söndag 30 oktober 2011

Cabaret!!

Willkommen bienvenue welcome           
Im Cabaret, au Cabaret, to Cabaret

Fremde, étranger, stranger.
Glücklich zu sehen, je suis enchanté, happy to see you.
Bleibe, reste, stay.Skymningen lägger sig.
Snart tänds de glittrande lamporna på himlen medan mörkret sänker sig över oss.
Men än finns det möjlighet att skåda ljuset.

Stig in...
...mattan är utrullad...

Leave you troubles outside!
So - life is disappointing? Err! ? Forget it!
We have no troubles here!
Here life is beautiful...


...följ de glödande färgerna.... de lyser upp er väg...
...de sjunger för er...
...stäm upp ....maestro...!
Outtröttliga små balettflickor dansar runt era fötter...
...och bedagade skönheter slänger med kjolarna.
För den törstige finns det garanterat effektfullt vatten...
 ...och den trötte finner en plats att vila på...
...men sitt inte för länge.... för nu är det dags för ...

'Le grande finale'


...och snälla ni, försök bortse från allt skräp som de stora divorna slänger på marken.
Det springer runt en vaktmästare med räfsan i högsta hugg,
men hon har vissa problem med att hålla takten!


måndag 24 oktober 2011

Skarp, vass, bitande - det är lönnen det

Nu är det lönntid hos mig. De har stått ganska anonyma under hela växtsäsongen men nu är det deras tur.

Om man bortser från ullungrönnens sprakande uppenbarelse kan man framför den se ginnalalönnens (Acer ginnala) vackra vingade näsor. Höstfärgen är fantastiskt fin, men den både börjar och slutar tidigt. I övrigt är ginnalalönnen en liten fin buske, blir ca 5 meter hög och gör inget direkt väsen av sig. Hos mig har den i år fått sällskap av en Clematis 'Black Prince'.Som en stor smörklick ser den amerikanska strimlönnen (Acer pensylvanicum) ut just nu. Även den har en ullungrönn nära inpå sig men en betydligt diskretare variant... än så länge. Min strimlönn kom hit som en liten halvmetersplanta och har först på senare år fått lite fart på tillväxten. Bakom sig har den rhododendronbuskaget vilket jag tycker utgör en perfekt fond till lite höstfärger. Det finns väl inget så dystert som stora mörkgröna rhododendronbuskar så här på höstkanten.


Inne bland de dystra rhododendronbuskarna står en experimentlönn. Jag hade förmånen att få besöka Alnarps-parken för några år sedan, och i en utav försöksplanteringarna stod en stor lönn med en fantastisk höstfärg och massor av fröställningar. Vår föreläsare berättade att det ansågs vara en lovande planta, men det var ännu inte bestämt om den skulle behållas för vidare förädling. Men han uppmanade oss att ta hem och så fröer, och höra av oss om vi lyckades driva upp en extraordinär lönnplanta. Nu tycker jag nog att min lilla lönn blev ganska så ordinär men jag är väldigt glad för den ändå, ibland betyder ju historien bakom växten mer än utseendet som ni vet.En annan som egentligen inte håller måttet är den lilla Acer shirasawanum, Den är uppdragen av frön från A. shirasawanum 'Aureum', den gulbladiga solfjäderslönnen, vilket är den lönnen som man egentligen vill ha. Min blev ljust grön men är jättefin ändå.
Sen radar de upp sig - mina små japanska ögonstenar.

Acer palmatum 'Orange Dream'. Ska vara lite mer snabbväxande än övriga, men hos mig jämförs den med piprankan och kommer på efterkälken direkt. Liknar katsura står det i beskrivningen, jag vet inte riktigt vad som menas, inte doften i alla fall. 4-6 m hög så småningom. Zon III.


Acer palmatum 'Tsuma Beni'. Otroligt vackra ljusgröna blad med röda bladspetsar. Den får lite extra omsorg av mig. Blir ca 2 m hög och bred, härdig i zon II(III). Uppges vara svårförökad och därmed exklusiv - det är inte för inte den står i min raritetsrabatt tillsammans med hakonegräset.


Acer palmatum 'Osakazuki'.  En utav de första växterna på min långa önskelista. Riktigt glödande höstfärger Kameran blev så förvirrad så jag fick fokusera på lite bergormrot (Bistorta affinis 'Superbum') i förgrunden. Osakazuki kan enligt uppgifter bli ett stort träd på upp till 6-8 m, zon III.


Acer palmatum 'Dissectum'. En låg, bred buske med svampformigt växtsätt. Min 20 cm höga stickling har ännu ingen svampform men massor med potential. Zon III.


Acer palmatum 'Atropurpureum'. Röd japanlönn eller blodlönn. Blir en rätt stor buske eller ett litet träd med mörkt vinrött bladverk. I skuggiga lägen kan den gröna färgen ta överhand vilket sker här hos mig. Höstfärgerna är dock lika härligt glödande. Härdig i zon III.


Bredvid har jag planterat en nyinköpt perenn. Persicaria amplexicaule 'Alba' - vit blodpilört. Vacker och lite suddig i den skånska blåsten.Skarp, vass och bitande då?
Ja, det är vad acer betyder översatt till svenska. Syftar på träslagets hårdhet vilket mäts i brinell, och där lönn ligger på samma värde som ek. Lite 'onödigt vetande' är väl alltid kul.
Så varför heter det 'i lönndom' och 'lönnmord'? Just nu känns det som lönnarna inte är det minsta hemliga.


söndag 16 oktober 2011

Söndagsliv och en vinnare

'Vill du vi ska elda i kaminen får du hämta veden själv!!'

Med denna bryska uppmaning väckte K mig i morse.

Okej att jag kanske blev lite besk igår för att han (medan jag var hos frisören) drog ut vårt kylskåp och placerade det ovanpå handdukar mitt på golvet i vårt lilla kök. Dessutom tömde han och monterade ner två köksskåp och ett vinställ och lade allt innehåll i tvättkorgar, som också de står på golvet.
Bakgrunden till detta är att vårt kylskåp plötsligt förvandlats till en frys och ska nu bytas ut till en vanlig, lagom varm variant. Enligt vår överenskommelse skulle K åka och beställa ett nytt kylskåp medan jag var iväg och klippte mig.

'O, så bra', utbrast jag när jag såg hans demolering av köket, 'kommer det i eftermiddag eller...?'
'Nej, förhoppningsvis på torsdag', svarar K glatt... ?!!! .... 'På TORSDAG??!!!.....  Det var sen jag uttryckte mig lite beskt...

Men K är inte långsint så jag blev lite förvånad över hans sura kommentar i morse. Men 'ska det va på detta viset så visst!', tänkte jag och ryckte åt mig vedkorgen, klättrade över porslinet i tvättkorgarna och traskade ut till förrådet.

----

Man ska inte kasta sten i glashus och det har jag ju inte gjort heller...
men däremot fullständigt glömt bort allt som jag tryckte in så fort jag hörde den första frostvarningen.
(Bilden är dessutom tagen efter att jag baxat ut sju olivträd, ett fikonträd, en agapanthus, en låda med dahlior och en hel del stora, vildvuxna pelargoner. Detta för att jag överhuvud taget skulle komma åt några vedpinnar att blidka K med.)


Det var ju bara att bita i det sura äpplet och börja städa efter mig.Men så nöjd jag känner mig nu. När jag ändå höll på så hämtade jag in alla prylar från trädgården, tvättade av redskap och sköljde ur krukor.... och bar in ved.

Efter mitt herkulesarbete slog jag mig så ner vid den städade arbetsbänken för en paus men kom snabbt på benen igen när jag såg vad som satt bredvid mig. Jag for in i förrådet för att hämta kvasten men när jag kom ut igen var jättespindeln borta, och ni vet ju hur det är:  det är otäckt när man ser sin rädsla men tiofallt värre när man vet att den är nära, men var?...Efter försvinnandet kunde jag liksom inte riktigt slappna av i favoritstolen utan fick gå in i växthuset och avnjuta min lilla skörd av frostnupna minikiwis.


Medan jag satt där och mumsade drog jag också en vinnare i min lilla utlottning.

Anna Vattenkanna, grattis, ditt namn stod på lappen så skicka mig ett mail  med din adress så kommer den eminenta lilla äppelboken stax med posten.

Till er andra: stort tack för visat intresse och endera dagen ska jag väl ge mig på att städa källaren där det finns massor av böcker. Dyker det upp fler roliga dubletter blir det en ny utlottning. Håll utkik!söndag 9 oktober 2011

Bara ett lätt andetag och en lättnadens suck

I morse var grannens tak vitt, termometern på vår norra sida visade 0,6 medan södersidan som lägst hade haft 1,2 grader under natten.
Plus hos mig alltså medan grannarna hade minus. Det gäller att befinna sig på rätt sida om staketet!


Så i stället för att mötas av hängande eller stela blommor täckta av rimfrost, klev jag ut i en trädgård som farbror Frost endast andats lite försiktigt på.
(Jag drog också en lättnadens suck eftersom jag upptäckte att växthusdörren stod öppen och en del pelargoner var kvarglömda ute i kylan.)

Men vilken fantastisk morgon. Kall, krispig, lite disig och daggig. Som gjord för en fotosession - med torgvantarna på!
De flesta av rosenskärans stänglar står fortfarande upprätta, fast någon hänger lite med huvudet...

Kryddsalvia i mängder - en favorit hos mig... gröna, lila, brokiga, alla är välkomna att stanna...

Lavendula 'Aromatica' ska dofta lite starkare än andra - kanske det, men inte idag.... idag är det bara 'show-off'...

Curryörten kan jag ej vara utan, ibland övervintrar den -ibland inte...
Palmkål 'Nero di Toscana' - mycket frosttålig, och mycket vacker...
Cornus alternifolia, bladen blir allt mörkare ju längre hösten går - till slut färgar de marken svart och vinröd....


Höstbräckans blommor är lika vackra som bladen...   ...och jag hoppas av hela mitt hjärta att detta gräs klarar vintern - Andropogon scoparius 'Prarie Blue'
Japanskt mahoniabräken (Cyrtomium fortunei) håller sig grön länge...
..liksom svartbräken (Asplenium trichomanes)...    ...Häxalen (Fothergilla gardenii) uppvisar ett blad med skuggspel, jag ser en tjurfäktare med tjurens horn vid sina fötter, vad ser ni?  

 Rosa 'Cornelia'...    ...och snöbär  (Symphoricarpos x doorenbosii 'Amethyst')

Glaspärlebusken (Callicarpa bodinieri var. giraldii) som förra året hade mängder av läckra, lila bär uppvisar endast två stycken i år - men jag är glad att den lever!
Varje höst inhandlar jag ett gäng ljung till höstkrukorna.... varje vår tar jag upp resterna och planterar dem under lärken, med hopp om att de så småningom ska bilda en ljunghed. Än så länge har resultatet varit ganska nedslående men skam den som ger sig. I år blev det bara ljung i krukorna. Ja, förutom lite grönt då som slank med av bara farten.
Jag tog också en liten sväng ner till fuktängen. Upptäckte efter ett tag att jag inte var ensam.... en liten jägare satt blickstilla och inväntade sitt byte.... och nej, det var inte Sune, han låg i soffan och sov.
'Hang in there baby'

- nästa fredag är det tydligen dags igen - enligt SMHI -
vi får se om vi kan huka oss bakom grannarna en gång till.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...