fredag 24 februari 2017

Blommig fredag - Månadens bild


Som skåne-bo är ofta lera och duggregn vardagsvinter och även detta året har man inte blivit speciellt bortskämd med snö. Jag har i alla fall inte hunnit bli blasé då jag vaknar upp till en galet vacker värld med snötyngda grenar som glittrar i den uppstigande solens sken. 

Härom dagen var jag ute och fotade snödroppar i lera bland fjolårets bruna löv. Idag låg samma snödroppar under ett tunt snötäcke med några isbeklädda uppstickare. Månadens bild fick bli två - för jag kunde faktiskt inte välja....Fler månadsbilder hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.


fredag 17 februari 2017

Blommig fredag - Inte utan min....


Det är det här med prylar i trädgården.
En del avskyr det, andra älskar det i överflöd och några tycker det är ok med lite lagom.

Jag har gått igenom alla tre faserna. Först, då min trädgård skulle vara en 'riktig' skog fick det inte finnas en pryl som inte hörde hemma i skogsmiljön. Sen blev jag loppisfrälst och samlade på mig allehanda skrot och skräp som drällde precis överallt. Nu har jag landat på en nivå som känns lagom för mig. Några utvalda saker, de flesta med en liten personlig anknytning, finns nu i trädgården eller blir utplacerade varje vår.

Jag skulle absolut klara mig utan både harven från grannen, gorgoylen från Tyskland och ljuskronan från loppisen på österlen - men jag hade verkligen saknat min krokodil!


Han har legat i sin lilla damm i snart 20 år och börjar se lite sliten ut. Inköpt för att roa sönerna, och de i sin tur roade sig med att skrämma kompisarna med honom, så han hade ett syfte från början.
Sen upptäckte jag att han älskas av grodorna. De samlas på hans rygg och sitter där och myser under varma sommardagar och med ett plopp så dyker de snabbt ner i dammen om jag kommer för nära med kameran.
Sin bästa tid har krokodilen när han bäddas in av blommande vitsippor och lite senare myskmadra. Då slätas hans fulhet ut och han blir ett uppfriskande avbrott i all skönhet.... enligt mig. Jag har full förståelse för de som tycker det var det värsta de sett i en trädgård.
Nu har han börjat bli så sliten så jag är rädd att han inte klarar en säsong till och jag börjar fundera på ersättare. För utan min krokodil vill jag inte vara!

Fler saker man inte vill eller kan vara utan hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.

fredag 10 februari 2017

Blommig fredag - I år ska jag...


I år ska jag odla grönsaker i stället för att klippa gräsmattan.

När K en dag innan jul frågade mig vad jag önskade mig för julklapp så satt jag precis och läste om bokashi-kompost, så det var vad jag svarade - och det var vad jag fick.
Nu när vi hållit på några veckor så har vi små färdigfermenterade hinkar lite överallt. Dessa ska efterkomposteras i någon/några månader beroende på temperaturen, och det är här vi inte är riktigt med på noterna. Ingen plats är förberedd ute så jag har startat upp jordfabriker i förråd, garage och arbetsrum. Eftersom K gnäller och påstår att det luktar mustigt i hela huset så kom jag på den ljusa idén att omvandla vår så kallade badmintonplan till ett stort bokashiförvarings-/odlingsland.


Grönsaksodling har aldrig varit min grej så det finns ingen riktigt bra plats för denna syssla i min trädgård. Men snart skall det bli ändring på den saken! I morgon ska det inhandlas markduk, finmaskigt hönsnät och ett antal pallkragar och första lediga dag med någorlunda väder så ska här förberedas, och det ska bli jättekul!


Jag har pluggat på och roat mig med att akvarellmåla en detaljerad odlingsplan. Totalt sju pallkragar:

  1. två för ärter och bönor som samodlas med majs och lite fina sommarblommor och kryddor
  2. en för hungrig kål och broccoli tillsammans med purjolök, gul lök, mangold och dill
  3. två för de måttliga morötterna, sallaten och lite rädisor, uppblandade med persilja och tagetes
  4. en för potatis flankerad av rosenböna
  5. slutligen K's eget experiment: sparris tillsammans med basilika, persilja och tomat
1-4 roteras varje år medan K's låda antagligen måste dubbelfodras, oljas in och stålskos i underkanten om han ska kunna skörda någon sparris om tre år. Den lådan tror jag får bli hans alldeles egna bekymmer!

Sen till hösten när det mesta är skördat så förbereder jag med gropar i lådorna där jag kan fylla på med bokashi-material hela vintern, täcka med jord och nästa vår så startar vi upp igen med färdig, egenproducerad fantastisk jord! Låter det för bra för att vara sant? Vi får väl se!

Fler planer inför året kan ni läsa hos Bland rosor och bladlöss.fredag 3 februari 2017

Blommig fredag - Om jag fick börja om från början

Det är ju det här med träden.... 

Trädnörd får man gärna kalla mig ty jag älskar träd och alla slags trädmiljöer. Så när jag hamnade i en trädgård omgiven av skog men inte ett enda träd inne på tomten så släppte alla hämningar och jag planterade träd som om det gällde livet. Ingen plan, ingen tanke, bara 'finns det hjärterum så finns det stjärterum'. Bland de första som hamnade i backen var ett Prunus maacki, en gulbarkig hägg.
Den fick sin plats längst ner i den styva leran där det periodvis kan bli vatten stående i jordytan.... inte det bästa läget för en Prunus. De senaste åren har det uppstått stora barksprickor och trädet blöder sakta men säkert ihjäl. Eftersom rosen Helena har sitt tillhåll högt uppe i grenverket har jag beslutat att trädet får stå kvar så länge det håller sig någorlunda rakt upp. Men jag vill ju förbereda för en ny gulbarkig hägg och det är nu jag börjar snegla snett på linden.


Linden planterades för att jag vid en tidpunkt föresatt mig att vi absolut skulle ha ett riktigt, gammaldags vårdträd. Egentligen skulle jag kanske valt en bok eftersom det hör till platsen vi bor på, men det står redan en stor bok vid tomtgränsen så det valdes bort. Jag ratade även lönnen som annars kan förknippas med mitt släktnamn och kastanjen som kanske anses vara det vackraste av vårdträden här i Skåne. Valet föll på linden. Dels för att det ger ett lite mjukare och ljusare intryck med sina mindre och hjärtformade blad, och dels för att ett lindträd ansågs gynna kärleken på gården förr i tiden vilket jag tycker är en väldigt vacker tanke. Slutligen var vi ofta i Berlin när jag var liten, och den staden är än idag en av mina favoritstäder. Vem vill inte sitta Unter den Linden och fika, även om man då inte menar själva paradgatan?

Jag vill absolut inte bli av med ett endaste ett av mina träd men om jag nu fick börja om från början så hade jag definitivt inte planterat träden som de står idag utan verkligen tänkt efter både en och två gånger innan jag började gräva... och kanske valt något mindre än en lind på platsen mitt i trädgården!
Lindens framtid känns trots allt ganska så säker. Jag är fortfarande väldigt förtjust i trädet och en bekant ska utbilda sig till arborist så kanske kan man få lite hjälp med att glesa ut och stamma upp. Eventuella nya gulbarkiga häggar får helt enkelt ställa sig i skogsbrynet där grannarna sågar och kapar för fullt.

Mitt i bilden den kala stammen hos Prunus maacki och längst till höger linden som sakta breder ut sig över trädgården.

Fler som kanske vill börja om från början hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...