Inlägg

Visar inlägg från oktober, 2016

Höst med skräck-Sune

Bild
De senaste dagarnas hårda vindar har slitit loss de flesta löven från grenarna och de bildar nu en otroligt fin matta på marken. Snart ska de räfsas in i rabatterna men inte idag. Idag har ljusslingor inför advent placerats ut. I väldigt god tid, men man har ju stått några gånger i isande kyla och försökt fästa de trassliga slingorna timmar innan glöggen ska serveras.... inte roligt! Desto roligare idag när Sune hjälpte till och trasslade i sladdarna eller låg i bakhåll bakom mangolden. Man kan ju tycka att denna distinkta herre som ska fylla 70 skulle ha vett att uppföra sig, men nejdå, krypa runt i buskarna och attackera förbipasserande som en annan ligist! Kanske ska man skylla på halloween. Detta fenomen tycks ju locka fram en del dumma sidor hos några individer! Hade Sune fått på sig en lockig peruk och lösnäsa hade till och med han lyckats skrämma någon.

Sommarblomma i sinne och minne

Bild
Jag spontanköpte sommarblomman silverljus i våras. En nyhet för mig men nästa år är den ett måste! Eftersom jag var för lat för att kolla upp växten så planterade jag den i vad jag tyckte var en tillräckligt stor balja. Dessutom tillsammans med rostrött palettblad och mörklila lejongap som jag trodde skulle matcha de rosalila stammarna hos silverljuset. Palettbladet avstannade helt i tillväxt, lejongapet blommade - men med grisskära/gula blommor (!) och silverljuset bara växte och växte... men när blomspirorna kom... oj, kärlek vid första ögonkastet! Nu när vi fått vår första frostvarning är de sista stänglarna satta i vas för beundran några dagar till. Baljan med växten har jag lyft in i förrådet. Först och främst ska jag pröva sticklingar, men även att bara låta allt stå till nästa år, för även om sommarblommorna dör så dör aldrig hoppet om att de kanske, kanske överlever.... (och dessutom är jag alldeles för lat för att släpa baljan till komposten, tömma och sen rengöra den.

Vem gillar hösten?

Bild
Det tycks mig som att vi delas i två läger just nu. Många tycker hösten är en bedrövlig tid. Trädgårdar packas ihop så snabbt det bara går, fokus skiftar till att fixa fint inomhus och flygbiljetter till varmare länder lockar. Jag tillhör det andra lägret. I duggregn, snålblåst och allt lägre temperaturer drar jag på gummistövlar och en extra tröja och går ut för att njuta av alla höstens vackra färger. Så fort löven har fallit så vet jag att det (här i Skåne i alla fall) oftast kommer en väldigt lång tid då världen är grå och brun, kanske med en gnutta vitt ibland, så det gäller att njuta så länge det bara går. Från vänster grönt mullbär, gult äpple, rhus, vitgrön lönn framför orange ullungrönn och gult korkträd. Därefter skymtar ytterligare en ullungrönn och längst till höger den stora gröna linden. Rhododendrongången längst ner i trädgården - snart dolt under ett tjockt lövtäcke men faktiskt - i förra veckan - en styck blommande vitsippa!

Alla tiders sommarblomma

Bild
Chokladblomman håller långt in på sensommaren innan den ger upp. Då har jag satt in hela krukan i det mörka förrådet, lyft fram den igen nästa vår och efter några veckor i värmen sett hur det kommer små gröna skott på de torra kvistarna. Detta blir tredje gången den får övervintra helt utan omsorg i förrådet. Klarar den det en gång till utnämner jag den till alla tiders sommarblomma. Äsch, det gör jag ändå. Färgen, doften, tåligheten... vad mer kan man begära?

Blodormrotens snygga spiror

Bild
Det är något med snygga spiror som är väldigt tilltalande. En favorit är blodormrot ( Bistorta amplexicaulis ). Att den dessutom är tålig, lättodlad på rätt plats och en riktig långblommare talar också till dess fördel.  Där den trivs bildar blodormroten snabbt en rejäl rugge. Dessutom lägger de yttersta stänglarna sig ner och tar för sig ytterligare någon halvmeter av utrymmet, men den tycks mycket tålig vad gäller delning och omplantering så det är lätt att rätta till en alltför kraftig planta. Den röda 'Firetail' har jag haft i många år och den har stått på ett antal platser. När dammen grävdes delades den gamla plantan och en del av den sattes i den lilla dammrabatten. Här kommer kvällssolen kommer åt att belysa stänglarna vilket ger ett extra plus för växten. Den vita blodormroten 'Alba' får gärna ha en mörk fond, som den enorma hasselbusken jag delar med grannen. Sen måste man titta riktigt nära på den också då den har de finaste lila ståndarknapp

Snigelbekämpning i höst

Bild
Det har varit betydligt mindre sniglar här i år jämfört med förra då jag samlade kilovis med sniglar varje dag. Vädret har säkert haft stor betydelse för antalet, men jag har inte legat på latsidan vad gäller bekämpning heller. Mina utlagda brädor ( inlägget här )  har varit guld värda då det gäller att hitta djuren. Speciellt under den sista torra perioden har de samlats där för att få lite fukt och skugga.... och sen en snabb död! Jag försöker undvika gift så mycket som möjligt och har inte lagt ut något sedan i våras. Tidigare i höst funderade jag på att lägga snigelgift under brädorna i ett slags förebyggande syfte. Tanken var att de små, senast kläckta skulle dö innan de gräver ner sig inför vintern. Jag lät bli giftet då jag vände på en bräda och såg en stor, maffig pantersnigel. Min vän... inget gift. Jag har också testat både 'skärp och hängsle' på odlingslådorna. Remsor med byggplast som första barriär och sedan bockad plåt som nästa hinder. En enda snigel på hela sä

Spontan rabatt

Bild
I helgen tog vi en tur till Åbergs plantskola. Jag hade en enda sak på listan: vit skogsaster som jag suktat efter sedan den var årets perenn och dessutom köpt vartenda år sedan dess. Den vill bara inte bo hos mig, men nu får den en sista chans. Lite ljusare och lite torrare placering än där jag satt de tidigare olycksbröderna. När skogsastern väl var i korgen så lyckades jag inte ta mig direkt till kassan utan att den lilla hjärtastern 'Little Carlow' fick följa med... och sen snubblade jag över Persicaria 'Blackfield' som faktiskt står på en av mina önskelistor - hopp ner i korgen. Sen började jag fundera över var dessa spontanköp skulle planteras någonstans, och kom på att den misslyckade ängen måste ju få en liten smygstart inför våren. Här ska dessa stå - och varför då inte fortsätta på temat humle- och fjärilsdragande liten rabatt? Ja, då måste ju jag ha en isop... och lavendel... och salvia... nej, förresten, salvia måste jag köpa kraftiga plantor av på våre

Sköna höst välkommen

Bild
Det finns en del växter som värmer ett trädgårdshjärta lite extra nu när hösten gör sitt intåg. Glansmiskantus Malepartus med sina vackra vippor och skuggliljan är två av dem. Men just nu kan jag inte se mig mätt på glaspärlebusken som är helt översållad av de läckra lila bären. Glaspärlebuske - Callicarpa bodinierii var. giraldii . Blir ca 1,5-2 m och är härdig till zon 2. För bästa fruktsättning ska busken enligt uppgift helst stå ljust och öppet och kanske inte på norrsidan under en gran som min - men den tycks faktiskt trivas med det också.