måndag 28 mars 2016

Nöjd och glad i påsk

Jobb nästan hela påskhelgen.
Kommer hem sent på eftermiddagarna.
Möts av kaffedoft och bjuds på fika av och med lediga familjen.
Andra koppen tar jag med mig ut i trädgården.
Lite småkyligt så här närmare kvällen men det tycks fullkomligt explodera i rabatterna under de soliga dagarna.


Nöjd och lite frusen går jag in via kallhallen och ser till de små som inte heller vill stå utomhus och frysa.
Funderar lite över vad jag fått för perenn - köpt som Echinacea 'White Swan'. Akleja eller aklejruta kanske? Alltid är det något som överraskar en.
Som då Iris 'Katherine Hodgkin's blommor försvann i rådjurets käftar. Jag sa några väl valda ord, men tre dagar senare dök nya knoppar upp som nu blommar för fullt.Nöjd och glad, tralala!fredag 25 mars 2016

Blommig fredag - En överblick!

En överblick.... tja, hur jag än vinklar kameran så blir det inga finare vyer just nu. Så varför inte visa upp skräphörnen... eller med ett annat namn: möjligheternas hörn!

Överblick 1: Komposthörnet med tre träbingar som håller på att falla isär samt en i plast som jag aldrig använder. Ett litet plus i kanten för kabelrullen som är hemtagen för att K skulle förvandla den till ett bord.... för två år sedan!!! Den här platsen har jag faktiskt högtflygande planer för. En liten, liten vattensamling med lite porlande vatten. Lila och blekgula färger i perenner och buskar - med ett stänk av mörkrött. En gungstol.... ett flätat insynsskydd mot granntomten... en svalkande drink och strilande solsken genom hasselbuskens grenar. 

Överblick 2: Bakom växthuset där jag med stor möda satte upp en ram till en hundgårdsgrind. Vid tillfället hade jag en fiffig tanke bakom tilltaget, men den är glömd sedan länge. Nu står den bara där, i vägen och utan funktion. Bredvid står några uttjänta pallkragar och min gamla frölåda vars nätbotten har rostat sönder sen länge. Nu tjänar lådan som barnkammare åt sniglar, sorkar, mullvadar och diverse ogräs. Allt ska bort, gången ska läggas om och björkrabatten breddas, kanter ska byggas upp och gångplattor ska läggas ner. Ska bara hitta motivationen.

Överblick 3: Mot garageplanket. Tänkt som en riktig, fungerande förvarings- och komposthörna planterade jag en liten snutt bokhäck som insynsskydd och satte upp komposterna där. Aldrig förr har vi haft så mycket sork och mullvad. Till slut fick vi flytta den och i stället får den fula torkvindan stå här under sommaren. Den dagen vi får kommunalt avlopp och kan ta bort brunnsringarna kommer jag att stenlägga hela ytan och fixa liten redskapsbod, hyllor och bord för krukor och jordsäckar samt en snygg vedstapelplats. (I år är det 16 år sedan som vår bostadsförening tog upp frågan om kommunalt avlopp första gången - och redan då stod jag beredd med hackan och spaden. Det gäller att ha tålamod. Rom byggdes inte på en dag, och tydligen inte kommunalt avlopp heller.)

Det här var troligen första och sista gången jag visar upp skräphörn... härifrån och framåt blir det bara bättre!

Fler och finare överblickar hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.

Glad PåskEtt litet lifehack såhär i påsktider. I många år band jag påskfjädrar i buskar med de små medföljande ståltrådarna. Sen rök både knoppar och grenar för att få bort fjädrarna igen. Tills jag fick jag syn på min mammas eleganta fjäderuppsättning med gamla klädnypor. 

En riktigt god och glad påsk tillönskas alla som råkar hamna hos mig!onsdag 23 mars 2016

Lilla snigel akta dig

Kommer ni ihåg reklamen 'Hvornår smager en Tuborg bedst'? 
Det rätta svaret här hos mig skall vara 'strax innan du dör din lille jävel!'


Det kryllar av små snigelbebisar här så nu har jag marinerat snigelgift i öl och lagt ut betet under gamla träplankor lite här och var i rabatterna.

Två timmar efter jag hade preparerat fällorna var jag ute och kollade: två törstiga småjävlar hittade jag under en av plankorna. Det gick tydligen lika bra med Carlsberg!


 på krigsstigen

fredag 18 mars 2016

Blommig fredag - Liten blir stor

När vi köpte huset fanns det inga träd planterade på tomten förutom vid gränserna. Alla stammar på bilden har alltså kommit hit mer eller mindre som små pinnar. Här syns några av de 70-talet träd som jag grävt ner i trädgården och som alla har en mer eller mindre personlig historia.


Glanskörsbäret är en examenspresent, korkträdet är frösått och till vänster skymtar stammen på ett gråpäronträd som jag planterade för 25 år sedan (och som aldrig blommat!). Den stora uppstammade kinesiska enen fick min mamma för länge sedan i en julgrupp och trädet med de vackra, skiftande bladen är en födelsedagspresent, Acer palmatum 'Simon Louis Fréres'. 

En kopparlönn inköpt som stickling representerar hopp om framtiden, medan himalayabjörken är ett spontanköp bara för den otroligt vackra barken. Höstfärger är viktigt när man väljer träd enligt mig - här ullungrönn och korkträdet...

... liksom frukter som här på ytterligare en ullungrönn. Att kunna lysa upp den kalla årstiden är en fantastisk egenskap vilket den gulbarkiga häggen bemästrar till fulländning, och sen naturligtvis: blommor! Prydnadskörsbäret 'Accolade' kan få den mest motsträviga trädskeptikern att börja gräva planteringsgropar ... och snart nog börjar mitt sticklinsinköpta exemplar att blomma. De senaste åren har det nått över taknocken så även grannarna kan njuta av fägringen.    :D = ren och skär lycka.

Fler små som blir stora hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.


onsdag 16 mars 2016

Triss i vårtecken

Fast det är streck framför gradantalet på morgonkvisten så klättrar temperaturen snabbt under dagens solsken och naturen visar vad den kan. Jag tillbringade en halvtimme i trädgården och fick triss i vårtecken.


söndag 13 mars 2016

I väntan på våren - med oplanerat plåtjobb

Den första riktigt soliga dagen kom och jag tömde den stora söderrabatten på gamla löv och grenar. Mängder med lökar visade knopp och det kommer att bli fantastiskt fint om någon vecka eller två!

En timme senare tittade jag ut genom fönstret och ser ett rådjur mitt i rabatten!

Jag har känt mig någorlunda säker efter att vi fäst upp armeringsnät, fårstängsel och rådjursnät samt byggt plank runt hela tomten. De blev lite glipor när träden rasade i vintras men de har vi täppt igen och jag har inte sett några spår sen dess. Hur kom detta djuret in??

När han upptäckte mig svalde han fort en munfull krokusar och fick bråttom mot gränsen. Jaja, tänkte jag, där har jag satt armeringsnät, glöm att du kan komma ut där. I nästa sekund stod jag bara och gapade eftersom monstret sprang längst ner i trädgården och tog sig igenom en ruta i armeringsnätet!!! Visst måste jag ha sett fel men hur det annars gick till vet jag inte eftersom djuret varken kröp eller hoppade och det fanns ingen glipa i armering. Så jag var tvungen att gå in och googla och minsann, på en sida hittar jag informationen att rutor i rådjursnät bör vara max 15x15 cm. Mina är 20x20......

Solen gick i moln medan jag gick runt och satte tillbaka allt vinterskräp igen, nu som provisoriskt pinn/grenstaket i några av alla hundratals 'kryphålen'.

På kvällen fick jag en idé och otålig som jag är måste den omsättas direkt. Ute i förrådet grävde jag fram några tunna plåtbitar jag sparat för att (någon gång kanske) göra vackra tankerutor att fästa i just armeringsnätet. Nu har jag inga verktyg för att skära i plåt, så samma kväll fick det bli ett snabbjobb med hammare och spik, kökssaxen och mina bokstavsstansar. Inga vackra tankerutor här inte.


 Meddelande till både rådjuren och till mig själv...


 När jag köpte plåten provade jag att sätta upp en ruta för att se hur länge den skulle hålla och den har suttit där i alla fall 3-4 år vid detta laget. Vackert rostig har den hunnit bli också. Rådjursbilden är från ett vinterbesök då jag på den norra, rådjursvänliga sidan bjöd på hemlagat knäckebröd. Jag begriper fortfarande inte hur detta stora djur skulle kunna trycka sig igenom 20x20 cm! Såg jag helt fel eller??

Hur som helst - nästan 50 rutor fick jag täckning till men temperaturen (-1 grad) tillåter inte att jag slutför det pilliga projektet med att fästa upp rutorna.... jag får helt enkelt vänta lite till på våren.


fredag 11 mars 2016

Blommig fredag - Då och nu

Jag hittade en gammal bild på lavendelgången med helt nylagda plattor och ny fin rosenbåge.

april 2003 och mars 2016 
Vid första anblicken ser det inte ut att ha hänt så mycket, men tittar man lite närmare så ser man att både stammar och buskar växt till sig rejält, buxbomsklot har planterats och växthuset flyttats, så helt sysslolösa har vi inte varit. Vidare har rosbågen bytts mot armeringsnät på stängelstolpar och plattorna har fått patina.
(Jag ser också hur fult det är att ställa 'skräp' under altanen, och inte har jag lärt mig genom åren heller!)

april 2011 och mars 2015
Sakta men säkert fylls rabatten med lökar men inte fort nog tycker jag och köper mängder med krokus i storpack under några år och petar ner. Underbart tycker jag!


 Någon månad senare är jag inte lika nöjd. Alla dessa lökblad! Dessutom är allium Hair ett riktigt ogräs i denna rabatt. Lammöra, timjan och plister som jag planterat för att omge lavendeln döljs fullständigt av lökmattan. Men ytterligare någon månad senare så är lavendel, pioner och rosor  i gång och jag kan glömma eländet - till nästa år. 
  

Fler nu och då hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.

Ha en fin helgRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...