Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Akebia quinata, fembladig akebia, är en fantastisk klättrare som tagit lång tid på sig att börja blomma men för tredje året i rad glädjer den mig med sina fantastiska blommor. Det ända tråkiga med plantan är det svenska namnet. På engelska kallas den 'chokladvin' vilket låter mycket bättre, eller hur?
Akebian räknas som känslig (zon 2) men där den trivs blir den väldigt omfångsrik med rankor upp till 5-6 meter. Här får jag hela tiden ta bort rankor som kommer från basen och kilar iväg längs marken. Det var en utav växterna som fick lite frostskador vid de senaste veckornas köldknäpp. Tack och lov klarade sig både stora och små blomknoppar och endast skottspetsarna svartnade.
Akebian är sambyggare med små hanblommorna i klasar och stora ensamma honblommor på samma individ. Frukterna är tydligen spektakulära. De ska se ut som små gurkor och ha en smak av melon, men uppgifterna går isär om det går att få frukter med endast en planta. Enligt de källor som jag anser säkra så krävs korspollinering med en annan sort, men jag har läst artiklar där folk som har en akebia i sin trädgård fått frukt, ett fåtal visserligen, men ändå. Då skulle ju plantan vara självfertil men få fler frukter vid korspollinering (som t.ex amerikanska blåbär). Jag skulle gärna snubbla över den vitblommande sorten som skulle få välla upp i ett stort armeringsnät som jag vill ha som avgränsare mot skogen. Vilken syn!
Ett stort misstag var att plantera Malus eleyii bredvid bågen med akebian. De små ljusgröna akebiabladen är jättefina längs med äppegrenarna men det är väldigt svårt att upptäcka akebia-blommorna i gyttret av rosablommande äppelblommor!Ha en härlig helg och hoppas att allas vattenreservoarer fylls på i lagom takt!

Fler trädgårdsbloggar hittar ni på Trädgårdsfägring.

Lotta

Kommentarer

 1. Chokladvin mycket mer fantasieggande namn :) Överlag kan jag uppleva att fler och fler av den svenska namnen som ändras i SKUD blir liksom väldigt 'rejäla' inget fantasieggande där inte... Men växten ser jag på bild överallt och den lovordas för doft så när jag springer på en är det nog dags att slå till :)

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
 2. Vakker!
  Akebia må vi finne en plass til og prøve, om vi kommer over den på et plantemarked, hagesenter:-)
  Ha en fin søndag/Eirin

  SvaraRadera
 3. Jag skulle gärna snubbla över vilken akebia som helst... fast i zon 4 lär det ju inte hända. Så otroligt dekorativ och intressant med frukterna. Vad det gäller korsbefruktning kan det också vara så att även om din buske ger några frukter så blir de större, fler och godare vid korsbefruktning. Så fungerar t.ex. blåbärstry.
  Hoppas du kommer ihåg att visa om det blir nåt. Håller tummarna.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Hej Lotta!
  Vilken skönhet!
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Vildsvin på besök

Bågarna bågnar