Projekt -uppdat. 23/10-15
Bågar!
Gamla billiga metallbågar ersattes med armeringsnät fastnajat vid vanliga tryckta stängselstolpar. Ett snabbt, enkelt och ekonomiskt alternativ. Det jobbigaste var att transportera hem näten.
Bilderna ovan är från 2003 och 2005.
Nedan syns de nya bågarna på samma ställe.
Den växtglada rosen Valdemar skulle planterats på bågens skuggigare sida så grenarna själv hade växt mot ljuset. Nu skickar den gärna iväg långa grenar åt fel håll. Jag får tvinga in dom över stolpen men väl där trivs de.
Även piprankan skulle stått på den mörka sidan.
Nu är det nästan hopplöst att hitta något som vill växa i skuggan på andra sidan.
Ett väl etablerat blåregn trodde jag inte skulle vara någon större match för en kaprifol men den har det tufft. Gles och blomfattig kämpar den för att få plats. På den japanska bågen klättrar förutom en Rosa multiflora även en Akebia quinata. I väntan på att den ska bli stor och stark fyller jag upp med lyktor.
* * * * *
Små stödmurar!
Tomten sluttar svagt nästan överallt. En enkel lättbetongmur gjuten på sula på frostfritt djup och sen putsad snyggar till nivåskillnaderna.
Längs den ena växter smultron och längs med den andra planterades en bokhäck.
* * * * *
Staket mot grannen!
Grannens måbärshäck klipps aldrig (av grannen). Dessutom står där kraftigväxande klätterrosor som skickar in sina långa grenar till oss. Så paniknätet vi spännt upp för att hålla rådjuren borta klarade inte trycket.Aremringsnät, tryckta stängselstolpar och najtråd igen.
Före och efterbilder.
Rakt in i trädgården har vi spänt fast en nätsektion som en stöd för Rosa helenae. Det blev en fin rumsavdelare.
* * * * *
Stolpgolv!
En plats där bänken kan stå stadigt och krukor kan placeras utan att man behöver flytta dem vid varje gräsklippning. Tryckta fyrkantiga stolpar, ojämna och i varierande kvalité grävde vi ner direkt i leran och skruvade fast dem i varandra efterhand. Hittar vi fler stolpar så fyller vi på i ändarna. Det får hålla så länge det håller!!
I inbuktningen har jag grävt ner en murarbalja och planterat randgräs. Sen stjälpte jag en bambukorg över och trodde att gräset snyggt skulle sticka upp mellan hålen. Ett strå kom det denna sommaren!
* * * * *
Kryddbaljor!
Före |
* * * * *
Planteringsbord!
Komplett med mossiga tegelpannor och allt!När jag fick en gammal skänk till växthuset så var vi tvugna att ta av ena dörren för växthustrappans skull. Den sattes upp för att dölja vattenslangen under arbetsbänken. Perfekt!!
* * * * *
En stenfyllning!
En irriterande enorm sten ca 10-15 cm under markytan omöljiggjorde plantering och nivåskillnaderna gjorde det besvärligt att försöka göra en damm där. Det fick bli en stenbäck från kryddgårdens lilla grusgång, tvärs över gräsmattegången till en liten stenanläggning i kanten av den romantiska rabatten. En vattenfylld kopparbunke blev kronan på verket.
Nu börjar mossan dyka upp där också vilket enligt mig gör det ännu lite finare.
* * * * *
Fågelholkar
Måste bara finnas i min trädgård, men eftersom jag inte själv är så händig så är det inget jag kan tipsa om. Om möjligt kan man ju göra som jag: såga och spika så gott man kan och sen överlämna allt till en expert som fixar till dem så de blir användbara. Målar gör jag dock själv. Här har jag använt slattar av olika vattenbaserade väggfärger som jag spätt ut rejält.
* * * * *
Björkbacken!
En vildvuxen del i kanten av trädgården. En gång i tiden stod här en lekstuga med en enorm rutchkana, sen blev det en misskött komposthög som till slut växte igen helt.
Före |
Efter mycket röjning och stenbaxning blev det en platå bakom hängmattan
där det hela sommaren har stått en solstol (i regnet). Här sitter jag gärna och läser.
Jag lyckades få till en liten stentrappa ner till nästa nivå...
...där det låg stubbar och stammar av gamla stormfällda sälgar.
Före |
Numera finns där ett litet rum på 1 kvm.... (på bilden ligger rummet bakom de två största stenarna). Jag har en idé om vad jag vill ha där inne men det är ett jobbigt projekt så förhoppningsvis kommer jag på något bättre så småningom.
Höstlig utsikt från platån:
Då jag har grävt ner mängder med påskliljor och krokus här så hoppas jag på en fin vårvy också.
* * * * *
Ormdamm!
Här ska snoken bo tänkte jag. Den som ska fånga alla sorkar som finns här längst nere i lövsalen.
Dammkantsnätet verkar tyvärr suga åt sig vattnet och tömma det utanför. Fungerar det inte till nästa år så får jag komma på en annan lösning för att göra kanten så osynlig som möjligt, helst utan stenläggning runt om.
* * * * *
Plantlådor!
Trärena loppisfynd har blivit mer färggranna med färgrester utspädda med vatten. Klädda med markväv och fyllda med god jord så hyser de både sallat, morötter och en och annan tagetes.
* * * * *
Fågelholksby på gullregn!
Ett dött gullregn har blivit stolphållare åt en by av fågelholkar. Mest till prydnad trodde jag men en liten talgoxe flyttade in och fick ut en hel kull ungar första sommaren. (När jag såg att den lilla fågeln flyttat in så virade jag nät runt nedre stammen för att förhindra kattattacker.)
* * * * *
En liten sittplats vid gräskanten!
Ytterligare ett stolpgolv kom till mellan gräsmattan och rabatten. Allt för att behöva slippa flytta stolarna varenda gång gräset ska klippas. Stolparna är fyrkantiga, både tryckta och otryckta och får hålla så länge de håller.... visar det sig att vi trivs väldigt bra med att sitta just här så blir det nog en mer noggrant utförd, permanent lösning.
* * * * *
Gångar av stolpar och tegelkross
Samma stolpar som vi använder vid stolpgolven har vi också lagt som små gångar på platser där det blir extra lerigt eller besvärligt att klippa med gräsklipparen. Som uppfyllnad har vi fyllt upp med tegelkross, både köpt och gamla trasiga krukor som vi stampat i små bitar.
* * * * *
Hemlagad fågelmat och virkade holkar
Blanda ihop gryn, nötter, torkade frukter, köpt fågelmat och vad mer du kan tänka på och blanda ner i smält kokosfett. Häll i silikonformar och ställ ut i minusgrader att stelna. Lägg lite extra tid på vacker upphängning och maten gläder både dig och fåglarna. En låda att ge bort till jul är inte heller fel...
Har man tid över kan man alltid virka några fågelholkar av jutegarn. Inte så hållbara men trevliga att se på och med lite gräs i kan de väl alltid tjäna som skydd för någon liten fågel under de kallaste vinternätterna. Vill man göra de hållbara kanske man kan virka med en tåligare tråd, kanske till och med en plasttråd. Inget jag testat men tanken finns...
* * * * *
Måla krukor och lyktor
Ibland faller lusten på att måla. Har man nya terrakottakrukor är de fantastiskt roliga att kladda på. Jag använder färgslattar hemifrån. Väggfärg, tavelkritsfärg och grundfärg är några av de burkar jag hittat i gömmorna. Slattarna spär jag rejält med vatten, blandar ibland för att få nya nyanser och sen går jag loss med penseln. Guldmönstret målar jag på frihand med hobbyfärg. På just dessa krukor har jag försökt hitta symboler som jag förknippar med färgerna. De turkosa får t.ex en fransk lilja och grekisk lagerkrans, de röda yin/yang-mönster och de orange en afrikansk sköld. De gröna skulle få lite nordisk stil med livsträdet Yggdrasil och ett ormbunksblad. Yggdrasil blev närmast som en kohud med hoppande löss, men jag får väl fösöka förklara pedagogiskt och övertydligt för de klentrogna. Allra sist lägger jag på ett lager båtlack för att få en tålig yta.
Oj oj, vilka projekt! Men härligt ser det ut. Armeringsnät är ju toppen, snyggt blir det oxå. Annica
SvaraRaderaVilka härliga bilder! VVi använder oss också mycket av armeringsmattor. Tycker om när de blir rostiga. De smälter in så bra.
SvaraRadera/ Sylvia