrar Maackia amurensis nya blad i samma nyans. Det blev så läckert så vad jag är på jakt efter nu är en clematis med fluffiga fröställningar som ska glittra borta vid bänken. En nätt sort med små lila blommor i samma nyans som tulpanerna  som jag gräver ner här i mängder varje höst. Förslag någon?


Nästa rabatt, den gula, fick min konstfacksutbildade moder att sucka djupt när jag planterade den. Att omge guldhumlen med hosta 'Golden Standard' kanske inte var den bästa av idéer, men jag gillar det. Naturen bättrade på lite med att låta förgät-mig-ej sprida sig och riktigt läckert blev det när orange gullviva hittade en plats.


Lite längre ner i samma rabatt planterade jag eldtörel bredvid en gulbladig spirea med orange tulpaner på andra sidan. Ett år satte jag en stor rugge med mörkt blålila salvia här och det blev riktigt läckert men tyvärr gillade salvian inte läget och försvann snabbt.

Sen gäller det att få allt att se harmoniskt ut i ett större sammanhang också. Det är detta som är det roligaste tycker jag. Mycket experimenterande och flyttande av plantor. Den senaste planteringen är en liten korallfärgad alunrot som just nu ser ut som lite kräk i kanten. Jag tänkte den skulle få växa till sig och kanske delas innan jag utvärderar, men blir det inte bättre än såhär så får det bli den mörkbladiga 'Palace Purple' i stället.


Rabatten till höger om den gula är planterad i grönt, mörkbladigt och blålila. För sammanhållningens skull får allium plocka upp färgen från ruggen med lila och blå akleja och de gula nyanserna återkommer i en gulbladig hosta som är planterad till höger utanför bild.


Min förmåga att få ihop en vacker och under lång tid blommande rabatt är i stort sett obefintlig, så jag håller mig till bladväxterna vilket är nog så knepigt. 
Några lyckade och misslyckade försök:

Alunrot och ormbunke i samma nyans är alltför lika i både färg och bladflikighet. En kontrast av storbladig gråblå hosta kan jag tänka mig och sen någon avvikande blomfärg för att skapa intresse.
En hosta i två gröna nyanser som flankeras av grönlila fläderblad och olivgröna mitsuba-blad är jag däremot väldigt nöjd med. En favorit som jag utökade med vit akleja som tyvärr var för låg och blommade under hostabladen. Ska göra ett nytt försök med en högre sort.

En annan kombination som jag är besviken på är det vitbrokiga plistret mot en gulbladig akleja. När plistret blommat över ser det bara fel ut och sen börjar aklejan blomma i rosa... nej usch! Jag ska försöka med ytterligare en växt, ett gräs med lite limefärgade blad och se om det hjälper upp planteringen. Och sen naturligtvis min räddare i nöden, heuchera 'Palace Purple'.
Planteringen till höger däremot, gråblått gräs och små låga sedumarter i grått, grönt med lite vinröda toner är en 'yes'-kombination. Mycket läckert mot stenarna också.

Sen får man ju naturligtvis inte glömma bort höstfärgerna. Den gula rabatten med eldtörelns ljusgula spiror, vissnande hosta i orange och alunrot i grålila mot alliumställning i brunt. Sånt livar upp den kyligare årstiden.


Det blev ett långt inlägg men jag hade roligt när jag skrev det och jag hoppas det var lite läsvärt också.


Fler färger och former hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.


fredag 22 januari 2016

Blommig fredag - Sommardrömmar

Mina sommardrömmar har något av ett rosa skimmer över sig. 
Allt är stillsamt, vackert och rofyllt.


Det finns all tid i världen att ligga raklång i gräset och studera de vackraste av blommor.


Mängder av krukor är planterade både till lust och för att K ska kunna laga de godaste av maträtter. Självklart sköter krukorna i stort sett sig själva, och det enda jag behöver göra är att varje morgon gå en sväng med kannan som under natten fyllts på med de mjukaste av regndroppar.


Allt ogräs är vackert ogräs, både det självsådda och det som jag en gång medvetet planterat.


Alla insekter är snälla och mjuka och gör sitt bästa för att sitta still och matcha blomman de slår sig ner på när jag kommer med kameran.Okej, dags för en liten realitycheck också.... tittar jag riktigt nära på de utsökta blommorna så visst ser det ut som det sitter några riktiga otäckingar, typ fästingar, på dom? Och går jag runt i det rosa skimret så kommer jag förr eller senare att vricka fötterna i hålor och gångar som otäckingar nr 2 skapar i hela trädgården. Då gäller det att jag inte trillar och spetsar mig själv med saxen som jag oftast bär runt på. Detta för att kunna oskadliggöra otäcking nr 3....


... nej, sniglarna bara glömmer vi.... eller hur?  Låt oss drömma vidare....Fler sommardrömmar hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.

fredag 15 januari 2016

Blommig fredag - Min vinterträdgård

Oj, tänkte jag när jag såg temat för veckans Blommig fredag, det blir ett riktigt grått och trist inlägg!

Men det var innan onsdagsmorgonen. Veckans enda lediga dag, och jag vaknar av att solen strålar in genom fönstret. Glatt skuttar jag upp och ser att ett tunt lager snö lagt sig under natten. Behagligt vindstilla och -5 grader. Jag menar... vilken morgon!
Jag brukar inte fotografera trädgården så mycket under vintern, men nu var det ju verkligen läge så detta inlägg får bli en promenad genom min vinterträdgård med lite kommentarer och funderingar över det jag ser på vägen. Välkommen att följa med!
(och bilderna är klickbara om man vill se närmare på dem)


Ett nytt plank har gjort den gamla grinden överflödig men jag är ganska så förtjust i den så än så länge får den stå kvar och inrama Rosa Valdemars båge med den lilla buxbomshönan vid fötterna. Tittar man riktigt noga ser det ut som om hönan traskat runt lite under natten... vissa magiska nätter kan visst allt hända sägs det. Annars är det bara ekorren som lämnat spår i nysnön. Det är jag mycket tacksam över. Förra gången vi fick ett snölager såg vi att rådjuren kröp under armeringsnätet på ett ställe där jag lämnat en ca 30 cm hög glipa. Jag fick snabbt rullat dit en stor kaberrulle och slängde också dit några lösa staketstolpar. Nödlösning som verkar fungera.


Då jag halverade syrenbersån och kapade ner resterande halvan rejält så öppnade sig nya vyer. Så här har jag aldrig sett lavendelgången förr och det öppnar för nya idéer. Tänk om man skulle zick-zacka lavendeln i klumpar i stället för en lång häck. Först en del på höger sida av gången längst fram i bild, nästa klump i den vänstra kurvan och nästa på högersidan rakt fram i bilden. Från denna vinkeln skulle kanske intrycket bli att gången slingrade sig mellan gamla plantor i stället för att plantor planterats längs med gången. Får nog fundera lite på detta....
Måste också ta itu med nödlösning nr 2: dessa små stuvbitar av olika sorters nät som binds fast där akut behov uppstår. Hur fult är det inte med en bit illande grönt plastnät lysande vid min skogsgrind?


Halva insektsträdet har fallit för snö, storm och ålder men det gör inte så mycket... det finns många andra som bara står och väntar på att få bli insektsträd. Jag börjar också tröttna på att invänta ett tätt buskage av bambu. Dessa tre plantor har stått här ganska så många år men växer väldigt dåligt på bredden i jämförelse med de som står planterade lite högre upp i trädgården. Idéen att gången leder en genom ett tätt bambubuskage är jag dock inte beredd att släppa riktigt än så kanske ska jag fylla ut med några fler plantor, eller ett lägre gräs typ storfryle och på det viset fuska till mig ett fylligare grönare intryck. Mer än nöjd är jag dock med trollhasseln jag fick i present i höstas. Den har en bit kvar till etikettens utlovade bild men dagens små lysande blommor är ju helt underbara.


Min hatkärlek, lärkträdet, är fantastiskt fint nu på vintern. Problemet med trädet är att det fullkomligt vräker ner grenar på marken under vinterhalvåret. Första året det hände blev jag överlycklig över alla kottar jag kunde använda till dekoration. Nu vill jag inte se en lärkkotte inomhus!


Men trädet har andra förtjänster som uppväger. Det älskas av småfåglar som sitter i mängder och pysslar med någonting. Om det är kottarna de tuggar på eller om det till och med är dom som kapar grenarna har jag inte kommit underfund med än. Dessutom är lärken ett stöd för en murgröna på väg upp och hyser även en av trädgårdens mest populära holk. Redan nu syns hugade spekulanter kika in.
Jaha, vi är tillbaka där vi började, vid det nya planket med en grind som står på glänt mot norrsidans entrégång. Hit har inte solen nått än men det hindrar inte hungriga småfåglar från att komma på besök och glatt äta av allt jag bjuder på. Jag både köper och lagar egen fågelmat... och inbillar mig att de tycker bäst om det sistnämnda. Senaste laddningen jag gjorde packade jag dock ner i en presentlåda tillsammans med en egenvirkad fågelholk. Perfekt att ge till en trädgårdsintresserad värdinna.
Det blev ett väldigt långt inlägg om min vinterträdgård och tycker någon det blev grått och trist så är det i alla fall inte vädrets fel.

Fler vinterträdgårdar hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...