Blommig fredag - I år ska jag...
I år ska jag odla grönsaker i stället för att klippa gräsmattan.
När K en dag innan jul frågade mig vad jag önskade mig för julklapp så satt jag precis och läste om bokashi-kompost, så det var vad jag svarade - och det var vad jag fick.
Nu när vi hållit på några veckor så har vi små färdigfermenterade hinkar lite överallt. Dessa ska efterkomposteras i någon/några månader beroende på temperaturen, och det är här vi inte är riktigt med på noterna. Ingen plats är förberedd ute så jag har startat upp jordfabriker i förråd, garage och arbetsrum. Eftersom K gnäller och påstår att det luktar mustigt i hela huset så kom jag på den ljusa idén att omvandla vår så kallade badmintonplan till ett stort bokashiförvarings-/odlingsland.
Jag har pluggat på och roat mig med att akvarellmåla en detaljerad odlingsplan. Totalt sju pallkragar:
- två för ärter och bönor som samodlas med majs och lite fina sommarblommor och kryddor
- en för hungrig kål och broccoli tillsammans med purjolök, gul lök, mangold och dill
- två för de måttliga morötterna, sallaten och lite rädisor, uppblandade med persilja och tagetes
- en för potatis flankerad av rosenböna
- slutligen K's eget experiment: sparris tillsammans med basilika, persilja och tomat
Sen till hösten när det mesta är skördat så förbereder jag med gropar i lådorna där jag kan fylla på med bokashi-material hela vintern, täcka med jord och nästa vår så startar vi upp igen med färdig, egenproducerad fantastisk jord! Låter det för bra för att vara sant? Vi får väl se!
Fler planer inför året kan ni läsa hos Bland rosor och bladlöss.
Hej Lotta!
SvaraRaderaVad trevligt med grönsaksodling. Och fina planer har du ritat upp.
Måste ge K rätt, det är en speciell lukt, på bokashin. Dottern har en.
Lycka till med odlingarna.
Trevlig helg /Marika
Kul att du upptäckt bokashi! När den funkar så täcks jorden efter ett tag med ett vitt skikt... Jag blev stennervös när jag såg det första gången. Men potatisen var så mycket friskare där och långt fler sommaren efter. Just nu gräver jag ner hinkar i växthuset. Men det går lika bra att ta en sopsäck i tjock plast lägga i löv eller gammal jord och sen hälla i hinkarna. Jag brukar varva material. De eftermognar snabbt i vår när temperaturen stiger. Så du behöver inte ha innehållet inne efter de första 14 dagarna.
SvaraRaderaSpännande med grönsaksodling! Carina
En sådan fantastisk skiss, eller skisser. Du borde rama in dem och sätta upp dem. Underbara.
SvaraRadera//Helene
Har man inte blivit odlingssugen innan så blir man det när man ser din härliga skiss och vilken bra start allt kommer att få med bokashin.
SvaraRaderaOm jag får ge ett litet tips så låt inte kål och potatis återkomma oftare än vart sjätte år, för de får så lätt sjukdomar.
Allt gott
/Anette
Alltså! Det är det där med jorden...
SvaraRaderaDen får mig att gå igång!
Jag hade tänkt att sluta med köksträdgård för vi äter inte 1000 morötter eller massvis med maskäten sallad men sen började jag tänka på Jord, kompost, västeråsgurka...
Såklart man ska odla grönsaker!
Pallkragar är perfekt!
Låter toppen bra! Funderar på att skaffa mig en oxå.
SvaraRaderaSka bli spännande att följa dig.
Trevlig helg!
Men va spännande! Ska bli kul att följa ditt odlarprojekt. Min mamma började med bokashi-kompost när hon flyttade från hus till lägenhet och tycker att det är toppen.
SvaraRaderaÅh, spännande! Jag är inte bra på att odla ätbarheter, men skulle gärna vilja bli. Bokashi har jag ju hört talas om, ja, lovordas ju ofta. Kanske prova... Nu blir jag sugen. Ska kolla vidare och tackar för inspirationen!
SvaraRaderaAllt gott (hm, bokstavligen ;o)
/Katarina
Så roligt! Köksträdgård är härliga grejer. Den här resan ska jag minsann hänga med på. :-)
SvaraRaderaHa det fint!