fredag 27 januari 2017

Blommig fredag - Månadens bild


Min månadsbild är definitivt inte representativ. Månadens enda snöstorm och jag är på hemväg från jobbet. Ska precis svänga av landsvägen och in i 'skogen' till vårt område då jag får infallet att ta en bild med mobilen. När jag kommer hem ser jag att det ser ut som jag målat en tavla!

Fler månadsbilder hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.

fredag 20 januari 2017

Blommig fredag - Jag längtar

Hasselbacken kallar vi denna lilla plätt. Det är här det stod en syrenberså som jag halverade i förrfjol. I somras grävde jag upp syrenskott och kirskålsrester och grävde ner vad jag trodde var ljust gula dagliljor. De blommade i rosa och gul/rött och ska upp igen. Planen för i år är att gräva små dammar och en liten bäckfåra nerför slänten.

före                                                      efter


Växtlistan är jag något osäker på. Jag tror kanske montbretians häftiga färg slår ihjäl allt omkring men jag måste bara testa. Sen är det en ganska mörk plats så kanske jag måste tänka om helt och göra 'woodland' här också. Det lär visa sig så småningom.
Jag tror jag kommer att ha mycket roligt här en lång tid framöver och som jag längtar efter att få sätta spaden i jorden!

Fler som längtar möter ni hos Bland rosor och bladlöss.


söndag 15 januari 2017

Nu gapar de förvirrade lejonen

Det är roligt att så här i januari gå ner i det helt fönsterlösa kallförrådet och hitta blommor i sommarblomskrukan.
Tulpanbuketten fick ett helt nytt uttryck med dessa smått förvirrade lejongap!
fredag 13 januari 2017

Blommig fredag - Min favorit!

Svårt det här med favoriter..... efter en hel del funderande utan att kunna välja någon så tänkte jag såhär:  den växt jag fotograferade mest ska utnämnas till årets favorit.
Innan jag började titta igenom säsongens bilder trodde jag starkt på de nya pionerna som jag fått till skänks. Jag har aldrig haft en svavelpion och var helt lyrisk över blomningen. Eller kanske ormbunkarna som alltid fotograferas i alla möjliga ljus och vinklar när de rullar upp sig... eller de gamla trotjänarna kobrakallorna som jag är så stolt över... eller de underbara sockblommorna, aklejorna, stjärnflockan. Ja, det finns ju hur mycket som helst att välja på.

Lite förvånad inser jag att de blommor jag fotograferade allra mest förra året är påsk- och pingstliljorna!  Alltså utser jag Narcissen till 2016 års favorit.
(Jag kanske ska erkänna att jag aldrig förr har haft så många narcisser i trädgården.)


Varför har jag då så mycket narcisser helt plötsligt? Jo, våren innan så bröt rådjuren igenom barrikaderna och mumsade i sig nästan alla tulpanknoppar, så redan då var jag inne på att det skulle bli fler narcisser i trädgården. Samma höst grävde jag dessutom väck hälften av den gamla syrenbersån och fick en stor, tom jordplätt. Eftersom jag misstänkte att jorden måste grävas om igen till våren för att få bort diverse syren- och kirskålsskott så jag tänkte jag slarvplantera något fint.
Jag köpte några rejäla storpack, mixförpackningar och så några namnsorter. Lite senare så dammsög jag även butikernas realådor så det blev en salig blandning av sorter som jag rätt snabbt tappade kontrollen över. Några namn jag skrivit ner är: Changing colors, Cassata, Minnow, Lemon Shake och Avalanche. Jag tror den lilla miniatyren som jag grävde ner tillsammans med hyacinter är Minnow. Den gjorde ett bra jobb med att binda ihop den ganska jobbiga färgkombon gult, lila, blått och grönt.  Hittar jag den igen ska jag absolut inhandla fler - fantastiskt söt och jag tror den skulle kunna göra sig fint tillsammans med krokusarna jag har i lavendelgången - den mixen skulle behöva bindas ihop lite! 


Effekten blev hur som helst helt underbar. Att mötas av detta hav av gula och vita blommor varje vårmorgon gav mig en riktig energikick. Att körsbärskornellen hängde över dem och blommade samtidigt hade jag inte tagit med i beräkningen så det blev plus i kanten. Att rådjuren trippade förbi dem utan att ta ett endaste litet smakprov var grädden på moset. 
Jag inser nu att minnet är kort och jag fyllde tyvärr inte på narcissplanteringen denna hösten, så det är bara att hoppas att de är av den återkommande sorten.


Jo förresten, det finns några sorter som jag köper nya lökar av varje år. Narcissus poeticus var. recurvus, den liknande 'Actaea' och så den lilla orkidénarcissen 'Thalia'. Ljuvligheter som min trädgård inte får vara utan. 


Fler favoriter hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.fredag 6 januari 2017

Blommig fredag - Fröer eller inte...

Jag har alltid tyckt att det är jätteroligt med frösådd! Då jag först blev intresserad åkte jag in till Lund och botaniserade i det enorma utbudet hos Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik. Lite senare öppnade internet en helt ny värld och fröpåsar levererades i mängder till vår lilla brevlåda. Eftersom jag bor i ett hus med mycket få fönsterkarmar så blev det lätt ett problem då frölådorna tenderade att ber ut sig på köksbord, köksbänkar, sängbord.... ja, precis överallt. Det mesta jag odlade var ätbart: tomater, gurka, paprika, kapkrusbär, chili....


Genom åren har jag skaffat mig diverse hjälpmedel för att kunna odla i våningar, extrabelysning, värmemattor och liknande men det var ändå inte nog. Så ett år upptäckte jag en plantskola där jag kunde köpa samma, ibland lite mer ovanliga, tomat- och gurkplantor fast i en helt annan storlek än mina små rangliga saker därhemma, och jag bestämde mig på stört för att sluta odla dessa krävande plantor från frö. I stället började jag så träd, buskar och perenner och Konnesörsklubben blev ny favoritleverantör. Det bästa var att fröerna oftast krävde stratifiering. Jag sådde och gick direkt ut och grävde ner krukorna i frölådan utomhus. Efter några månader lyfte jag in dem till fröhyllan i växthuset, komplett med lite skyddande bubbelplast. Groningen var nästan 100% och jag har nu många buskar, träd och perenner som är uppdragna från frön. En hel del utav dem är än idag märkta med 'okänd' eftersom jag aldrig fått riktig kläm på märkningen av stickorna.


Sen kom då den våren då Konnesörsklubben slog igen. Samma år fick jag nästan ingenting utav vad jag önskat från Trädgårdsamatörerna, utan vad som levererades som ersättningsfröer var t.ex röd vallmo, gul stockros, berberis och faktiskt någon sorts perenn som räknas som ogräs hos oss. Besvikelsen var total! Sen dess har jag sått ytterst lite och oftast direktsådd. Detta var väl tanken även i år...

...tills jag var och handlade igår och möttes av detta.


Några påsar slank med i kundvagnen och nu har jag suttit och surfat i några timmar på frösidor.
Begäret är väckt igen ! Att få så små fröer, försöka stirra upp dem ur krukorna och sen glädjen, förväntan och stoltheten när de små plantorna äntligen står på plats i trädgården.
Ojojoj.... det är dags att montera ihop extrahyllorna och tränga ihop oss runt matbordet igen!

Fler fröer eller inte hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...